Zanavykai – į Kauno technikos kolegiją | KaunoDiena.lt

ZANAVYKAI – Į KAUNO TECHNIKOS KOLEGIJĄ

Kaip ir kasmet, Kauno zanavykai šeštadienį prieš Atvelykį rinksis Kauno technikos kolegijoje (KTK). Jau trečią dešimtmetį pradėjusi bendrija vienija iš Šakių krašto kilusius, Kaune gyvenančius žmones. Šakiai – nedidelis miestelis, vos 6 tūkst. gyventojų, bet vadinamas garbingai – Lietuvos himno sostine. Mat čia ir netoliese esančiame Kudirkos Naumiestyje himno autorius praleido kūrybingiausius savo gyvenimo metus, sukūrė "Tautišką giesmę". Zanavykai didžiuojasi ir savo tarme, kuri sudaro mūsų bendrinės kalbos pagrindą. Nors bendrijos pavadinimas nelabai lietuviškas – Zanavykai, t. y. Užnoviečiai, nuo kitų kažkada buvusios Suvalkų gubernijos gyventojų atriboti nedidelės Novos upės. Skirtingai nuo energingų ir godžių marijampoliškių – kapsų, zanavykai kur kas ramesni, kuklesni, svetingesni.

Zanavykų bendrijos istorija prasidėjo Vilniuje 1989 m. sausio 13 d. Menininkų namuose, o po penkerių metų bendrijos idėja atkeliavo į Kauną. Ir štai jau 22-ą kartą Kauno zanavykai rinksis KTK, kur pusę amžiaus dirbo ilgametis bendrijos pirmininkas Mindaugas Vaičiūnas. Čia darbuojasi ir dabartinė pirmininkė Regina Motienė.

Anot jos, šių metų sueiga skiriama garsiam kraštiečiai poetui Pranui Vaičaičiui, dainos "Lakštingala, gražus paukšteli", chrestomatinio "Yra šalis, kur upės teka..." ir kitų populiarų eilėraščių autoriui. Koncertuos garsus mamų ir dukrų ansamblis iš Lukšių, Šilainių kapela "Berželis". Kviečiami visi gimę, augę, mokęsi ar dirbę Šakių rajone. Bendrija labai demokratiška – nėra nei oficialios narystės, nei bilietų, nei nario mokesčio. Kviečiami visi, pasiilgę gimtojo krašto, įvairaus amžiaus žmonės. Atvyks kraštiečių iš Vilniaus, Panevėžio. O iš zanavykų sostinės – visa delegacija. Kaip visada, dovanų atveš Šakių rajono vadovai. Ant bendro stalo pasidės kas ką atsinešęs: sumuštinių, sausainių, kepinių, arbatos, kavos. Prie įėjimo į salę dažnas nusipirks knygą, pačių zanavykų išleistą.

Visi zanavykai laukiami per patį Atvelykio (balandžio 2-ąją) vidurdienį KTK, įsikūrusioje Tvirtovės alėjoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kauno Zanavykų bendrija įkurta 1993 m.birželio mėn. Iniciatoriai - prof. Arimantas Dumčius, prof. Pranas Šnipas, Mindaugas ir Antanas Vaičiūnai, Jonas Kasparevičius, dail. Sigitas Nenorta, Antanas Dirvelis. Ji aktyviai veikia iki šiol (pirmininkė Regina Motienė).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS