TKKF suburti kino mylėtojai taps filmų kritikais | KaunoDiena.lt

TKKF SUBURTI KINO MYLĖTOJAI TAPS FILMŲ KRITIKAIS

  • 0

Rytoj prasidės jau XI tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF). Jo programoje – pripažinti užsienio filmai, lietuviško kino retrospektyva, menininkų filmų programa, susitikimai su režisieriais ir tarptautinis kinotyros simpoziumas.

Svarbi kiekviena nuomonė

Greta daugiatemės programos šiemet festivalis vykdo ir "TKKF programos ir filmų analizės dirbtuves", kurių organizatoriai kviečia moksleivius, studentus ir kino entuziastus lankytis festivalyje, išsakyti savo nuomonę apie filmus.

Kino edukacijai Kauno kino festivalis ypatingą dėmesį skiria dar nuo 2011 m., kai prisijungė prie Europos kino asociacijų tinklo "Nisi Masa" ir keletą kartų iš eilės festivalyje organizavo tarptautines kino kritikų dirbtuves. Šiemet vyresniųjų klasių moksleivius ir kūrybinių industrijų studentus festivalis kviečia dalyvauti "TKKF akademijoje", kurioje vyks ne tik specialiai atrinktų filmų peržiūros, bet ir susitikimai su kino industrijos profesionalais.

Bendradarbiaudamas su dienraščiu "Kauno diena", festivalis subūrė TKKF rašytojų komandą, kuri viso festivalio metu recenzuos programos filmus ir savo įžvalgomis dalysis specialiame dienraščio priede "Kino diena".

Galimybė suprasti gyvenimą

Festivalio komunikacijos vadovės, rašytojų kapitonės Silvijos Butkutės pastebėjimu, svarbu ir reikalinga gilintis į kiną.

"Analizuoti kiną – ne tik didelis malonumas, tai būtinybė. Kinas – paveiki medija, suteikianti šansą iš šalies pažvelgti į šiandienes aktualijas ir suprasti mūsų vaidmenį jų kontekste, – sakė ji. – Šių dirbtuvių misija yra skatinti domėtis kinu, tyrinėti jį ir pasisemti įkvėpimo realiems pokyčiams. Ypač džiaugiuosi šių metų rašytojais, jie tikrai turi ką pasakyti!"

Kinas – paveiki medija, suteikianti šansą iš šalies pažvelgti į šiandienes aktualijas ir suprasti mūsų vaidmenį jų kontekste.

TKKF rašytojų komandoje – įvairaus amžiaus žmonės, sukaupusių skirtingą rašymo patirtį: Audrė Gruodytė, Agnė Valatkaitė, Agnius Kazlauskas, Ugnė Palukaitytė, Tautvydas Urbelis, Daiva Povilaitė, Rimantė Paulauskaitė, Paulina Drėgvaitė, Karolis Žukas. Atsiliepdami į kvietimą recenzuoti filmus jie sako norėję išbandyti save, įgauti kino kritikos patirties, sujungti aistrą kinui ir rašymui.

20-metė studentė U.Palukaitytė prisimena, kad TKKF kritikų dirbtuvėse dalyvavo prieš keletą metų ir stipriai pamilo kiną, apie kurį rašydama atranda vis naujų dalykų ir geriau pažįsta save. Jos bendraamžė filosofijos studentė A.Gruodytė atvira: filmai jai padeda suprasti gyvenimą. O vadybos ir edukologijos magistrė, jogos instruktorė 44-erių D.Povilaitė tiki, kad rašyti apie kiną – gili ir daugiasluoksnė filmo refleksija.

"Tikiu, kad judantys paveikslėliai ekrane kažkaip gali padėti suprasti nenutrūkstamą judėjimą realybėje. Nuolat mėginu užčiuopti šias paraleles ir noriu įžvalgomis pasidalyti su kitais. Kauno kino festivalis savo drąsiais filmų pasirinkimais pasirodė tinkama platforma šioms dalyboms", – tikina dar vienas TKKF rašytojas, 28-erių politologijos magistro absolventas T.Urbelis.

TKKF atidarymas vyks rugsėjo 20 d. 19 val. Kauno kultūros centre "Tautos namai" – prasidės vienos įdomiausių nepriklausomo Amerikos kino autorių, režisierės Josephine's Decker filmu "Madlenos Madlena" (angl. "Madeline’s Madeline", 2018 m.).

Filmo centre – jauna aktorė Madlena (akt. Helena Howard), pradėjusi dirbti prestižinėje fizinio teatro trupėje. Kai ambicinga trupės režisierė (akt. Molly Parker) pastūmėja merginą į turtingą savo vidinį pasaulį ir sudėtingus santykius su motina (akt. Miranda July), netrukus visų trijų moterų gyvenimuose vaizduotė susipina su tikrove, o provokuojantys teatro etiudai iš scenos persikelia į gyvenimą.

TKKF rašytojo K.Žuko įžvalgos apie festivalio atidarymo filmą – rytojaus "Kino dienoje".

GALERIJA

  • TKKF suburti kino mylėtojai taps filmų kritikais
  • TKKF suburti kino mylėtojai taps filmų kritikais
  • TKKF suburti kino mylėtojai taps filmų kritikais
Bernardo Butkaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS