2000 vaikų, kurie nesižudys | KaunoDiena.lt

2000 VAIKŲ, KURIE NESIŽUDYS

  • 1

Karas keliuose ar karas viduje? Kiekvieną dieną netenkame dviejų gyvybių dėl savižudybės. Kodėl mes žudomės? Kam tai rūpi? Ką gali vadybininkas nuveikti dėl savižudybių? Ar čia tik specialistų reikalas? Kodėl visuomenė šiai problemai spręsti skiria tiek mažai laiko ir resursų?

2017 m. balandžio–gruodžio mėnesiais rotary klubas „Dipolis“ kartu su Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centru Kauno mieste vykdo projektą „BE STRESO II“. Tai moksleivių psichikos sveikatai ir emocinėms kompetencijoms stiprinti nukreipta iniciatyva, dėl kurios bus mažiau savižudžių, mažiau nuo priklausomybių kenčiančių vaikų, mažiau depresijos, mažiau blogo savęs vertinimo. Tai didžiausias tokio tipo projektas Kaune 2017 m., remiamas pagal „Iniciatyvos Kaunui“ programą.

Projekte dalyvavusios Rokų gimnazijos psichologė Aurelija Andriuškienė teigė, kad lietuviai bijo kalbėti apie savo sunkumus ar kreiptis pagalbos. „Drąsus žmogus tas, kuris kreipiasi pagalbos. Aš labai tikiuosi, kad dar kuriam laikui praėjus iš tiesų ta tylos kultūra keisis į kalbėjimo kultūrą“, – teigė specialistė.

Kauno „Aušros“ gimnazijos mokinė Evelina Bublytė sakė, kad vaikams ir paaugliams pasakoti apie savižudybes reikėtų išradingai, sužadinti jų emocijas panaudojant kūrybą. „Ta statistika sausa, kas iš to? Bet kaip tai sumažinti, kaip moksleiviams suteikti daugiau gerų emocijų?“ – klausė gimnazistė.

Projektas startavo 2017 m. vasario 10 d. Kauno technologijos universiteto „Santakos“ slėnyje, kur rotary klubo „Dipolis“ prezidentas Aurelijus Daškevičius vedė patyriminę gyvybingumo sesiją moksleivių savivaldos atstovams.

Kauno „Aušros“ gimnazijos 11-os klasės moksleivė Evelina apie projektą atsiliepė taip: „Labai džiaugiamės, kad šis projektas atkeliavo į mūsų mokyklą. Jo metu sužinojome, kaip padėti žmogui, draugui, kuris atsiduria ant savižudybės slenksčio, kaip to išvengti, jeigu mums patiems iškyla tokios mintys. Smagiausia, kad viskas vyko per praktikos ir žaidimų prizmę, todėl visi mokiniai galėjo įsitraukti.“ Projekto profesionalai asmeniškai pasiekė 2 tūkst. moksleivių. 80 proc. Kauno ugdymo įstaigų, tiek pat gyvų akių, kurios po susitikimų išėjo pasikeitusios. Projekto vykdytojai ir toliau tęsia šią naudingą iniciatyvą.

Projekto metu suorganizuota 17 įtraukiančių patyriminių renginių mokyklose, 20 praktinių veiklos seminarų, 50 individualių konsultacijų, 4 informaciniai renginiai. Vienas iš informacinių renginių įvyko lapkričio 20-ąją Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centre, kuriame projekto ambasadorė ir psichodramos terapeutė Daiva Rudokaitė pakvietė paauglius į praktinį seminarą „Neatidėliok Svajonių“ (kaip įveikti mokyklines baimes). Per 50 moksleivių iš 9-12 klasių diskutavo, kaip susikurti sėkmės istoriją be baimių, stabdančių vidinių nuostatų ir išorės spaudimo.

„Būk tuo pokyčiu, kurį nori matyti pasaulyje“ į Kauno kino centrą „Romuva“ sukvietė 100 moksleivių iš 5 ugdymo įstaigų, kurie varžėsi dėl geriausio trumpametražio filmo nominacijos. Kaip esminis šio projekto rezultatas bus pateikiamas prevencinis filmukas.

Apie mūsų veiklą daugiau informacijos rasite feisbuke www.facebook.com/bestresoII.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ha ha ha , ar kažko nesupratome ?

paprastai rotary klubai remia visuomenę, o verslinykų valdomame Kaune - savivaldybė mokesčių m0kėtojų pinigais remia rotary klubą ????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS