Akibrokštas: tarp botanikos sodo eksponatų – ir pavojingi Sosnovskio barščiai | KaunoDiena.lt

AKIBROKŠTAS: TARP BOTANIKOS SODO EKSPONATŲ – IR PAVOJINGI SOSNOVSKIO BARŠČIAI

Tarp retų VDU Kauno botanikos sodo eksponatų įsitaisė invaziniai augalai – Sosnovskio barščiai. Sodo darbuotojai neslepia, kad šių augalų naikinimas primena kovą su vėjo malūnais.

Pavojingi eksponatai

Portalo kauno.diena.lt redakciją pasiekė skaitytojos Aldonos nuotraukos, kuriose užfiksuota Kauno botanikos sodo tvora, o už jos, saugomoje teritorijoje, – milžiniški Sosnovskio barščiai. Moteris stebėjosi, kodėl lankytojų, mokančių pinigus už apsilankymą sode, tyko sveikatai pavojingi augalai. 

„Kauno botanikos sodo teritorijoje abipus J.Pabrėžos gatvės „auginami“ nuodingieji Sosnovskio barščiai. Nenaikinami jie plinta į aplinkines teritorijas“, – pastebėjo skaitytoja.

Ant tvoros kabo užrašas: „Mūsų visų saugumui botanikos sodo teritorija saugoma ir stebima“. Tačiau čia, matyt, labiau trūksta ženklo, perspėjančio apie šių augalų grėsmę, mat prie jų prisilietus įvyksta alerginė reakcija, oda smarkiai nudeginama ir ją išmėto vandeningomis pūslėmis.

Kovoja nuolat

Botanikos sodo darbuotojai tikino, kad su Sosnovskio barščiais tenka kovoti nuolat, tačiau daug cheminių medžiagų negalima naudoti, kad nebūtų pakenkta čia augantiems retiems augalams.

„Nuolat kovojame, nes jie labai gajūs. Darbuotojai juos ir iškasa, ir purškia, dengia plėvele, kad negautų saulės. Viską uždengus, buvo matyti rezultatas, tačiau aišku, kad reikia laba daug chemijos, o jos naudoti nesinori. Atidžiai dozuojame ir matuojame, kiek galime purkšti, kad neužterštume aplinkos, –aiškino Paslaugų ir edukacijos skyriaus vadovė Kristina Mulevičienė. – Paprastai barščius reikia naikinti tada, kai jie tik pasirodo. Užaugus jau būna per vėlu. Pačiame parke, kai tik pastebime, iš karto naikiname, jie daugiau palei tvorą iškerojo“.

Jos teigimu, Sosnovskio barščių naikinimui nepakanka lėšų, todėl ieškomi partneriai, kurie galėtų paremti sodą.

„Tikimės pagalbos iš savivaldybės, verslininkų ir gyventojų, nes patiems kokybiškai susitvarkyti yra labai brangu. Jei atsirastų rėmėjų, būtų tikrai lengviau su barščiais kovoti“, – tvirtino botanikos sodo atstovė.

140 tūkst. eurų

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė tikino, kad kovai su Sosnovskio barščiais miestas šįmet skyrė apie 140 tūkst. eurų. Pavojingų augalų naikinimas pradėtas gegužės pradžioje ir tęsis iki rugsėjo vidurio.

„Tai pats efektyviausias laikas naikinti šiuos augalus, kol dar nevisiškai subręsta sėklos. Šiuo metu užsakyta išpurkšti herbicidais ar nušienauti 35 hektarų ploto teritorijos Šilainiuose ir Aleksote, kur šių augalų koncentracija didžiausia. Tačiau herbicidais negalima purkšti prie vandens telkinių, arti gyvenamųjų namų“, – komentavo specialistė.

R. Savickienė teigė, jog seniūnai įspėja privačių sklypų šeimininkus, jeigu pastebi pas juos augančius Sosnovskio barščius. Savo valdų neprižiūrintiems savininkams už tai numatyti įspėjimai arba gresia didesnis žemės mokestis.

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt arba spauskite čia.

GALERIJA

  • Akibrokštas: tarp botanikos sodo eksponatų – ir pavojingi Sosnovskio barščiai
Skaitytojos Aldonos nuotr.
Gairės: Sosnovskio barščiai, VDU Kauno botanikos sodas, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vytautas

Na botanikai dasivažiavo (apsišiko) iki ausų :) Užsileiskim sosnovskio barštukais iki vatnykų lygio ir gyvenkim laimingi mūsų Lietuvėlėj , aš jau seniai gal 10 metų mačiau tuos barščius būtent prie mūsų gamtininkų tvoros, gal jie jaučia potraukį gamtos puoselėtojams

Apsodinkit jais

žemgrobių rektorių sklypus, kuriuos jie užėmė NETEISĖTAI.

taip taip

Saugokites pavojingu Sosnovskiu ir nekaltu Ruteliu SEIME...Kurie dabar,kaip buldozeriai priimineja istatymus....O veliau pasidaro nekaltos aveles..pvz..Olekas...norisi pavadinto oslikas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS