Tai B. Buračo Lietuvėlė vakar | KaunoDiena.lt

TAI B. BURAČO LIETUVĖLĖ VAKAR

  • 0

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje rugpjūčio 17 d. atidaroma fotografijų paroda „Tuojau fotografuoju. Balys Buračas (1897–1972)“. Renginyje dalyvaus B. Buračo sūnėnai Antanas ir Marijus Buračai, kankliuos Kauno 1-os muzikos mokyklos absolventė Milda Gineikaitė.

Paroda skirta 120-osioms fotografo, kraštotyrininko, dailininko B. Buračo gimimo metinėms paminėti. Ekspoziciją sudaro per 150 vienetų fotoarchyvo ir rankraštinės medžiagos iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus B. Buračo fotodokumentų kolekcijos.

Parodoje paliestos visos B. Buračo pamėgtos temos: šventės (dainininkai, vestuvininkai, muzikantai, dirbantys žmonės (meistrai, amatininkai), Lietuvos kraštovaizdžiai su didingos architektūros ir etnografiniais objektais bei liaudies meno objektai (audiniai, mezginiai, baldai, verpimo įrankiai). Jo kolekciją papildo ir reti B. Buračo kaip fotomenininko ieškojimai: autoaktai bei stereoskopinės fotografijos. Minint 2017-uosius – Tautinio kostiumo metus, parodos akcentu tapo žmonių nuotraukos su tautiniais drabužiais.

Parodai pavadinti pasirinkta fotografo dienoraščio frazė „tuojau fotografuoju“ atspindi B. Buračo aistrą fiksuoti ir dokumentuoti. Vos pamatęs etnografinių objektų turtingą sodybą, dirbančius ar švenčiančius žmones, nedelsdamas juos fotografuodavo.

Savo pirmąjį dumplinį fotoaparatą B. Buračas įsigijo 1915 m., išsimainęs jį su vokiečiu į savo įmantriai drožinėtą lazdą. Nuo 1928-ųjų atsidėjo kraštotyrinei veiklai. B. Buračas pirmasis Lietuvoje panaudojo fotoaparatą kraštotyros tikslams ir reportažinėmis bei dokumentinėmis fotografijomis sukūrė platų ir tikrovišką etnografinės Lietuvos paveikslą, kurį sentimentaliai įvardijo: „Tai Lietuvėlė vakar...“

Tarptautiniu mastu fotografas buvo įvertintas 1937 m. Paryžiuje. Pasaulinėje parodoje „Menas ir technika šiuolaikinėje visuomenėje“ už ten eksponuotą 27 etnografinių fotografijų kolekciją pelnė Didįjį aukso medalį. Jis sėkmingai bendradarbiavo su „Illustrated London News“, garsiąja Larousse enciklopedija, čekų, vokiečių spauda.

Prie parodos išleistas atvirukų rinkinys „Balys Buračas: Žmonės su tautiniais drabužiais“.

Paroda veiks iki rugsėjo 17 d.


Kas? Parodos „Tuojau fotografuoju. Balys Buračas (1897–1972)“ atidarymas.

Kur? Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune.

Kada? Rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS