„Teatrono“ premjera: norime parodyti didelę tragediją viename iš mažų butų | KaunoDiena.lt

„TEATRONO“ PREMJERA: NORIME PARODYTI DIDELĘ TRAGEDIJĄ VIENAME IŠ MAŽŲ BUTŲ

  • 0

Pavasarį „Teatronas“ pasitinka premjera. Trupė kovo 8, 9 ir 16 d. kviečia žiūrovus į vieną  iš Kauno daugiabučių. Viename butų kūrėjai pristatys V. Šekspyro tragediją „Otelas“.

Įsigiję bilietus ir užsiregistravę žiūrovai, artėjant spektaklio dienai, bus informuoti asmeniškai – jiems bus paaiškinta, kur nuvykti ir kaip patekti į butą. Režisierius Gildas Aleksa su aktoriais Karoliu Kasperavičiumi, Milda Naudžiūnaite, Milda Jonaityte ir Matu Dirginčiumi šioje V. Šekspyro interpretacijoje nagrinėja post-sovietinio palikimo ir žmogaus tragiškumo santykį. O žiūrovas tarsi patiria veikėjų, gyvenančių viename iš tūkstančių mažų butų, išgyvenimus ir tragišką lemtį, rašoma pranešime spaudai. Apie premjerą pasakoja režisierius Gildas Aleksa.

– Pasirinkote statyti klasikinę V. Šekspyro tragediją „Otelas“. Ar palyginus jaunai trupei lengva dirbti su klasikiniu kūriniu? O gal turėjote iššūkių?

– Inscenizuoti bet kurią iš Šekspyro didžiųjų tragedijų, juolab pritaikyti jas šiems laikams, nėra lengva. Jau vien tai, jog norime iš trylikos pjesės veikėjų palikti tik keturis ir papasakoti šiuolaikinę dviejų porų, gyvenančių kartu, istoriją. Tačiau visa kūrybinė grupė labai noriai nėrė į darbus ir jau nekantrauja išmėginti visas mūsų paieškas žiūrovų akivaizdoje.

Būtent su tokia „nevispročių“ ar idėjininkų grupe ir įmanoma tokį spektaklį pastatyti.

– „Teatronas“ žinomas ir dėl „devised theater“ metodo, kuriuo remiasi kurdamas. Ar ši premjera nebus išimtis?

– Iš tiesų „devised theater“ naudojamas pjesės arba scenos veikalo sukūrimui, o čia jau turėjome parašytą pjesę. Tačiau rodant šį spektaklį bute, o ne scenoje, smarkiai apkarpant pjesę, teko sukurti visiškai naują istoriją, kurios veikėjai kalba Šekspyro žodžiais. Tad taip, ši premjera nėra išimtis trupės metodui.

– Kaip gimė mintis spektaklį iš teatro scenos perkelti į butą?

– Norėjome sukurti dviejų porų, gyvenančių kartu, istoriją. Pradžioje dar svarstėme rodyti ir „Šelteryje“, ir bute, tačiau supratome, jog bet koks teatrinis apšvietimas, erdvė pakenks mūsų istorijai. Be to, norime parodyti didelę tragediją mažame, viename iš tūkstančių vienodų butų. Todėl pasirinkome šį – finansiškai nenaudingą – sprendimą. Tačiau būtent su tokia „nevispročių“ ar idėjininkų grupe ir įmanoma tokį spektaklį pastatyti. Abejoju, ar koks „normalus“ teatras sutiktų tokiai avantiūrai.

– Kokio žiūrovo laukiate premjeroje?

– Tokio, kuris nepabijotų įžengti į svetimą butą ir stebėti svetimų žmonių istorijos. Taip pat ir to, kuris nenori jokios interakcijos, kadangi šiame spektaklyje yra „visos keturios sienos“ ir žiūrovas galės stebėti Šekspyro tragedijos veikėjus jų aplinkoje tarsi pro akvariumo stiklą.

GALERIJA

  • „Teatrono“ premjera: norime parodyti didelę tragediją viename iš mažų butų
  • „Teatrono“ premjera: norime parodyti didelę tragediją viename iš mažų butų
  • „Teatrono“ premjera: norime parodyti didelę tragediją viename iš mažų butų
D. Ališausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS