Beviltiška situacija: nuomininkai užgrobė kauniečio namą | KaunoDiena.lt

BEVILTIŠKA SITUACIJA: NUOMININKAI UŽGROBĖ KAUNIEČIO NAMĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ko gali tikėtis, kai oficialiai išnuomoji savo būstą? Keleriems metams į JAV darbo reikalais išvykęs verslininkas sako, kad, išnuomojęs namą Kaune, dabar į jį negali patekti net ir su policija.

Apžiūra per tvorą

Respektabilioje Kauno vietoje, Vičiūnuose, mero Visvaldo Matijošaičio, Jūratės ir Česlovo Norvaišų kaimynystėje stovi verslininko Leono Klimavičiaus ir jo žmonos Janinos namas.

400 kv. m modernus pastatas pušų apsuptyje, oranžerija, pirtis, pavėsinė. Tačiau idilė – tik išorinė. Namo savininkas L.Klimavičius kreipėsi į "Kauno dieną", problemą apibūdinęs taip: "Mano namą okupavo nuomininkai."

"Amerikoje tokia situacija būtų išspręsta labai greitai", – neabejoja L.Klimavičius. Jis su žmona šiuo metu – Floridoje. Yra planų grįžti į Lietuvą. Bet kol kas Klimavičiai – už Atlanto, o jų name šeimininkauja nuomininkų Ilonos ir Ronaldo Navickų šeima.

"Ko reikia, kad Lietuvoje galėtum priversti nuomininkus mokėti sutartą mokestį ar atgauti iš jų savo namus? – klausė L.Klimavičius. – Jie gali nemokėti nuomos, būti skolingi komunalininkams, bet savininkas neturi jokių teisių. Mes su žmona specialiai iš JAV atskridome į Lietuvą. Sumokėjome už lėktuvo bilietus. O nuomininkai neleido mums patekti į mūsų nuosavą namą. Neįsileido net į kiemą."

"Pro tvorą žiūrėjome į savo sklypą, kuriame buvome pasodinę 200 rožių krūmų, išpuoselėję veją. Augalai nunykę, vejoje įsiveisę smilgos, samanos, – kalbėjo L.Klimavičius. – Įleisdamas nuomininkus siūliau želdinių priežiūrai kviestis bendrovę, kurios paslaugomis naudojomės mes, bet jie sakė: kam tie svetimi žmonės? Dėl to, kad prižiūrės želdinius, į kuriuos daug investuota, sumažinau Navickams nuomos kainą. O rezultatas toks, kad mano žmona nesulaikė ašarų."

L.Klimavičius pasakojo, kad į savo namus bandė patekti net su antstoliu. "Važiavome su antstoliu Sauliumi Užkuraičiu porą kartų, jis nufilmavo. Kviečiausi policiją, bet man paaiškino, kad tam, jog patekčiau į savo namus, kur mano asmeniniai daiktai, reikia teismo leidimo", – jaudinosi namo savininkas.

Nuomos pinigų nesulaukia

Namą Kiškių g. 28 L. ir J.Klimavičiai išnuomojo prieš trejus metus. Buvo sutarta, kad, be komunalinių mokesčių, nuomininkai mokės apie 5 000 litų per mėnesį, pasikeitus valiutai, suma tapo apytikriai 1 500 eurų.

L.Klimavičiaus teigimu, jis nuomos pinigų neregėjo jau seniai, o nuomininkų skola su delspinigiais, jo skaičiavimu, jau perkopė 10 tūkst. eurų ir toliau auga.  "Man netelpa galvon, kaip galima ciniškai naudotis svetimu būstu, nemokant nuomos, auginti skolas už komunalinius mokesčius ir jaustis padėties šeimininkais", – kalbėjo L.Klimavičius.

Apie žmones, kuriems vykdamas į JAV išnuomojo savo namą,  L.Klimavičius sakosi dabar jau surinkęs daug informacijos. Regis, kai kurie faktai jį privertė jaustis ne itin ramiai. Prieš trejus metus, bendraudamas su I. ir R.Navickais, jis buvo kur kas geriau nusiteikęs.

                                                                                Ilona ir Ronaldas Navickai

Dvasinga šeima

I. ir R.Navickų šeima viešoje erdvėje atrodo puikiai.  R.Navicką ir I.Navickienę "Kauno diena" prieš metus citavo gražiame kalėdiniame rašinyje. Jie dvasingai kalbėjo ir per Marijos radiją.

Su dvasingumu ir dvasininkais kontaktų, matyt, išties nemažai, nes I.Navickienė vadovauja šeimos klubui "Klotonė", kuris veikia Kauno arkivyskupijos patalpose. "Įvairių rūšių aerobika, treniruokliai, pilvo šokis, šokių pamokos, jogos ir pilateso užsiėmimai, seminarai ir paskaitos", – taip pristatoma klubo (jo skola "Sodrai" viršija 700 eurų, bet čia tik smulki detalė) veikla.

"Vaizdelis buvo gražus, – apie pažintį su Navickais pasakojo L.Klimavičius. – Jei kas būtų pasakęs, kuo tai virs, būčiau nepatikėjęs."

"Spėju, kad jiems nuošalaus erdvaus namo su pirtimi, į kurią galima kviestis rinktinius svečius, reikėjo dėl įvaizdžio, – svarstė L.Klimavičius. – Kaip ir 7 klasės BMW, "Jaguar" automobilių, kuriais jie dabar jau nevažinėja, nes prabangias mašinas už skolas paėmė antstoliai."

Vaizdelis buvo gražus, – apie pažintį su Navickais pasakojo L.Klimavičius. – Jei kas būtų pasakęs, kuo tai virs, būčiau nepatikėjęs.

Sutartį papildė priedas

Rengdamasis išvykti į JAV, L.Klimavičius namą Vičiūnuose ketino parduoti. Ieškodamas pirkėjų jis ir susipažino su I. ir R.Navickais. Juos kaip pasiturinčius verslininkus pristatė nekilnojamojo turto brokeris.

Pasak L.Klimavičiaus, iš pradžių R.Navickas išties kalbėjo apie ketinimus pirkti namą, net klausė, ar galėtų įsirengti baseiną – juk vis tiek čia bus jo nuosavybė. Bet nutarta, kad Navickai iš pradžių kurį laiką nuomosis, o jau po to sudarys ir  pirkimo-pardavimo sutartį.

2014-aisiais buvo sudaryta nuomos sutartis. Ją L.Klimavičius sudarė su I.Navickienės bendrove "R-Oil Company". 2016 m. balandį sutartis papildyta priedu, kad savininkas leidžia UAB  "R-Oil Company" namą Kiškių g. 28 pernuomoti, nuomininkui prisiimant visus įsipareigojimus.

Nuomos suma mėnesiui – 1 550 eurų. Už vėlavimą sumokėti nuomą ir komunalinius mokesčius nuomininkas įpareigotas mokėti delspinigius. Nuomos terminas – nuo 2016 m. gegužės 1 d. iki 2017 m. gegužės 1 d. Jei nė viena šalis nepareikš pretenzijų, nuoma pratęsiama dar metams.

Naująja L. ir J.Klimavičių namo nuomininke tapo I.Navickienė.

Intensyvi šienapjūtė

I. ir R.Navickams įsikūrus Kiškių gatvės name, pirmuosius dvejus metus tarsi viskas buvo gerai, bet 2017-aisiais prasidėjo nesklandumai, ėmė augti įtampa tarp savininkų ir nuomininkų. Dienraščiui pavyko gauti šiemetį L.Klimavičiaus ir R.Navicko susirašinėjimą, ir tai neabejotinai įdomūs tekstai.

Pavyzdžiui, apie žoliapjovę. R.Navickas praneša, kad gegužės 10 d. L.Klimavičiui už nuomą pervedė ne 1550, o tik 815 eurų, mat patyrė nuostolių: esą namo savininkas jo neaprūpino gera žoliapjove, jis buvo priverstas nuomotis kitą, žolę tenka pjauti kas dešimt dienų, per sezoną išeina 20-21 kartą, žoliapjovės nuomos kaina – 25 eurai per dieną, pristatymas – 10 eurų, taigi sudauginus gaunasi 735 eurai. Atėmus šią sumą iš nuomos mokesčio, lieka 815 eurų.

L.Klimavičius atrašo, kad nelabai supranta tokią matematiką. Jam  nuostabą kelia tai, kad susirašinėjimas vyksta gegužės viduryje, taigi jis nesuvokia, kiek kartų per balandį (šiemet Lietuvoje jis buvo su sniegu) ir dešimt gegužės dienų, kurios taip pat buvo neįprastai šaltos, R.Navickui teko nuomotis žoliapjovę ir pjauti žolę. Iš kur ta 735 eurų suma?

JAV gyvenantis namo savininkas dienraščiui sakė, kad ne kartą prašė R.Navicko pateikti kvitą, sąskaitą, bet kokį įrodymą apie žoliapjovės nuomą, bet  nesulaukė. "Jau nekalbant apie tai, kad nuomos sutartyje nėra mano įsipareigojimo aprūpinti nuomininką žoliapjovėmis ar kitais įrankiais, tą žoliapjovę buvau palikęs tik kaip bonusą", – paaiškino L.Klimavičius.

Liūtis ant kompiuterio

Kitas dalykas, kuriuo ėmė skųstis R.Navickas, buvo tas, kad toje vietoje, kur pagrindinis pastatas sujungtas su oranžerija, leidžia vandenį namo stogas. Pasak jo, stogas, už kurį namo savininkas galbūt apgaulės būdu gavo lėšų iš draudimo bendrovės, bet vis tiek neremontavo, varvėjo nuo pat jų šeimos įsikraustymo, suliedamas Navickų daiktus.

Galiausiai esą tai virto tikra avarija: per liūtį pliaupiantis vanduo užpylė ne tik baldus, bet ir R.Navicko kompiuterį "MacBook Air".

R.Navickas plūstantį ant kompiuterio vandenį filmavo žmonos telefonu. Ir perspėjo, kad jei kompiuterio nepavyks suremontuoti, teks kalbėti "apie kompiuterio vertės dydžio kompensaciją, kuri atitinka maždaug mėnesinės namo nuomos įmokos dydį, t.y. apie 1 500 eurų".

L.Klimavičius kreipėsi į draudimo bendrovę, ši – į meteorologus. Paaiškėjo keistas faktas: tomis dienomis Kaune ir jo apylinkėse nebuvo jokios liūties.

"Amerikoje susiradau "Apple" specialistą, jis sakė, kad kompiuterio remonto suma yra gerokai mažesnė. Daug kartų prašiau R.Navicko kompiuterio pirkimo dokumentų, kvito, kiek jam kainavo jo remontas, bet, kaip visada, negavau", – teigė R.Klimavičius.

"Dėl to stogo galiu pasakyti tiek, kad Navickai nevalė latakų ir kartą, prieš kelerius metus, per vieną tikrai realią liūtį įvyko nedidelis pratekejimas – tai užfiksuota BTA draudimo kompanijos archyvuose. Bet tai įvyko tik vieną kartą ir po to niekada nepasikartojo, nes aš pasamdžiau žmones (tai gali paliudyti jie patys), kad išvalytų latakus, nuvalytų voratinklius, nuplautų namą ir langus iš išorės. Jeigu aš to nedaryčiau, tai situacija su mano turtu iš tikrųjų būtų labai nekokia", – kalbėjo L.Klimavičius.

Primename: jūs neatsiskaitėte

Iš susirašinėjimo matyti, kad L.Klimavičiaus ir R.Navicko tonas darosi vis aštresnis. Nuomininkas randa vis daugiau namo trūkumų, ir tai stebėtinai sutampa su nevykdomais jo finansiniais įsipareigojimais.

L.Klimavičius persiunčia R.Navickui kvitus, kuriuos jis, kaip namo savininkas, gauna iš elektros, dujų, kitų komunalinių paslaugų teikėjų. Jie liudija apie namo Kiškių g. 28 skolas. Savininkas primygtinai klausinėja, kada nuomininkai atsiskaitys su paslaugų teikėjais ir su juo.

"Informuoju, kad jau trys mėnesiai kaip jūs nesumokėję nuomos mokesčio ir ignoruojate visus raginimus tai atlikti", – rašo L.Klimavičius R.Navickui.

L.Klimavičiaus teigimu, balandį už namo nuomą jis gavo mažesnę sumą, gegužę – dar mažesnę: tik 815 eurų ir nuo to laiko nebegavo nieko, o 1 500 eurų skola nesumokėta ir už 2015-ųjų liepą.

"Primename, kad jūs neatsiskaitėte", – jau per advokatę siunčia oficialų raštą nuomininkui savininkas.

Kadangi jo sąskaitos pinigai taip ir nepasiekia, šių metų birželį L.Klimavičius siunčia advokatės parengtą dokumentą, kad nutraukia nuomos sutartį. Tačiau gavę šį pranešimą I. ir R.Navickai nė nemano kraustytis iš L.Klimavičiaus namo.

Gelbėtojas iš toli

Vienas įspūdingiausių šios istorijos epizodų įvyko rugpjūčio pabaigoje, kai netekęs kantrybės L.Klimavičius paprašė UAB ESO išjungti jo name elektrą. Jis, nesulaukęs nuomos pinigų, neseniai buvo gavęs pranešimus, kad nuomininkai už dujas skolingi 1 265,52 euro, už elektrą – 42,86 euro.

Išjungta elektra Navickams buvo smūgis. "Išnuomotame gyvenamajame name, kuriame gyvename su dviem nepilnamečiais vaikais, nebuvo nei elektros, nei karšto vandens, nei kitų būtinųjų poreikių tenkinimui priemonių", – Kauno apylinkės teismui rašė I.Navickienė. Ji teigė, kad teko ieškoti būdų, kaip apsirūpinti elektra, dujomis, karštu vandeniu.

Alternatyvusis tiekėjas buvo iš toli. Tai Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) gyvenantis Mustafa Ibrahimas Mohammedas Al-Muhamade, atstovaujantis bendrovei "GATE Inyestment Limited". Su šia bendrove I.Navickienė sudarė sutartį (dviem egzemplioriais, abu – lietuvių kalba), kuri skelbia, kad JAE įmonė namui Kaune dvi savaites įsipareigojo atlikti "autonomines elektros tiekimo, karšto vandens ruošimo ir dujų tiekimo paslaugas". Visa tai – už 2 500 eurų.

Teismo keliu I. ir R.Navickai pasiekė, kad elektros tiekimą ESO  atnaujintų, o 2 500 eurų sumą jie nutarė traktuoti kaip išlaidas, dėl kurių galima porą mėnesių nemokėti nuomos.

Skolos vis auga

L.Klimavičius bandė ieškoti paslaptingojo elektros tiekėjo. "Norėjau pasidomėti, kaip jis iš Jungtinių Arabų Emyratų tiekė į Kauną elektrą ir dujas", – sakė L.Klimavičius. Tačiau pono Mustafos Ibrahimo Mohammedo atstovaujamos bendrovės  nurodytu adresu "Sharjah Islamic Bank Building" rasti nepavyko.

"Teismas patenkino Navickų pareiškimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių ESO. Iš trečio karto, bet patenkino, – kalbėjo L.Klimavičius. – Dabar jiems niekas negali atjungti nei dujų, nei elektros, nei vandens, praktiškai jie gali gyventi už nieką nemokėdami."

Neseniai jis gavo pranešimus, kad nuomininkų skola už elektrą – 176,25 euro, už dujas – 1 277,49 euro, už vandenį – 121,16 euro. "Iš elektros ir dujų tiekėjų kažkodėl gavau tik trijų mėnesių senumo duomenis, naujausių jie neturi. Šiandien tie skaičiai gal jau tris kartus didesni. Turbūt tas skolas, didinant mokesčius, dengs pensininkai, tarp jų ir mano tėvai", – ironizavo namo savininkas.

Turbūt tas skolas, didinant mokesčius, dengs pensininkai, tarp jų ir mano tėvai.

Teismas, prokuratūra, policija

L.Klimavičius, nusprendęs, kad intriguojamų istorijų jam jau pakaks, kreipėsi į Kauno apylinkės teismą. Jame pradėta nagrinėti byla dėl I. ir R.Navickų priverstinio iškeldinimo iš namo Kiškių g. 28.

L.Klimavičius kreipėsi ir į prokurorus, ir į Kauno policiją. "Manau, kad mano namą užgrobusių ir vengiančių atsiskaityti nuomininkų elgesys yra nusikalstamas", – sakė JAV gyvenantis verslininkas.

"Ir dar viena detalė, – kalbėjo L.Klimavičius. – Gavau dokumentą iš bankroto administratoriaus Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centro atstovės, kad Kauno apygardos teismas UAB "R-Oil Company" iškėlė bankroto bylą ir kad gyvenamojo namo nuomos sutartis su visais priedais nebuvo pratęsta, ji pasibaigusi nuo bankroto bylos įsiteisėjimo dienos – 2017-ųjų balandžio 19-osios. Taigi tada, kai aš nutraukiau nuomos sutartį, ji jau buvo nutrūkusi ne mano iniciatyva."

Laukia teisinė kova

Dienraštis ketino sužinoti, kaip šią situaciją vertina I. ir R.Navickai. Tačiau antrosios konflikto pusės atsakymų į klausimus ir argumentų nesulaukėme.

Paskambinus "Kauno dienos" žurnalistei, I.Navickienė pasiteiravo, kokiu klausimu. Išgirdusi, kad pokalbis bus apie namo nuomą, ji patarė kreiptis į advokatus ir skubiai pasakė: "Viso geriausio." Po kelių minučių paskambinęs jos vyras R.Navickas paaiškino, kad šiais klausimais geriau kalbėtis su juo.

Mūsų pokalbis nebuvo malonus. R.Navickas iš karto perspėjo: jei žurnalistė rašys šia tema, jos laukia problemos. Pasak pono Ronaldo, žurnalistei reikia ne klausinėti, o ateiti į teismo posėdį, kuriame jai galbūt (jei sutiks jie, Navickai, advokatai ir t.t.) bus leista dalyvauti.

"Mes nė cento neskolingi", "Pateiksime kitokius faktus", "Jei rašysite iki teismo posėdžio, bus kita byla" – tai daugmaž ir viskas, ką išgirdome iš R.Navicko.

Sprendžiant iš dokumentų, kuriuos gavo dienraštis, I. ir R.Navickai teigia, kad namo savininkai jiems turi sumokėti 2 751,39 euro baudą, nes esą vienašališkai nutraukė sutartį, o nuostolius, kuriuos patyrė dėl nesutvarkyto stogo, žoliapjovės, alternatyvios elektros iš JAE, reikia skaičiuoti kaip nuomos mokestį.

"Šiuos žmones, kurie okupavo mano namą ir, naudodamiesi mano turtu, kūrėsi respektabilų įvaizdį, nors jų deklaruojama gyvenamoji vieta yra Kauno rajone, bute Girionių kaime, traktuoju kaip mano nuosavybės užgrobėjus, kurie nori išvengti sumokėti susidariusias skolas. Tai ir bandysiu įrodyti teisme", – pareiškė L.Klimavičius.

GALERIJA

  • Navickai
  • Beviltiška situacija: nuomininkai užgrobė kauniečio namą
  • Beviltiška situacija: nuomininkai užgrobė kauniečio namą
  • Beviltiška situacija: nuomininkai užgrobė kauniečio namą
  • Beviltiška situacija: nuomininkai užgrobė kauniečio namą
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (106)

Apsimeteliai

Na ir seimynele, nesitikejau o atrode tokie pamaldus

Lietuve

Parazitai, baisu

Zilvinas

Matot ponas Klimaviciau. Lazda turi du galus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS