„Marti“: XXI a. versija | KaunoDiena.lt

„MARTI“: XXI A. VERSIJA

  • 3

Skirtingų kartų Vilniaus mažojo teatro aktorių komanda kartu su režisiere Gabriele Tuminaite ir rašytoja Paulina Pukyte pristato kiekvienam nuo mokyklos suolo žinomo kūrinio – Žemaitės "Marčios" sceninę versiją.

Spektaklio kūrėjai pateikia naują žvilgsnį į stereotipinėmis interpretacijomis apaugusį kūrinį ir jo personažus – Katrę, jos tėvą, Vingių Joną ir kitus. Ar tikrai šiuolaikinis moterų emancipaciją ir lygias galimybes šlovinantis pasaulis stipriai pasikeitė nuo Žemaitės aprašytojo? Spektaklyje atsispindi kūrėjų bandymai suprasti XIX a. vedybų, šeimos, meilės ir laimės sampratas ir palyginti jas su šiuolaikinėmis.

Mažojo teatro "Marčioje" neišvysime kaimo buities iliustracijos. Tačiau Vytauto Narbuto sukurta personažų aplinka – apleisto stadiono liekanos – persmelkta ir sukežusių namų, ir vidinio išgverimo atmosferos. Spektaklis kupinas sceninės simbolikos ir apibendrinimų, sukuriančių kone siurrealistinę nuotaiką. Į Vingių namus atvykusi Katrė patenka į tikrą sapno košmarą, iš kurio, deja, išvaduos tik mirtis.

"Šiandien matome, kad ši istorija taip pat ir apie mus, ir apie tai, kaip privaloma pagrindinė visuomenės ląstelė gali sunaikinti žmogų, ir apie tai, kaip agresyvi, buka, inertiška masė suėda individą, – sako P.Pukytė. – Tai, kas vyksta "Marčioje", vyko ir prieš 120, ir prieš 50 metų, sėkmingai vyksta ir dabar, patriarchaliniai papročiai ir įpročiai valdo, mąstymo ir elgesio inertiškumas klesti, dėl blogo vyro elgesio moteris vis dar kalta, neištekėti vis dar gėda, kitoks vertas patyčių vien dėl savo kitoniškumo, tik tyčiotis iš vieno dabar jau gali tūkstančiai, o armietiškas dūchinimas apskritai yra tapęs bendravimo norma pačiose įvairiausiose gyvenimo sferose. Ar kas nors pasikeitė į gera? Galbūt mūsų požiūrio taškas?"

Režisierė sako nenorėjusi iliustruoti Žemaitės kūrinyje minimo purvo, rūsčios buities: juolab kad pati autorė nerašiusi realistiškai, veikiau rinkosi hiperbolizaciją. "Apsakyme metaforiškai kalbama apie tai, kas vyksta žmonių galvose. Problemos slypi žmogaus nuostatose, radikalume, nenorėjime suprasti kito, pokyčių baimėje. Tai ir yra toji baisi buitis, kuri slegia veikėjus", – sako G.Tuminaitė


Veidai ir vardai

Režisierė Gabrielė Tuminaitė, dramaturgė  Paulina Pukytė, scenografas Vytautas Narbutas, kostiumų dailininkė Vilma Galeckaitė-Dabkienė, kompozitorius Faustas Latėnas, šviesų dailininkas Vaclovas Grinius. Vaidina Vingienė – Eglė Gabrėnaitė, Vingis – Gediminas Girdvainis, Vingių Jonas – Tomas Kliukas, Katrė – Indrė Patkauskaitė, Driežas – Tomas Stirna, Driežienė – Rasa Jakučionytė, Bobos – Jūratė Brogaitė, Vilija Ramanauskaitė, Katrė – Agnė Kiškytė, Praeivis – Daumantas Ciunis.


Kas? festivalis "Lietuvos teatrų pavasaris – Kaunas 2019". Vilniaus mažojo teatro spektaklis "Marti".

Kur? "Girstučio" kultūros centre.

Kada? Balandžio 13 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

skaitytoja

tikriausiai nieko nebus galima suprasti , kaip ir daugelio siuo metu sukurtu kuriniu, jau senai maciau spektakli kuris suzavetu savo dvasia , viltis kavailiu motina , gal dar sulauksime nuostabiu spektakliu

Marti

Visiškai pritariu. Sunku su senesniais kūriniais, kuriuos pastatė itin profesionalūs artistai ir ir jie išlieka ilgai žmonių atmintyje. Dabartinis pastatymas kažkoks nevykęs. Mišrainė ir ne daugiau. Nenoras tampytis rekvizitų, juos pakeičiant vieno žmogaus monologais. Vienu žodžiu, nepykit gerbiami artistai, bet Jūs papuolėt ne ten.

Irena

Is didelio rasto isejom is krasto palikim ramybeje ankstesnius kurinius lai lieka tokie patys kaip buvo pastatyti gal kurkim pagal savo stiliu nesamoniu repertuarus ir lai ziuri bezdziones

SUSIJUSIOS NAUJIENOS