Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu | KaunoDiena.lt

NETIKĖTOS TRANSFORMACIJOS: KAUNE VERSLO CENTRAS VIRTO MILŽINIŠKU PAPLŪDIMIU

Šią savaitę kauniečiai ir miesto svečiai galės mėgautis pasaulyje pripažintu ir apdovanotu operos performansu „Saulė ir jūra“. Tam į BLC verslo centrą teko atvežti apie 20 t smėlio ir įprastą erdvę paversti milžinišku paplūdimiu.

Neatpažįstama erdvė

Vienybės aikštėje esantis BLC verslo centras šiomis dienomis kvepia atostogomis, mat įprastą granito grindinį pakeitė smėlis, būtinas „Saulės ir jūros“ pasirodymui. Visgi, nors darbas verslo centre vyksta įprastai, pastebima, kad dažno darbuotojo dėmesį patraukia paplūdimys.

„Vyksta intensyvūs pasiruošimo darbai, jau turime paplūdimį, derinamas apšvietimas. Verslo centro transformacija tikrai įvyko. Visi derinimo darbai truko apie pusmetį, bet kai viską pagalvoji, tada viskas sklandžiai vyksta. Verslo centras dirba įprasta tvarka, tačiau vestibiulis yra iš dalies aptvertas ir ten, kur buvo įprastas granitas, dabar yra smėlis. Tiesa, įėjus pro pagrindinį įėjimą, lankytojai gali kiek pasimesti, nes ten dabar tarsi spektaklio užkulisių vieta, tačiau įeiti į verslo centrą tikrai galima, yra tam paliktos vietos“, – kalbėjo „SBA Urban“ atstovė Loneda Gražulevičienė.

„SBA Urban“ nuotr.

20 t smėlio iki BLC verslo centro pastato kampo buvo atvežtas sunkiąja technika, tačiau iki pat durų atvažiuoti nebuvo galima, nes Vienybės aikštės granitas neatlaikytų tokio svorio. Todėl teko karučiais visą smėlį suvežti ir tokiu būdu vidinėse patalpose suformuoti paplūdimį. Beje, dar prieš pilant smėlį verslo centre, organizatoriai pasirūpino šildomais kilimėliais, kad ant grindų per pasirodymą gulintys aktoriai nesušaltų.

„Visi eina ir fotografuoja, nes vaizdas – nekasdienis, praskaidrinantis kasdienybę. Kai už lango nėra saulės, paplūdimys beveik darbo vietoje tikrai pakelia nuotaiką“, – kalbėjo pašnekovė, pajuokavusi, kad galbūt reikėtų pagalvoti kurią dieną pakeisti įprastą darbuotojų aprangos kodą į tokį, kuris tiktų prie paplūdimio.

Visi eina ir fotografuoja, nes vaizdas – nekasdienis, praskaidrinantis kasdienybę.

Sulaukęs pasaulinio pripažinimo

Gimtajame menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės mieste dirbtinis kūrinio paplūdimys įsikūrė BLC verslo centro pastate. Pasaulyje pripažintas pasirodymas pagaliau bus ir Kaune.

2019 m. menininkės su šiuo kūriniu atstovavo Lietuvai Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje, kur buvo įvertintos aukščiausiu renginio apdovanojimu – „Auksiniu liūtu“. Tai – pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai šalies kūrėjai buvo įvertinti prestižiškiausiu meno lauke prizu. Per pastaruosius ketverius metus „Saulė ir jūra“ apkeliavo 33 miestus 26 šalyse, tarp kurių Australija, JAV, Čilė, Argentina, Taivanas, Vokietija, Italija, Prancūzija ir kt. Kelionėje po pasaulį „Saulė ir jūra“ skamba anglų kalba, o Kaune bus rodoma lietuviška kūrinio versija.

Britų leidinys „The Guardian“ 2019-aisiais „Saulę ir jūrą“ įtraukė į geriausių metų meno įvykių ir parodų 20-uką, o didžiausia pasaulyje internetinės meno rinkos platforma ir portalas „Artsy“ autorių trijulę įrašė į įtakingiausių 2019 m. menininkų sąrašą. Šį rudenį kūriniui turuojant po Jungtines Amerikos valstijas „The New York Times“ operą-performansą apibūdino kaip vieną didžiausių performanso pasiekimų per pastaruosius dešimt metų.

„SBA Urban“ nuotr.

Stebėjimas iš viršaus

Tarptautinę meno bendruomenę ir publiką sužavėjęs kūrinys nukelia į saulėtą vasaros dieną paplūdimyje, kur maudymosi kostiumėliais apsirengę poilsiautojai atlieka įprastas pliažo procedūras ir dainuoja.

Išskirtinė „Saulės ir jūros“ rodymo sąlyga – specifinė erdvės architektūra, kai žiūrovai spektaklį stebi iš viršaus. Per kelis aukštus balkonu iš vidaus apjuostas BLC verslo centras žiūrėjimo iš viršaus patirčiai tinka idealiai.

Pasirodyme ant kelių smėlio, po dirbtine saule gulintys vasarotojai dalijasi gyvenimiškais rūpesčiais, prisiminimais, kremo nuo saulės sudėtimi ir ryto planais kepti kiaušinienę. Pagaviai ir su švelnia ironija kūrinyje skleidžiasi klimato kaitos, kūniškumo ir visuotinio nuovargio temos.

BLC verslo centre „Saulė ir jūra“ bus rodoma vasario 14–19 dienomis.

GALERIJA

  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
  • Netikėtos transformacijos: Kaune verslo centras virto milžinišku paplūdimiu
„SBA Urban“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

po perfomanso is pliazo iseje artistai uzdarbiauja

gatves praskelide plosciu rodydami kules praeiviams... matot kiek ju padaugejo gatvese , kas dien straipsnis kauno dienoj apie siuos exsbicionistus -nudistus is pliazo.

patarimas

reikėjo smėlį maišelias pėsčiomis iš Anykščių sunešti, būtų daugiau pridėtinės vertės sukurta.

LT

Žmonės tikrai kvaileja ir to net nesigedina rodyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS