Akibrokštas tarybos posėdyje: A. Raižys šokio teatrą „Aura“ prilygino iškrypėlių šou | KaunoDiena.lt

AKIBROKŠTAS TARYBOS POSĖDYJE: A. RAIŽYS ŠOKIO TEATRĄ "AURA" PRILYGINO IŠKRYPĖLIŲ ŠOU

  • 20

Po penkerių metų Kaunas taps kultūros sostine, tačiau klausantis kai kurių politikų kalbų tuo sunkiai galima patikėti. Skandalingai pagarsėjęs Seimo narys Kęstutis Pūkas Kauno miesto taryboje, atrodo, turi tinkamą pamainą – Algį Raižį. Pastarasis pasaulinio pripažinimo sulaukusį modernaus šokio teatrą "Aura" prilygino iškrypėlių šou.

Techninis klausimas

Šią savaitę Kauno miesto tarybos posėdyje buvo sprendžiamas techninis klausimas, ką deleguoti į modernaus šokio teatro tarybą. Tuomet iniciatyvos ėmėsi K.Pūko bendražybis, visuomeninio komiteto "Kaunas – kitokia Lietuva" atstovas A.Raižys. Jis perskaitė iš anksto pasirašytą kalbą:

– Kiek teko susipažinti, kolektyvas labai profesionalus, tačiau jų profesionalumas, kiek teko spektakliuose matyti, tai labai profesionaliai pamėgdžioja psichikos ligonių konvulsijas, homoseksualų, vadinasi, kažkokius meilės traukulius. Tai gal tikslingiau būtų skirti ne iš kultūros, o iš sveikatos skyriaus.

Kilus salėje šurmuliui, politikas nesustojo. "Yra liaudyje apie jos spektaklius pasisakymas. Kai paklausi, kaip spektaklis žiūrovui: norisi pjautis venas išėjus", – rėžė A.Raižys, oficialioje savo anketoje nurodantis, kad jo specialybė – veterinaras.

Į spektaklius nevaikšto?

Nuo komentarų tarybos salėje susivaldęs už kultūrą atsakingas Kauno vicemeras Simonas Kairys, vėliau feisbuke paskelbė viešą pareiškimą:

– Šiandien taryboje pasijutau keistokai. Svarstėme klausimą, kuriuo skyrėme atstovą į šokio teatro "Aura" meno tarybą. K.Pūko judėjimo atstovas A.Raižys skėlė, kad į šios įstaigos meno tarybą reikia deleguoti ne kultūros atstovą, o sveikatos specialistą ar gydytoją, nes, suprask, "Auros" spektakliai spinduliuoja kažkokius nukrypimus (gėjai, virpančios rankos, kūno traukuliai ir pan.) ir ligas, po "Auros" pasirodymų žiūrovai nori persipjauti venas ir t.t. Sunku net tiksliai pacituoti kolegos kliedesius.

Kas čia vyksta su politikais, kai kurie visai nesusigaudo meno sferose ir jiems negėda pliurpti visokias nesąmones.

Aš manau, kad kolega nelabai orientuojasi, ar sėdi prie buteliuko savo virtuvėje, ar su Kauno miesto taryboje ir atstovauja miesto gyventojams.

Nesitikiu, kad kiekvienas supras modernųjį šokį, meną, tačiau norėčiau pastebėti bent vieną dalyką – sunku suskaičiuoti, kiek "Aura" dalyvauja miesto renginiuose, prisideda prie įvairiausių iniciatyvų. Tarybos nario nesu matęs niekur.

Galėtų kolega išeiti į lauką retkarčiais.

Šokiravo ne vieną

S.Kairio feisbuko paskyroje A.Raižio pasisakymą pasmerkė ne vienas.

"Kažkaip pastebėjau, kad šis pilietis, kai jau susikaupia prabilti į tą ruporą, tai kažkaip visada apie pedofilus, iškrypėlius ir dar visokias bjaurastis turi ką pasisakyti. Nors dažniausiai niekas nesupranta, ką tiksliai jis ten bando pasakyti. Regis, kažkas labai rimtų traumelių praeityje turėjęs ta tematika", – rašė miesto tarybos narys Dainius Matijošaitis.

Sureagavo ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė: "Buvo baisu klausytis šio tarybos nario pasisakymų. Netgi žmonės, prisipažįstantys esantys toli nuo kultūros, buvo sutrikę."

"Kas čia vyksta su politikais, kai kurie visai nesusigaudo meno sferose ir jiems negėda pliurpti visokias nesąmones", – piktinosi Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė, poetė Aldona Ruseckaitė.


"Auros" atsakymas: A. Raižys daro gėdą Kaunui

Negalime nereaguoti į Kauno tarybos nario Algio Raižio pasisakymą Kauno šokio teatro "Aura" adresu.

Ponas A.Raižys atstovauja Kaunui. Demonstruodamas visišką neišprusimą ir naudodamas išsilavinusiam žmogui nederančią retoriką, tarybos narys daro gėdą visam miestui.

Kauno miestas atsinaujina, įgauna pagreitį visose srityse, netrukus taps Europos kultūros sostine, o A.Raižio pasisakymas prasilenkia ne tik su šiuolaikiško Kauno įvaizdžiu, bet ir elementaria profesine etika.

Neturime iliuzijų, kad ponas A.Raižys yra kultūros vartotojas. Tačiau negalime taikytis su grubia, tiesa, nepagrįsta ir dergiančia teatro (o ir Kauno miesto) vardą tarybos nario kalba.

Kauno šokio teatras "Aura" aktyviai dalyvauja ne tik miesto renginiuose, socialiniuose projektuose, kuria spektaklius, pelnančius aukščiausius teatrinius apdovanojimus Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. "Aura" sulaukė pripažinimo nuo JAV iki Japonijos. "Auros" spektaklių žiūrovai ne tik nesipjausto venų, bet aplodismentais šokėjus į sceną kviečia nusilenkti po keletą kartų, iš susižavėjimo trypia kojomis, o spaudoje šokio profesionalai rašo: "Kvapą gniaužiantis reginys", "Nėra žodžių apibūdinti stebuklui, kurį šįvakar matėme", "Trilijonas ačiū, žvaigždės".

Deja, mums trūksta žodžių A.Raižio pasisakymui apibūdinti. Kyla tik klausimas, ar tokie žmonės gali atstovauti miestui? A.Raižį kviestume atsiprašyti ir kauniečių, ir šiuolaikinio šokio gerbėjų, ir, žinoma, teatro.


Kauniečių komentarai

Renalda Kablytė

"Kaunas turi savo urbsiskardziugrazuli. Ir tiesą sakant, netikiu, kad šis ūsuotas bebras vaikšto į "Auros" pasirodymus."

Berta Banytė

"Žodžio laisvė, bet tokiais atvejais geriau jos nebūtų, nes jaučiu svetimą gėdą dėl stačiokiškos pasisakiusiojo leksikos..."

Jonas Petronis

"Ko jūs norite, matyti, kad žmogus normalus, paprastas, išsilavinimo nesuėstas. Ką mato, tą ir sako. Pabandykite kas nors paneigti, kad spektakliuose nebūna elementų, kuriuos ponas įvardija. Esmė, kad žmogus nesuvokia visumos ir mato tik atskiras išraiškos priemones, taip ir gimsta tokie pareiškimai. Ypač, jei į "Auros" (ir apskritai) spektaklį ateina pirmą kartą gyvenime arba net nėra buvęs, o nuomonę susiformavo iš tokių pačių "nesugadintų" žmonių."

Andrius Gaučas

"Kada jį išmes dėl absoliučios darbo etikos nesilaikymo, tragiškos diskriminacijos / kūrybinių idėjų žeminimo ir tiesiog neraštingumo?"

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Anonimas

labai grazus plaukai ir usai, noreciau paglostyt

Fransisco Goya

Iš esmės jis pasakė tiesą - toks šokis estetinio užtaiso neturi. Didžioji dalis šiuolaikinio meno yra tarsi katino vėmalai. Jo galima sočiai prisižiūrėti Vilniaus ŠMC. Bet tie "menininkai" yra išsipiarine ir politikai jiems pataikauja, nors patys tame mene ničnieko nesupranta.

ojomajo

visi turime savo nuomonę, bet, būnant tarybos nariu, bent retsykiais, jei pavyksta, reikėtų prieš pasakant pagalvoti.Viena yra tarškėt prie butelio, kita-posėdyje.Auga naujasis šustrauskas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS