Ant Jėzuitų bažnyčios fasado atsivėrė netikėtas radinys | KaunoDiena.lt

ANT JĖZUITŲ BAŽNYČIOS FASADO ATSIVĖRĖ NETIKĖTAS RADINYS

Rengiantis dažyti Jėzuitų bažnyčios Kaune fasadą, ant jo atsivėrė XVIII amžiaus sieninė tapyba – specialistai sako, tiesiog nuostabu, kad ji išliko po bažnyčią siaubusių gaisrų ir perstatymų. Restauravimo taryba nusprendė rastus tapybos fragmentus konservuoti.

Kauno senamiestyje, Rotušės aikštėje, stovinčios Šventojo Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasadas pradėtas restauruoti rugpjūtį. Darbininkams pradėjus plauti tinką, netikėtai ėmė ryškėti tapybos fragmentai: kairiajame bažnyčios bokšte – šventojo veidas, kryžius, lelija, o dešiniajame – gerai išlikęs veido fragmentas. Restauratoriai sako, tai – XVIII amžiaus tapyba, gali būti, kad dekoruotas buvo visas bažnyčios fasadas.

„Šventieji, kurie dabar atsidengė, yra pagrindiniame fasade ir viršutiniame tarpsnyje, o yra ir bokštai dekoruoti. Sunku pasakyti, kas ten yra, bet matoma, kad irgi bordo spalvos. Tai yra nuostabu, kad būtų išlikę po šitiek gaisrų, po šitiek rekonstrukcijų. Tai – tikrai radinys“, – tikina architektė-restauratorė Neringa Šarkauskaitė-Šimkuvienė.

Sieninę tapybą apžiūrėjusi Restauravimo taryba nutarė, kad jos fragmentus reikia konservuoti.

„Jeigu atsirastų ateityje lėšų, tai būtų galima toliau vystyti konservavimo-restauravimo darbus, tuo labiau kad Kauno miesto bažnyčiose fasade nėra tokių analogų, kad tokio ploto, tiek daug būtų išlikę sieninės tapybos“, – sako Restauravimo tarybos pirmininkė Dalia Krūminienė.

Jėzuitų bažnyčios fasadui sutvarkyti lėšų – daugiau kaip 500 tūkstančių eurų – skyrė Norvegijos fondai ir Lietuvos jėzuitų provincija. Pasak Kauno paveldosaugininkų, konservavimo darbus apmokės rangovas, bus siekiama tapybą įtraukti į kultūros vertybių registrą.  

„Tai yra galimybė, kad, įrašius į registrą ir suteikus teisinę apsaugą, valdytojui yra suteikiama teisė, atlikus darbus, gauti kompensavimą, ir tie pinigėliai sugrįžtų“, – teigia Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio darbuotoja Asta Naureckaitė.

Sutvarkyti Jėzuitų bažnyčios fasadą planuojama iki kitų metų gruodžio. Paskutinį kartą jis dažytas daugiau kaip prieš 20 metų, kai bažnyčia  grąžinta tikintiesiems.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nera

Jo,tinkuoja prie minusines temperaturos. idomu kas po keliu metu ten bus

Nežiniukas

Kaip nuostabu - niekas nežinojo apie tapybą. Koks atradimas. Chebra valom valom, o kai rasim - ras ir pinigų tvarkymui.

A.Naureckaitei

kuo PINIGELIAI skiriasi nuo PINIGU!?[pinigeliai-tai centai,kurie bus restauracijai,o PINIGUS-kur desit,ar taip???.....muziky-y-ynas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS