Tarptautinėje kultūros dienoje – gyvos ir kintančios echosistemos | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖJE KULTŪROS DIENOJE – GYVOS IR KINTANČIOS ECHOSISTEMOS

  • 0

1935-ųjų balandžio 15-ąją Vašingtone pasirašyta sutartis dėl kultūros ir meno vertybių apsaugos karo metu tapo pretekstu ilgainiui švęsti Kultūros dieną. Sekmadienį ją kviečiami švęsti ir kauniečiai.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje Tarptautinės kultūros dienos proga įsikurs atviros potyrių erdvės. Plačioje, visuomenei atviroje renginių programoje bus siūloma permąstyti mus supančią aplinką, patirti save ir kitą, įsiklausyti į hermetiškose muziejaus erdvėse įsisuksiančias, gyvas ir kintančias echosistemas.

Renginio programoje – menininkai ir kūriniai, plečiantys kultūros, gamtos bei žmogaus tarpusavio santykį, tyrinėjantys praeities tradicijų ir dabarties sąlyčio taškus.

Vidurdienį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje skambės karilionininko Juliaus Vilnonio koncertas. 12.45 val. ten pat bus iškeliama Taikos vėliava.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje 13 val. kompozitoriaus bei garso inžinieriaus Vlado Dieninio intensyvaus klausymosi ir garso peizažų kūrimo dirbtuvės. Jų metu dalyviai bus supažindinami su pagrindinėmis aplinkoje esančiomis garsų grupėmis, mokysis jas identifikuoti, fiksuoti, apibūdinti garsus ir paversti juos kūrybine medžiaga. Dalyviai išbandys intensyvaus klausymo techniką, leidžiančią giliau patirti akustinius ženklus juos supančioje aplinkoje. Šių dirbtuvių dalyvių skaičius ribotas, registracija el. paštu menas@kmn.lt veikia iki balandžio 13 d. 17 val.

Visą dieną truksiančiame renginyje veiks dvi ekspozicijos – kvapų meno grupės "Hortus Apertus" muziejui sukurtų kvapų paroda "Pasakojimai nosiai apie Tadą" ir menininkės Indrės Liškauskaitės instaliacija "timidos cognoscitur".

Nors jis visą dėmesį skiria gyvūnui, per santykį su juo ryškėja ir paties tyrėjo portretas.

"Hortus Apertus" sukurti kvapai – tai parfumerijos amato bei kultūros atspindys, balansuojantis ties virsmu ir tradicija. Ši kūrėjus, menininkus ir mokslininkus jungianti organizacija echosistemų dalyvius kviečia pasinerti į muziejinių kvapų spektrą – kelionę nuo T.Ivanausko paukščių kambario iki stepių besiilginčio pirmojo muziejaus eksponato.

I.Liškauskaitės, nagrinėjančios santykius tarp tikrovės ir fikcijos, bei žmogaus ir gyvūno, instaliacijos ašis – nematomas, muziejaus periferijoje besislapstantis žvėris. "timidos cognoscitur" tyrėjas pasakoja apie naują, retą ir itin baikščią gyvūno rūšį kviesdamas žiūrovą vaizduotėje susikurti šio nežinomo gyvio portretą. Pasakotojas tampa it apsėstas paieškų ir pamažu pats procesas bei jo būsenos tampa pagrindiniu mokslininko tikslu. Nors jis visą dėmesį skiria gyvūnui, per santykį su juo ryškėja ir paties tyrėjo portretas. Naujoji rūšis egzistuoja ir veikia prasitęsusioje ieškotojo sąmonėje, jiedu tampa neatskiriami.

Ekosistema – tai sandarios, aklinos struktūros priešingybė: atvira, judanti ir atsinaujinanti, kupina makroistorijų ir mikroelementų. "Echo", išvertus iš anglų kalbos, gali reikšti aidą, aidėjimą ar atsikartojimą.

Savitai į santykį tarp žmogaus ir gyvūno žvelgia amerikiečių menininkė, atlikėja, rašytoja, kompozitorė Laurie Anderson dokumentiniame filme "Šuns širdis" (angl. "Heart of a Dog", 76 min.) apmąstanti savo mylimo šuns Lolabelle netektį. Jo peržiūra – 15.30 val. Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje rodytame ir "Oskarui" už geriausią dokumentiką nominuotame filme Lolabelle groja pianinu, džiugiai laksto paplūdimiu ir pamažu išeina iš šio pasaulio. L.Anderson, rudenį koncertuosiančios Vilniuje, kūrinyje susipina fikcinis Lolabelle gyvenimas: jos pomirtinio gyvenimo apmąstymai, Rojaus ir pragaro vaizdiniai bei kasdienybės realijų trapumas. Tai tik vieno šuns ir jį mylėjusios moters tarpusavio gyvenimo istorija, bet ryškiausias jo aspektas – juos siejusios grandies virsmas bei stiprumas. "Šuns širdis" – tai genialios kūrėjos meditacija apie neišvengiamą ją supančio pasaulio virsmą, į jį ateinant ir jį paliekant jos mylimoms vietoms, gyvūnams ir žmonėms.

18 val. pirmąjį savo pasirodymą Lietuvoje surengs unikalus garso menininkų Sauliaus Petreikio ir Domo Strupinsko projektas "Lietava", savitai pristatantis šešiolika tradicinių, beveik pamirštų lietuviškų instrumentų. Koncerto Kaune pradžia – 18 val.

Renginio organizatorius – Kauno menininkų namai, partneris – Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus. Renginį globoja Kauno miesto savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS