„Priesaika“: patriotinės roko operos gimimas | KaunoDiena.lt

„PRIESAIKA“: PATRIOTINĖS ROKO OPEROS GIMIMAS

Idėja, kurią man entuziastingai pateikė kultūrininkas ir prodiuseris Valdas Andriuškevičius, buvo netikėta, tačiau pasirodė itin svarbi, aktuali. Ypač mūsų dienų jaunimui, ypač per modernią išraišką – perteikiant per roko muziką, per atlikėjų savitą traktuotę papasakoti koncentruotai apie mūsų laisvės kovotojus, partizanus, kovojusius su okupantais pokario metais ir likusius ištikimais priesaikai ir pasirinkusius mirtį, o ne išdavystę.

Buvo ypač svarbu, kad šiuo sumanymu itin susidomėjo tautinio roko grupės „Thundertale“ nariai: Laurynas Baškys, Jonas Chockevičius, (jie ir muzikos kūrinių autoriai) Rokas Baškys ir Paulius Petrauskas, o projekte taip pat dalyvauja dainininkai Liudas Mikalauskas, Egidijus Bavikinas ir Sandra Lebrikaitė.

Medžiagos buvo daug – ir laisvės kovotojų dienoraščiai, ir prisiminimai, liudijimai, tad atrinkti reikėjo svarbiausius, apibendrinančius, visai pasipriešinimo kovai būdingiausius epizodus, atskleidžiant įvairiapusišką, tragišką aukojimosi, tėvynės meilės ir pasišventimo motyvą. Visų pirma, su kūrybine grupe ir režisieriumi Nerijumi Petroku aptarėme, kad personažų bus tik trys (kiek vėliau vien vyrišką jų liniją papildė Mergaitės paveikslas). Taigi – pagrindiniai personažai – Kunigas, Poetas, Gimnazistas.

Librete-baladėje, pasakodamas mums visiems tokią skaudžią ir svarbią temą, bandžiau perteikti tą pasiaukojimą, ryžtą ir auką už tėvynės laisvę, perteikti kuo suprantamiau, paprasčiau, be moralizavimo, dirbtinio patoso, norėjau, kad visa tai būtų suvokiama ir suprantama mūsų dienų jaunimui, mūsų laikotarpio personažams.

Mano ir visos kūrėjų grupės vienas svarbesnių tikslų – pabandyti atsakyti į dažniausiai jaunimui (ir ne tik) kylančius klausimus ar net abejones – vardan ko, kodėl, kas juos skatino kovai, dažnai beviltiškai, su daug gausesnėmis priešo jėgomis, paaiškinti tą tuometinius vaikinus vedantį ryžtą, idealus. Taigi per trijų skirtingų, įvairia, bet jau itin skaudžiai gyvenimiška patirtimi herojų dialogus, monologus, pasakojimus, atskleidžiamas to meto dramatizmas, persekiojimai, išdavystės, priešų klasta ir žiaurumas. Taip, tie personažai labai skirtingi, kai kada netgi svyruojantys, abejojantys, pergyvenantys dėl persekiojamų savo artimųjų, tremiamų tėvų ir šeimų, tačiau po dvejonių ir silpnumo akimirkų, jie lieka ištikimi Priesaikai.

Džiugu, kad kūriniu ypač domisi jaunimas ir jį vienijančios organizacijos: Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė ir šios rinktinės Jaunieji šauliai, Kauno miesto moksleiviai. Prie kūrybinės komandos su dideliu entuziazmu prisijungė ir dvi fotomenininkės: Eglė Ščerbinskaitė-Elion ir Eglė Knygauskaitė-Liakienė, kurioms padedant į kūrybinių išgyvenimų erdvę galėsime grįžti per fotoreportažą „Operos gimimas“, o tuo pačiu kūrybinį kelią premjeros link galėsite sekti dienraščio „Kauno diena“ puslapiuose.

Esame dėkingi idėjos rėmėjams: Kauno miesto savivaldybei, dienraščiui „Kauno diena“, LŠS Kauno Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinei, ŽŪB „Nematekas“, Kauno karininkų ramovei.

GALERIJA

  • „Priesaika“: patriotinės roko operos gimimas
  • „Priesaika“: patriotinės roko operos gimimas
  • „Priesaika“: patriotinės roko operos gimimas
Eglės Ščerbinskaitės-Elion nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS