Spektaklyje „Dviese sūpuoklėse“ – apie žmogaus viltis ir skaudulius | KaunoDiena.lt

SPEKTAKLYJE "DVIESE SŪPUOKLĖSE" – APIE ŽMOGAUS VILTIS IR SKAUDULIUS

  • 1

Viltingas, su savo skauduliais, bet apie žmogų. Taip koncentruotai garsusis režisierius Rimas Tuminas yra pavadinęs naujausią savo įkurto Vilniaus mažojo teatro spektaklį "Dviese sūpuoklėse".

Amerikiečių klasika

Šį sezoną Vilniaus mažasis teatras atsisuko į savo prigimtį, savo pavadinimą ir pasiūlė tris kamerinius spektaklius: "Fantazijus" (rež. Gabrielė Tuminaitė), "Dvasiniai reikalai" (rež. Kirilas Glušajevas) ir "Dviese sūpuoklėse" (rež. Ulanbekas Baialievas). Su pastaruoju vilniečiai ir lankysis Kaune.

"Dviese sūpuoklėse" – amerikiečių autoriaus Williamo Gibsono pjesė apie neįmanomą dviejų veikėjų meilę, ilgesį, vienatvę. Vienatvę tiek būnant kartu, tiek būnant atskirai. Tai santykių drama, kuri bus atpažįstama daugumai žiūrovų.

"Ši 1958 m. parašyta pjesė pasakoja apie dviejų vienišų žmonių susitikimą. Apie tai, ko mes ieškome kituose, ko ilgimės, ko laukiame, kuo nusiviliame ir ko atsisakome, su kuo kovojame, o kam pasiduodame. Ko esame pasiryžę atsižadėti, o kada lengviausia išeiti. Tai istorija apie sudėtingus ir daugialypius mus, o konkrečią mintį galbūt kiekvienas išgirs savą. Galbūt kažką primins", – tikisi pagrindinį vaidmenį atliekanti Vilniaus mažojo teatro aktorė Indrė Patkauskaitė. Iki šiol ji teatro mėgėjams žinoma iš pagrindinių vaidmenų spektakliuose "Madagaskaras", "Marija Stiuart", "Maskaradas", "Kruvinos vestuvės". Iš viso su I.Patkauskaitės vardu sietini daugiau nei trisdešimt spektaklių.

Už pjesę "Dviese sūpuoklėse" W.Gibsonas buvop nominuotas "Tony" apdovanojimui, o 1962-aisiais pagal šį kūrinį Roberto Wise'o režisuotas filmas nominuotas dviem "Oskarams".

Vienišų sielų duetas

Pagrindinį vaidmenį U.Baialievo režisuotame spektaklyje atliekančiai aktorei W.Gibsono pjesė pasirodė įdomi savo sudėtingais ir giliais dviejų žmonių portretais, giliu žmogaus pajautimu ir tuo ateinančiu, jau greičiausiai nieko nestebinančiu supratimu, kad už bet kokių drąsių ieškojimų ir klaidžiojimų beveik visada slypi pamatinis, gilus noras būti kažkam reikalingam, nenumaldomas troškimas mylėti ir būti mylimam.

Šokėja Gitela, kurią įkūnija I.Patkauskaitė, yra stipri, tačiau kartu ir sudėtinga asmenybė, kurioje spontaniškumas ir begalinė energija dera su staigiu užsisklendimu ir susimąstymu. Ji kupina gyvybingumo, tačiau taip pat yra itin jautri ir emocionali. Kartais gali būti stačiokiška, o kartais gali tapti tiesiog mažu, naiviu vaiku. Į viską ji žvelgia atviromis akimis ir, rodos, yra pasiruošusi pulti į bet kokią situaciją, kartais taip apvogdama save.

Jie su scenos partneriu Mantu Vaitiekūnu spektaklyje kuria dviejų žmonių istoriją apie tai, kas nutinka, kai viename dideliame mieste susitinka dvi vienišos sielos, o iš paskos velkasi praeitis ir neužgijusios žaizdos.

Ties riba

"Kiekvienas vaidmuo turi savo uždavinius, aplinkybes, kuriose jis veikia. Visos mano scenoje įkūnytos asmenybės gyvenime balansavo ant beprotybės ribos, o gal ir daugiau..." – sako M.Vaitiekūnas, omenyje turėdamas ankstesnius savo vaidmenis: Mikalojų Konstantiną Čiurlionį ("Svajonių piligrimas"), Oskarą Milašių ("Madagaskaras"), Frederiką Šopeną ("Mistras"), Robertą Šumaną ("Trio"). Visi šie vaidmenys leido suprasti, kaip arti šalia kuriančio žmogaus yra beprotybė. Galbūt kažkiek beprotybės yra ir šalia vienišo, sutrikusio, į ribinę situaciją patekusio žmogaus?

Šiame spektaklyje M.Vaitiekūnas vaidina 33-ejų teisininką, atvykusį į Niujorką ir bandantį pabėgti nuo savo praeities. Dienas jis stumia lankydamas muziejus ir beverčius filmus, slampinėdamas miesto tiltais, megzdamas naujus santykius ir galiausiai pripažįstantis sau, ką reiškia iš tikrųjų mylėti.

Aktoriai I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas šiame spektaklyje atlieka vaidmenis, kuriuos dar 1962 m. Rusų dramos teatre sukūrė legendinė Monika Mironaitė ir Artiomas Inozemcevas, o 1994 m. režisieriaus Broniaus Markevičiaus vaizdo filme įamžino Nelė Savičenko ir Kostas Smoriginas.

Vilniaus mažojo teatro spektaklį "Dviese sūpuoklėse" režisavo R.Tumino mokinys, kirgizų kilmės režisierius U.Baialievas, kuris į savo kūrybinę komandą pasikvietė aktorius I.Patkauskaitę ir M.Vaitiekūną, scenografą Julianą Tabakovą, kompozitorių Faustą Latėną.


Kas? Vilniaus mažojo teatro spektaklis "Dviese sūpuoklėse".

Kur? Kauno nacionaliniame dramos teatre.

Kada? Kovo 1 d. 18 val.

GALERIJA

  • Spektaklyje „Dviese sūpuoklėse“ – apie žmogaus viltis ir skaudulius
  • Spektaklyje „Dviese sūpuoklėse“ – apie žmogaus viltis ir skaudulius
Vilniaus mažojo teatro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Birutė

Išėjau po pirmos dalies. Primityvesnio, banalesnio ir neįdomesnio spektaklio dar nesurasi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS