Savaitės renginiai Kauno miesto muziejuje | KaunoDiena.lt

SAVAITĖS RENGINIAI KAUNO MIESTO MUZIEJUJE

  • 0

Supažindiname su Kauno miesto muziejuje vyksiančiais savaitės renginiais.

Kauno pilies skyriuje atidaroma grafikos kūrinių paroda „Mano mažasis Kaunas“

Kovo 16 d., penktadienį, 16 val., Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje (Pilies g. 17) atidaroma Indrajos Raudonikytės kuruojama grafikos kūrinių paroda „Mano mažasis Kaunas“ , kurioje dalyvauja su Kaunu tiesiogiai ar ne tiesiogiai savo gyvenimą susieję autoriai.

„Kiekvienas požiūris ir santykis unikalus. Mažasis brolis, mažasis draugas, mažasis Kaunas, tai ne būdvardis ar mastelis, o santykis. Mažasis – tas kurį myli, nori globoti ir juo rūpintis. Taip ir autoriaus ir miesto santykis parodoje eksponuojamuose kūriniuose pateikiamas savitai“, – apie parodą pasakoja parodos kuratorė Indraja Raudonikytė.

Paroda veiks iki balandžio 12 d.

***

Lavinkite vaiko vaizduotę muziejaus užsiėmimuose

Kovo 17 d., 11 val., Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje,  L. Zamenhofo g. 4, palėpėje (III aukšte) vyks užsiėmimai visai šeimai, kuriuose bus lavinama vaiko vaizduotė.

Ryšys, užsimezgęs per lopšines, yra toks ypatingas, niekuo nepakeičiamas. Nepraleiskime progos apdovanoti savo mažamečių, o drauge ir savęs tokia ypatinga dovana.

Šeimos mokykla skirta ne tik vaikučiams (0,5 – 3 m.), bet ir mamoms, būsimoms mamoms, tėvams, močiutėms, auklėms ir kt. Mokomės dainų, lopšinių, žaidinimų, mylavimų, jodinimų, vaikiškų dainelių, ratelių – visko, kas žadina vaikelio vaizduotę, padeda jam pažinti pasaulį, teikia bendravimo džiaugsmą, lavina kalbą, klausą, ritmo pojūtį ir t.t.

„Mamos su mažamečiais ant kelių sėdi ratu. Ir viską visi darome kartu. Pirštų pratimėliai, tarties, balso lavinimo pratimai, klausos lavinimo pratimai, smulkiosios motorikos lavinimo pratimai, ritmo pojūčio ugdymas, dikcijos lavinimas, atminties lavinimas, žodyno plėtimas, pasaulio pažinimas, mokymasis bendrauti“, – pasakoja renginio organizatoriai.

Šeimos mokyklėles veda Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų folkloro studijos „Mėtauja“ vadovė Nijolė Grivačiauskienė, tel. 8676 39519

Įėjimas su muziejaus bilietu.

***

2018 m. kovo mėn. 15 d. Lietuvių tautinės muzikos skyriuje vyks parodos „Tradiciniai muzikos instrumentai“ atidarymas.

Parodą rengė Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyrius kartu su muzikos instrumentų meistru Egidijumi Virbašiumi.

Egidijus Virbašius gimė 1960 m., Kaune. 1986 m. Lietuvos muzikos akademijoje baigė birbynės specialybę (prof. Prano Tamošaičio klasę). Studijuodamas jis pradėjo dirbti laborantu Liaudies instrumentų laboratorijoje, baigęs studijas ėmė plačiau gilintis į liaudies instrumentų gamybą. 1998–2017 m. E. Virbašius dirbo Lietuvos muzikos akademijos mokomosios eksperimentinės liaudies instrumentų laboratorijos vedėju, nuo 2017 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos muzikos instrumentų meistras. E. Virbašius jau nuo 1986 m. taiso ir gamina muzikos instrumentus.

Parodoje pristatomi E. Virbašiaus tradiciniai lietuvių muzikos instrumentai: kanklės, lamzdeliai, ragai, daudytės, skudučiai, birbynės, būgnai ir daugybė kitų. Juos meistras gamina išsaugodamas Lietuvos etnografiniams regionams būdingas muzikos instrumentų savybes, rekonstruoja pagal muziejuose saugomų eksponatų pavyzdžius, gamindamas remiasi iš liaudies meistrų perimta patirtimi.

Be minėtų tradicinių instrumentų, parodoje eksponuojami ir tobulinti E. Virbašiaus gamybos tautinės muzikos instrumentai (koncertinė birbynė, skudučiai ir kiti).

Vieta: Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyrius (L. Zamenhofo g. 12, Kaunas).

Paroda veiks: 2018 m. kovo 15 d.– 2018 m. gegužės 31 d.

Parodos rengėjai: Kauno miesto muziejus, Egidijus Virbašius.

E. Virbašiaus lietuvių liaudies muzikos instrumentų paroda

***

Rotušėje – paroda „Ne vienai valandai: Lietuvos Valstybės Konstitucijai–95″

Paroda „Ne vienai valandai: Lietuvos Valstybės Konstitucijai – 95“, skirta Lietuvos Konstitucijos istorinei raidai XX a., Kauno miesto muziejuje (Rotušės a.15) veiks iki balandžio 30 dienos. Parodos rengėjas – LR Seimo kanceliarija.

Parodoje apžvelgiama Lietuvos Konstitucijos raida XX a. Pristatomos fotografijos, valstybės institucijų rašytiniai dokumentai, periodikos spaudiniai, statistikos duomenys, apžvelgiami konstitucionalizmo teisei nusipelnę parlamentarai, politikai, teisininkų bendruomenės nariai.

***

Parodos „Kroatijos nematerialus kultūros paveldas, įtrauktas į UNESCO sąrašą“ atidarymas

Kovo 21 d., trečiadienį, L. Zamenhofo 4. atidaroma paroda  „Kroatijos nematerialus kultūros paveldas, įtrauktas į UNESCO sąrašą“

Nematerialus kultūros paveldas – tai gyvoji tradicija, žinios, įgūdžiai, grožis, įvairovė, tęstinumas, tapatumo jausmas, pagarba, bendruomeniškumas, ryšys su žmonėmis, gamta ir visata.

Pripažindami ir saugodami nematerialų kultūros paveldą, skatiname pozityvius jausmus šeimoje, bendruomenėje, kultūroje ir tautoje. Suprasdami savo bendruomenės kūrybą ir ją puoselėdami, geriau suprantame ir kitų kūrybą, o būtent kultūrų įvairovė – didelis turtas, nes ji sąlygoja tarpkultūrinį dialogą ir pagarbą vienų kitiems.

Tarptautinis Kroatijos nematerialaus kultūros paveldo pripažinimas liudija, kad tai nors ir maža šalis, bet joje gyvena kūrybingi žmonės, tai kultūros ir gamtos turtų šalis. Vietinės bendruomenės, remiamos Kultūros ministerijos, demonstruoja skirtingas kultūrines tradicijas, tuo parodydamos norą per senas, bet vis dar gyvas tradicijas, pabrėžti savo kultūrinį ir tautinį tapatumą

Parodą organizuoja Kroatijos Respublikos ambasada

Paroda veiks iki balandžio 10 d.

***

M. ir K. Petrauskų namuose vyks Vokalinės muzikos koncertas „Pavasario pasažai“

2018 m. kovo 21 d. 15 val., M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos istorijos skyriuje (K. Petrausko g. 31), vyks vokalinės muzikos koncertas „Pavasario pasažai“. Dalyvaus J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytojos metodininkės Rimos Daugėlienės dainavimo klasės mokiniai – Gabija Butėnytė, Grantas Šileikis, Evelina Nemanytė, Ignas Ščesnulevičius, koncertmeisteriai – Paulė Galinienė ir Darius Kudirka.

Programoje skambės lietuvių ir užsienio kompozitorių vokalinės muzikos klasika.

Įėjimas nemokamas.

***

Fluxus [laimės] dialogai: kaip jaučiame miestą?

Į atvirus dialogus miesto bendruomenę kviečia KAUNAS 2022 Fluxus Labas bendruomenių laboratorijos ir Kauno miesto muziejus!

Dialogai tarp kauniečių vyks Rotušės požemiuose - anuomet čia kalinti miestiečiai už įvairiausio masto nusikaltimus.

To meto miesto kasdienybė – baudos už nesumokėtus mokesčius, nederamas ir su įstatymu prasilenkiantis elgesys, turto prievartavimas, pinigų padirbinėjimas, vagystės, melas... ir... miestiečių noras būti laimingais…

Diskusijoje aiškinsimės santykį tarp įkalinimo ir išlaisvinimo - ką vadiname šiuolaikine miestiečio sąmone? Kas yra fluxus mieste? Kokių pokyčių laukiame ar jau esame juose? Šie ir kiti laimės klausimai, kuriuose kviečiame aptarti dialoge.

Požemiuose tuo pačiu metu galėsite apžiūrėti fotografo Artūro Morozovo parodą “Kauno veidai”.

GALERIJA

  • Savaitės renginiai Kauno miesto muziejuje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS