Pirmą kartą Lietuvoje eksponuojama išskirtinė instaliacija: planetą Žemę kvies išvysti iš arti | KaunoDiena.lt

PIRMĄ KARTĄ LIETUVOJE EKSPONUOJAMA IŠSKIRTINĖ INSTALIACIJA: PLANETĄ ŽEMĘ KVIES IŠVYSTI IŠ ARTI

  • 0

Kaune ruošiamasi eksponuoti išskirtinį kūrinį – 6 metrų skersmens instaliaciją, vaizduojančią Žemės planetą. Pasaulyje žinomo menininko Luke’o Jerram’o „Gaia“ pirmą kartą į Lietuvą atkeliauja kovo 20-ąją, minint Tarptautinę laimės dieną. NASA astronautų nuotraukomis paremtą ir ne vieną žemyną jau apkeliavusį objektą iki pat balandžio 17 d. bus galima išvysti Kauno prekybos centre „Akropolis“. 

Emociškai ir vizualiai žiūrovą paliečiantys meno kūriniai – paveikūs ir galintys kalbėti globaliomis temomis. Todėl Laimės dienos proga, tikslų Žemės vaizdinį atkartojančia instaliacija „Gaia“, bus siekiama ne tik paskatinti džiaugtis aplinka, kurioje gyvename, bet ir priminti apie mūsų planetos trapumą, sveikatą bei gyvybės išsaugojimo svarbą.

„Žmonija į Mėnulį žvelgia jau daugiau kaip 200 tūkstančių metų. Šis vaizdinys danguje žmones visame pasaulyje įkvėpė mitologijai, muzikai, literatūrai. Ar kada susimąstėte, kad į planetą Žemę pirmą kartą pažvelgti galėjome tik prieš 50 metų?  

Daugumai žmonių „Gaia“ bus intymiausias, asmeniškiausias ir artimiausias susitikimas su mūsų planeta. Tikiuosi, kad žmonės, aplankę instaliaciją, Žemę išvys kaip nepaprastai gražią ir brangią vietą, vienintelius mūsų namus, o taip pat – ekosistemą, kuria turime skubiai rūpintis. Tikiu, kad „Gaia“ perduos svarbią žinutę apie mūsų planetos tvarumą ir taip įgalins ateities kartas apmąstyti savo veiksmus“, – taip apie kūrinį atsiliepė pats menininkas Luke’as Jerram’as.

Luke’as Jerram’as. National Environment Research Council (NERC) nuotr.

Keturiuose žemynuose pristatytą instaliaciją išvysime Kaune

115 parodų 27 šalyse ir daugiau nei 3 milijonai jas išvydusių lankytojų – tokiais skaičiais kūrėjas išlydėjo 2023–sius. Nors kūrėjas gyvena Jungtinėje Karalystėje, jau 30 metų jo darbai įkvepia ir stebina žmones visame pasaulyje. L. Jerram’o darbus šiandien galima išvysti muziejuose ir galerijose Niujorke, Šanchajuje ir Londone.

Daugiadiscipline kūryba – skulptūromis, instaliacijomis ir gyvo meno projektais – autorius vis dažniau kviečia atkreipti dėmesį į mūsų planetos būseną ir sveikatą. Būtent apie tai kalba ir tiksliais NASA apskaičiavimais paremta instaliacija „Gaia“, kuri lankytojams leis pamatyti mūsų planetą tokią, kokią ją išvystume iš Mėnulio. Meno kūrinys yra 2,1 milijono kartų mažesnis nei tikroji Žemė, o kiekvienas objekto centimetras atitinka 21 km Žemės paviršiaus. Instaliacijoje skamba BAFTA apdovanojimų pelniusio kompozitoriaus Dan’o Jones’o specialiai sukurta erdvinio garso kompozicija.

„1968–siais užfiksuotos Žemės nuotraukos padėjo suvokti, kad turime kuo skubiau rūpintis gyvybe – net tada, kai planetos paviršiuje susiduriame su chaosu ir nesibaigiančiais iššūkiais“, – teigė garsinio takelio kompozitorius. 

„Gaia“. Natural Environment Research Council (NERC) nuotr.

Jungtines Amerikos Valstijas, Italiją, Airiją, Jungtinę Karalystę, Kiniją, Australiją, Taivaną ir kitas pasaulio šalis apkeliavusi instaliacija neatsitiktinai bus pristatoma prekybos centre. Menininkas savo kūrinius lankytojams lengvai prieinamose erdvėse eksponuoja jau ne pirmą kartą.

„Man patinka savo kūrinius rodyti viešose erdvėse – taip žinau, kad juos išvys plati ir labai skirtinga publika, o instaliacija bus atvira visiems,“ – pasakojo autorius. 

„Įvairūs renginiai, parodos ir instaliacijos Kauno „Akropolyje“ vyksta nuolat, tačiau toks įspūdingas meno kūrinys čia atkeliauja pirmą kartą. Nepaprastai džiaugiamės galėdami suteikti kauniečiams ir miesto svečiams galimybę išvysti „Gaia“ instaliaciją: tikimės, kad ši galimybė unikaliu būdu pažinti mūsų planetą lankytojus įkvėps ją dar labiau tausoti“, – sakė Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė.

„Gaia“. Natural Environment Research Council (NERC) nuotr.

„Jungtinių Tautų inicijuota Laimės diena pasaulyje minima jau daugiau nei dešimtmetį, o Kaune – jau šeštus metus. Džiaugiuosi, kad šventės tradiciją sėkmingai tęsiame ir toliau bei tikiu, kad ši unikali, nustebti priverčianti bei globaliomis temomis kalbanti instaliacija taps nepamirštama kultūrine patirtimi prekybos centro lankytojams. Smagu, kad turime galimybę pristatyti užsienio menininkų darbus, kurie žinomi visame pasaulyje“, – teigė ilgametė Tarptautinės laimės dienos iniciatorė ir kultūrinių patirčių agentūros „Salto“ bendraįkūrėja Irutė Tumaitė. 

Instaliacija sukurta bendradarbiaujant su Gamtos aplinkos tyrimų taryba (NERC), „Bluedot“ ir JK mokslo ir atradimų centrų asociacija. Projektą remia „Culture Liverpool“ ir Liverpulio katedra.

Kas: Luke’o Jerram’o instaliacija „Gaia“. 

Kada: kovo 20–balandžio 17 d. 

Kur: Kauno „Akropolis“, III a., Renginių Aikštė.

GALERIJA

  • Pirmą kartą Lietuvoje eksponuojama išskirtinė instaliacija: planetą Žemę kvies išvysti iš arti
  • Pirmą kartą Lietuvoje eksponuojama išskirtinė instaliacija: planetą Žemę kvies išvysti iš arti
  • Pirmą kartą Lietuvoje eksponuojama išskirtinė instaliacija: planetą Žemę kvies išvysti iš arti
Luke’o Jerram’o, National Environment Research Council (NERC) nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS