Automobilių parkavimo problemą daugiabučių gyventojai gali imtis spręsti patys | KaunoDiena.lt

AUTOMOBILIŲ PARKAVIMO PROBLEMĄ DAUGIABUČIŲ GYVENTOJAI GALI IMTIS SPRĘSTI PATYS

  • 2

Klausimas: Mūsų daugiabučio namo kieme, kaip ir daugelyje Kaune, neužtenka vietos automobiliams. Jei statome ant žalios vejos, baudžia policija. Toje vietoje nėra nei vaikų žaidimo aikštelių, nei kitos infrastruktūros. Ar galėtų mūsų namas vietoje žalios vejos įrengti automobilių aikštelę?

Tomas

Automobilių stovėjimo vietų prie daugiabučių gyvenamųjų namų trūkumas – viena iš aktualiausių problemų, dėl kurių butų ir kitų patalpų savininkai vis dažniau kreipiasi į daugiabučių namų administratorius. Šiandienę situaciją dėl trūkstamų stovėjimo vietų daugiausia lėmė tai, kad daugiabučių namų kvartalai statyti tuomet, kai automobilių buvo gerokai mažiau, todėl ir įrengtų stovėjimo vietų skaičius prie daugiabučių namų buvo žymiai mažesnis.

Nors šiuo metu Kauno miesto savivaldybė įgyvendina automobilių parkavimo vietų skaičiaus didinimo planus, akivaizdu, kad artimiausiu metu visame mieste šios problemos išspręsti nepavyks, todėl iniciatyvos turėtų imtis patys butų ir kitų patalpų savininkai. Tiesa, norint padidinti senąją arba įsirengti naują automobilių aikštelę, laukia nemažai formalumų.

Daugelis daugiabučių namų Kauno mieste neturi suformuotų žemės sklypų, tad visa žemė aplink juos priklauso valstybei. Pagal teisės aktų reikalavimus tik suformavus žemės sklypą prie daugiabučio gyvenamojo namo ir įgijus teisę jį valdyti, galima įsirengti automobilių aikštelę.

Yra nustatyta, kad vienam daugiabučio butui turi būti projektuojama ne mažiau kaip viena automobilių saugojimo vieta, o tikrąjį vietų poreikį žino patys gyventojai. Aikštelei įrengti taip pat reikalingas techninis projektas ir statybų leidimai.

Norint įsirengti automobilių aikštelę, visų pirma daugiabučio gyventojai arba jų atstovas (bendrijos pirmininkas, gyventojų įgaliotas daugiabučio namo administratorius ar kt.) turi kreiptis į Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyrių, kad būtų suformuotas daugiabučio sklypas. Dėl tokio sklypo gali kreiptis ir vienas, ir keli daugiabučiai, jei, pavyzdžiui, yra trijų daugiabučių bendrija.

Suformavus sklypą teisės aktų nustatyta tvarka, gyventojai gali svarstyti ir kitas alternatyvas – namo priestato ar kitos infrastruktūros įrengimo galimybes. Reikėtų nepamiršti, kad sklypas, kuriame norima įrengti automobilių aikštelę ar kitas inžinerines konstrukcijas, turi nepriklausyti kito namo ar pastato jurisdikcijai.

Toliau reikia parengti projektą ir jį suderinti su atitinkamomis institucijomis – Kauno miesto savivaldybės Planavimo ir architektūros bei Transporto ir eismo organizavimo skyriais, Nacionaline žemėtvarkos tarnyba, kurių specialistai įvertintų, ar numatytoje vietoje galima įrengti automobilių aikštelę, ar ten neįrengta kita infrastruktūra.

Suderinus projektą gyventojai savo lėšomis galės įsirengti automobilių aikštelę. Jei tai netrukdys transporto srautams ir privažiuoti prie kitų pastatų ar objektų, patekimą į tokią aikštelę bus galima apriboti užtvarais, kurie taip pat turės būti numatyti projekte.

Bet kokiu atveju pirmasis žingsnis – namo įgalioto atstovo kreipimasis į Kauno miesto Planavimo ir architektūros skyrių su prašymu suformuoti žemės sklypą. Suformavus sklypą, paaiškės, ar numatytoje vietoje konkretus daugiabutis gali vykdyti kokią nors veiklą. Gali būti, kad numatytas sklypas formaliai nepriklausys daugiabučiui, tačiau jį bus galima išsinuomoti iš valstybės ar gauti teisę naudotis sklypu panaudos pagrindais.

Kadangi dokumentų ir projekto tvarkymas – gana sudėtingas ir reikalaujantis tam tikrų teisinių žinių procesas, visą šį darbą daugiabučiai administruojami namai gali patikėti savo namo administratoriui.

Gintarė Urbonaitė, UAB "Būsto valda" teisininkė

 

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės "Būsto valda" specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti el. paštu info@bustovalda.lt.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

elena

Šiai nuomonei pritariu visiškai. Reikia mastyti į ateitį. Pagaliau atsirado nors vienas protingas žmogus. Mano automobilis- mano problema

Ne

vieta automobiliams daugiabučių kiemuose!!! Burkitės į kooperatyvus, statykite (kaip rusų laikais) požeminius ar daugiaaukščius garažus priemiesčio teritorijose ir tik tada pirkite automobilius!!! Daugiabučių kiemai - poilsio zonos, o ne nuodingų išmetamųjų dujų uostyklos!!! Jau seniai pasibaigė nacių "Dachau" laikai!!! Gana, brudo prisiuostome net būdami gatvėse...O prie kiekvieno kiemo įvažos turėtų būti įrengti ženklai, būtent, draudžiantys automobilių eismą!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS