Premjera Lietuvoje – muzikinės aranžuotės konkursas | KaunoDiena.lt

PREMJERA LIETUVOJE – MUZIKINĖS ARANŽUOTĖS KONKURSAS

  • 0

Regis, muzikos pasaulyje pakanka visko – ir festivalių, ir konkursų, apimančių pačius įvairiausius stilius, dalyvių geografiją. Muzikinės aranžuotės konkursas-festivalis APEX – pirmas ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje. Kam gi reikalingas toks renginys?

Atrasti iš naujo

Idėjos autorė – VšĮ "Iš arti" direktorė, kompozitorė Zita Bružaitė teigia, kad pirmasis festivalis-konkursas APEX (liet.k. – viršūnė) sumanytas kaip muzikinės aranžuotės fiesta, per kurią tikimasi atverti jau sukurtų, tačiau kitaip skambančių kompozicijų grožį ir tokiu būdu pasiekti tobulo skambesio aukštumas, o kolektyvus nudžiuginti nauju repertuaru.

Šiandien jau neužtenka gražiai sudėti būsimo koncerto ar renginio programą, grįstą žinomais, populiariais kūriniais. Ieškoma įvairovės, netikėtų sprendimų. Kadangi klausytojams patinka išgirsti tai, ką gerai žino, bet kartu šiuolaikinis žmogus visą laiką nori ir naujų potyrių – muzikinė aranžuotė tokį siekį gali lengvai pateisinti.

Konceptualiai ir skoningai parengus programą laimi visi – ir atlikėjas ar kolektyvas, ir klausytojas, ir, žinoma, muzikinės aranžuotės autorius.

Kūrybos virtuvė

Muzikos aranžuotojų veikla glaudžiai susijusi su kompozitoriais ir atlikėjais. Ieškoma originalių sprendimų, kaip tai pačiai kompozicijai suteikti daugiau spalvų, naujo skambesio.

Aranžuotė – ne tik pirminės kompozicijos tvarkos paisymas, bet ir kūrybiškas jos modifikavimas, kuriam reikia išmanyti muzikos teoriją, kompoziciją ir instrumentus, o garsinis rezultatas pasiekiamas įvedant netikėtas tembrines linijas, keičiant stilistiką, praturtinant šiuolaikinėmis technologijomis, kartais – išplečiant ar trumpinant kompozicijos laiką.

Aranžuotės meistrai bendradarbiauja tiesiogiai su muzikantais, o dažniausiai ir patys atlikėjai yra kūrybiški, neriantys į naujoves, netikėtus eksperimentus.

Iššūkis dalyviams

Pirmajam konkursui-festivaliui buvo pasirinkti trys kameriniai ansambliai, kuriems konkurso dalyviai parengė aranžuotes. Jas atliks Kauno styginių kvartetas, Kauno fortepijoninis trio ir Šv.Kristupo medinių pučiamųjų instrumentų kvintetas.

Anot kompozitorės Z.Bružaitės, aranžuoti buvo galima viską: nuo akademinės, senosios muzikos iki populiariosios, džiazo, šiuolaikinės ir t.t. Aranžuojama kompozicija privalėjo būti 4–6 min. trukmės ir skirta atlikti vienam minėtų kamerinių ansamblių.

Konkursas yra itin demokratiškas, nes jame galėjo dalyvauti įvairaus amžiaus atlikėjai, kompozitoriai, aranžuotojai.

Pirmajam renginiui sulaukta dvylika dalyvių iš Lietuvos, Japonijos, Ispanijos, Italijos, Vokietijos, Brazilijos, Rusijos ir Portugalijos. Savo aranžuotėms jie pasirinko ir akademinės, ir populiariosios muzikos pavyzdžius – Claude'o Debussy, Michailo Musorgskio, Björk, Astoro Piazzolos, tradicines portugalų, anglų dainas, siekiančias net Renesansą. Vadinasi, tikėtina, kad žinomi kūriniai papuoš kamerinių ansamblių repertuarus ir pasklis į koncertines estradas.

Rugsėjo 21 ir 22 d. Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos salėje, prieš konkurso finalą vyks aranžuotės dirbtuvės "Tobulos muzikinės aranžuotės receptas" su Kauno fortepijoninio trio ir Kauno styginių kvartetu.

Rugsėjo 23 d. 17 val. – konkurso finalas Kauno valstybinėje filharmonijoje. Jo metu nuskambės visos dalyvių kompozicijos, geriausių muzikinių aranžuočių autoriams bus skirti piniginiai prizai.

Konkurso dalyvių kompozicijas vertins tarptautinės sudėties komisija. Tai Platonas Buravicky (kompozitorius, Latvija), Jievaras Jasinskis (aranžuotojas, kompozitorius, trombonininkas, Lietuva), Loreta Narvilaitė (kompozitorė, Lietuva), Łukaszas Pawlikas (violončelininkas, džiazo pianistas, kompozitorius, Lenkija), Raimundas Martinkėnas (kompozitorius, Lietuva).

Vertinant muzikinę aranžuotę bus atsižvelgiama į instrumentų išmanymą, ansambliškumą, stiliaus pojūtį, kūrybingumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS