Pirmoji Ž. Landzbergo paroda Kaune: kas suras paslėptą saulę? | KaunoDiena.lt

PIRMOJI Ž. LANDZBERGO PARODA KAUNE: KAS SURAS PASLĖPTĄ SAULĘ?

  • 5

Šiandien POST galerijoje pristatoma Žilvino Landzbergo paroda "Paslėpta Saulė". Tai pirmoji šio žymaus menininko paroda gimtajame mieste Kaune. Visai neseniai prestižinėje Venecijos bienalėje savo projektą R pristatęs menininkas tęsia kūrybinius ieškojimus: Kaune pristatys naują, specialiai POST galerijos erdvei paruoštą projektą "Paslėpta Saulė".

Ekspozicija visiškai pakeičia esamą galerijos erdvę, žiūrovas tampa ne pasyviu stebėtoju, o dalyviu. Šioje skulptūrinėje šviesos instaliacijoje autorius ieško santykio tarp objekto, piešinio ir architektūros. Menininkui svarbu medžiagos, spalvos, šviesa, erdvės santykis su objektais ir jų reikšminės nuorodos, socialinė kritika ar mikro / makro problematika, kuri susipina ir reflektuoja asmenines patirtis.

"Menininkas instaliacijas kuria kaip situacijas, esančias tam tikru laiku ir tam tikroje vietoje. Instaliacijų situacijų estetika, susipinanti su nerangiais, naratyvus kuriančiais piešiniais, tampa kažkuo panaši į pasakos fenomeną", – teigia POST galerijos direktorius Andrius Pukis.

Lietuvos paviljone Venecijos bienalėje pristatytos parodos kuratorė Ūla Tornau menininko darbus yra palyginusi su išėjimu į stebuklingą pasaulį.

Instaliacijų situacijų estetika, susipinanti su nerangiais, naratyvus kuriančiais piešiniais, tampa kažkuo panaši į pasakos fenomeną.

"Jo instaliacijos yra totalios. Mes vadiname, kad jos yra panardinančios į visiškai kitokią erdvę, kur staiga išdidėja objektai, tai kaip Alisa Stebuklų šalyje, arba sumažėja įprasti daiktai. Jo svarbi priemonė – šviesa instaliacijų, kur žmogus pasijunta lyg iliuzijoje, visiškai kitoje negu reali erdvėje", – žiniasklaidai yra sakiusi Ū.Tornau.

1979-aisiais Kaune gimęs Ž.Landzbergas gyvena ir dirba Vilniuje. Menininkas visada prisistato kauniečiu, nors didžiąją gyvenimo dalį praleido Vilniuje. Čia baigė M.K.Čiurlionio menų gimnaziją ir Vilniaus dailės akademiją (skulptūros katedrą). Po studijų kūrė podiplominėje "De Ateliers" rezidencijoje Amsterdame.

Nuo 2003 m. menininkas aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengęs solo parodas "Fons Welters" galerijoje Amsterdame (2007 ir 2013 m.), "kim?" šiuolaikinio meno centre Rygoje (2011), Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2008), "Modern Art Oxford" šiuolaikinio meno galerijoje Oksforde (2005). Menininkas dalyvavo daugelyje tarptautinių grupinių parodų, tarp kurių: "Revisiting footnotes I" Latvijos šiuolaikinio meno centre Rygoje (2013), "curated by_vienna: EAST by SOUTH WEST" Vienoje (2011), "City Without Walls: Vilnius" Liverpulio bienalėje (2010), "Lunar Distance" De Hallen muziejuje Harleme, Nyderlanduose (2009) ir X Baltijos tarptautinio meno trienalė "Miesto istorijos" Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2009, 2015).

2008 m. Ž.Landzbergas buvo apdovanotas pagrindiniu modernaus ir šiuolaikinio meno leidyklos "Thieme Art" (Nyderlandai) prizu. Pernai menininkas atstovavo Lietuvai Venecijos bienalėje.

Ž.Landzbergo paroda "Paslėpta Saulė" – Lietuvos šiuolaikinės skulptūros tendencijas Kaune pristatančio projekto "Šiuolaikinio meno sklaida POST galerijoje" dalis. 2017 m. jau buvo pristatytos Tomo Martišauskio ir Dano Aleksos parodos.


Kas? Ž.Landzbergo parodos atidarymas.

Kur? POST galerijoje (Laisvės al. 51A, 4 aukštas).

Kada? Sausio 26 d. 19 val. Paroda veiks iki kovo 3 d.

GALERIJA

  • Pirmoji Ž. Landzbergo paroda Kaune: kas suras paslėptą saulę?
  • Pirmoji Ž. Landzbergo paroda Kaune: kas suras paslėptą saulę?
  • Pirmoji Ž. Landzbergo paroda Kaune: kas suras paslėptą saulę?
Linos Pranaitytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kolegė

Nuostabi instaliacija

TAM --GEDA--

o suda kaip berasysi su varnele ant s ar be varneles visi supras ,kad tai SUDAS....

:DDD

čia turbūt Vytukas ar Gabrieliukas ta saulelė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS