„Iš širdies gelmių“ – koncertas išėjusiesiems atminti | KaunoDiena.lt

"IŠ ŠIRDIES GELMIŲ" – KONCERTAS IŠĖJUSIESIEMS ATMINTI

Įpusėjus Vėlinių aštuondieniui, lapkričio 4-ąją, po Kauno Šv.Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčios skliautais liesis sakralinė muzika. Į prasmingą koncertą "Iš širdies gelmių", pakvies giedotojų grupė "De profundis" ir draugai.

Kartą per metus organizuojamame koncerte "De profundis" – gedulinių giesmių atlikėjų grupė, kurios siekis – nuoširdžiu muzikavimu ir malda pagerbti mirusiuosius šarvojimo metu, palydint į kapines, šv.Mišiose, aukojamose laidotuvių, ketvirtinių, metinių ir kitomis progomis, pristatys sakralinės muzikos repertuarą.

Renginyje skambės Johanno Sebastiano Bacho, Georgo Friedricho Händelio, Franzo Schuberto, Vincenzo Bellini, Giacomo Puccini, Pietro Mascagni, Gabrielio Fauré ir kitų kompozicijos, taip pat lietuvių kompozitoriaus kunigo Gedimino Šukio sakraliniai kūriniai, kuriuos atlikti pakviesti jaunosios kartos muzikai: Inga Gykytė (sopranas), Laura Povilaitytė-Dranseikienė (sopranas), Barbora Lazauskytė (mecosopranas), Martynas Gedutis (tenoras), Karolis Bauža (baritonas), Deimantas Braukyla (bosas) ir smuikininkė Jurgita Gelūnaitė-Tervydienė. Vargonuos Povilas Padleckis. Koncertą ves literatūrologė ir poetė Enrika Striogaitė.

Pasak E.Striogaitės, koncerto programą ir turinį gana tiksliai atspindi jo pavadinimas – "Iš širdies gelmių", kurį norėta susieti ir su giedotojų grupės pavadinimu "De profundis" (liet. "Iš gelmių").

Koncerte skambėsiantys kūriniai yra tokie, kurie paliečia širdies gilumą: ne monumentalia savo forma, atlikimo technikos sudėtingumu, bet muzikos, teksto nuoširdumu ir jautrumu, tiesiu kalbėjimu tiesiai į širdį apie tai, apie ką giliau susimąstyti skatina paskutiniai krintantys rudenio lapai ir kapinėse nušvintančios Vėlinių liepsnelės: gyvenimą ir jo trapumą, kita vertus, jo prasmę ir sielos nemarumą, meilę ir nenutrūkstamus ryšius, kurie mus stipriai sieja su išėjusiaisiais amžinybėn", – teigia ji.

Sakraliosios muzikos atlikimas – ypatingas procesas jos atlikėjui. B.Lazauskytės manymu, ši muzika tarsi pakylėja virš žemiškų rūpesčių, įkvepia tikėjimo, jėgų ir pasitikėjimo savimi, padeda užmegzti dialogą su Aukščiausiuoju bei neša sielai ramybę ir šviesą.

Anot P.Padleckio, sakralioji muzika drauge yra ir malda, todėl, siekiant visaverčio jos atlikimo, svarbu pačiam būti tikinčiu žmogumi.

"Galiausiai net ir to, kad iš esmės tiki Dievo buvimu, nepakanka. Reikia būti praktikuojančiu kataliku, kad iki galo suprastum ir įsigilintum į šį žanrą, suvoktum atliekamų kūrinių prasmę ir paskirtį. Dar vienas svarbus su sakraliosios muzikos atlikimu susijęs aspektas yra erdvė, kurioje ši muzika skamba, ir liturgija, kuriai papildyti ji skirta. Pavyzdžiui, šv.Mišių atlikimas koncertų salėje niekuomet visiškai neatskleis kūrinio dvasios ir misterijos, o kartais gali virsti veikiau formalumu", – teigia atlikėjas.

Koncertui neatsitiktinai pasirinkta Kauno Šv.Pranciškaus Ksavero bažnyčia, išsiskirianti įspūdinga architektūra, iškalbingu, raiškių barokinių formų didžiuoju Nukryžiuotojo Jėzaus altoriumi, sukuriančiais erdvę, kurioje sakralioji muzika skamba įtaigiausiai ir geriausiai atsiskleidžia tiek savo estetika, tiek prasmės gilumu.


Kas? Koncertas "Iš širdies gelmių".

Kur? Kauno Šv.Pranciškaus Ksavero bažnyčioje.

Kada? Lapkričio 4 d. val. 13 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS