Šilainiai prabyla po 30 metų tylos | KaunoDiena.lt

ŠILAINIAI PRABYLA PO 30 METŲ TYLOS

Paskutinėje šiemet "Šilainiai Project" meno rezidencijos parodoje surengta diskusija, reziumavusi dvejus šio projekto veiklos metus.

"Šilainiai project" iniciatorė menininkė Evelina Šimkutė pastebėjo, kad pirmais projekto įgyvendinimo metais visi vykę procesai buvo pirmieji. "Kartu su rezidavusiais menininkais ieškojome atsakymų į klausimą, kas yra Šilainiai, todėl visos įgytos patirtys labai įvairios ir svarbios. Antraisiais metais aiškiai apibrėžėme projekto koncepciją ir rezidencijoms atrinkome menininkus, kurių vystomos kūrybinės praktikos kvestionuoja santykį su erdve", – lygino menininkė.

Jai antrindamas projekto rengėjas Egidijus Bagdonas pridūrė: išsigryninusi vietos specifika – natūralus atsitiktinumas, kadangi ryšys su vieta formuojasi per bendravimą su žmonėmis: kuo bendravimas yra atviresnis, nuoširdesnis, tuo ryšys gilesnis.

Labai svarbią reikšmę "Šilainiai Project" projekto kontekste turi Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalys, kuriame antrųjų metų rezidencijos menininkai įkūrė laikiną studiją, kurioje jie bendravo su vietos bendruomenės nariais. "Iš pradžių lankytojai nedrįso prieiti prie menininkų. Žmonės baiminosi, todėl kūrėjai daugiausia bendravo su vaikais. O vėliau susidarė eilės norinčiųjų, kad juos nupieštų", – šilainiškių bendravimo evoliuciją nupasakojo bibliotekos padalinio vedėja Ilona Paškevičiūtė.

Ji džiaugėsi: bibliotekos veikla nesustojo reziduojant menininkams. Parodų atidarymai, edukaciniai užsiėmimai, menininkų dirbtuvės – viskas vyko vienoje didelėje bendroje erdvėje. "2015-aisiais prasidėjęs bendradarbiavimas su projektu leidžia justi, kad po 30 metų tylos Šilainiai atgyja", – pozityviomis mintimis pasidalijo I.Paškevičiūtė.

Aš galiu pasakyti, kad Baltijos gatvė, esanti Šilainiuose, – nuostabi, tačiau niekas manęs greičiausiai neišgirs. Tačiau, jei taip pasakys menininkas iš užsienio, žmonės suklus, ims pastebėti tą vietą.

Bibliotekos erdvės pranašumą įžvelgė ir E.Šimkutė. "Ne visos veiklos, sietinos su projektu, vyko uždaroje erdvėje: pasivaikščiojimai, fotografavimas, poezijos skaitymai  organizuoti lauko erdvėje, tačiau atsižvelgiant į faktą, kad Lietuvoje ryškus sezoniškumas, yra puiku, jog turime biblioteką – ir dirbtuvėms, ir bendravimui, ir pristatymams", – pastebėjo projekto iniciatorė.

Įdomu tai, kad per dvejus metus "Šilainiai Project" rengiamose rezidencijose dalyvavo tik menininkai iš užsienio. "Pats rajonas mums, vietiniams, yra gana įprastas, todėl smalsu, ką atvykę menininkai, kurie apie šią vietą nežino nieko, joje pastebi, kokius klausimus jie kelia", – apsisprendimą pagrindė E.Šimkutė.

"Aš galiu pasakyti, kad Baltijos gatvė, esanti Šilainiuose, – nuostabi, tačiau niekas manęs greičiausiai neišgirs. Tačiau, jei taip pasakys menininkas iš užsienio, žmonės suklus, ims pastebėti tą vietą. O tai suteikia galimybę rajono gyventojams atitrūkti nuo kasdienybės maršruto ir atrasti įprastas vietas iš naujo", – pridūrė E.Bagdonas.

Kad ir kiek daug per pastaruosius dvejus metus nuveikta, projektas "Šilainiai Project" dar nebaigtas. "Tęstinumas, dialogas su vieta ir gyventojais reikalauja laiko, įdirbio, tačiau mūsų tikslas nesikeičia – norime suburti bendruomenę, kuri veiktų pati", – tikslais dalijosi E.Šimkutė.

Projekto rengėjų planuose ir trumpalaikio buto – galerijos, kurią būtų galima aplankyti, joje pabūti, paskaityti, idėja, ir naujos fizinės erdvės projektui paieškos.

Prasidėjęs nuo vieno žmogaus, "Šilainiai Project" tęsia savo veiklą, įtraukdamas vis daugiau bendraminčių ir paskatindamas atrasti Šilainius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

As tai Baltijos gatve pervadinciau Garazu gatve...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS