Daugiabučiai centre matuojasi naują rūbą | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIAI CENTRE MATUOJASI NAUJĄ RŪBĄ

Einant centrinėmis miesto gatvėmis iš tolo šviečia naujai suremontuoti pastatai. Dalis jų fasadų sutvarkyti pagal paveldotvarkos programą, kuri paskatino kauniečius gražinti aplinką. Atnaujinant namus prisidėjo ir "Kauno centro būstas".

Centras gražėja

Kauno centre netrūksta aptriušusių namų, tačiau vaizdas po truputį ima keistis. Kauno savivaldybė įgyvendina paveldotvarkos programą, pagal kurią fasadų tvarkymo darbams miestas gali skirti iki pusės sumos. Šiemet pastatų fasado tvarkymo darbams skirta milijonas eurų.

Pastatų administratoriai pripažįsta, kad centro daugiabučių namų fasadų ir balkonų būklė šiuo metu yra labai bloga, vietomis jie jau avarinės būklės, tad miesto parama tikrai skatina tvarkytis, nes gyventojams tokie darbai kainuoja perpus pigiau.

"Šiais metais teikėme penkias paraiškas finansavimui gauti, parama pasinaudojo keli daugiabučiai gyvenamieji namai. Kitų namų gyventojai kol kas nesiryžta investuoti", – kalbėjo daugiabučių namų administravimu užsiimančios bendrovės "Kauno centro būstas" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Šiuo metu jų administruojami daugiabučiai tvarkomi ir gyventojų lėšomis. Kai kur atnaujinama stogo danga, sienos, namo prieigos.

"Šie metai rodo, kad gyventojai vis labiau nori tvarkytis, yra suinteresuoti gražinti savo namus. Manau, kad tai yra įžanga į 2022-uosius, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine. Tuomet paveldo pastatai turės atrodyti reprezentatyviai. Turime pateisinti mums suteiktą kultūros sostinės vardą. Tokiems pastatams yra skiriamas labai didelis dėmesys, tad ir kitais metais gyventojams siūlysime tvarkyti savo statinius, kad į 2022-uosius įžengtume aukštai iškėlę galvas", – sakė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Labai svarbu, kad ne tik gyventojams, bet ir miestui rūpi pastatai.

Naujas veidas

Šiemet pakeisti seną namo rūbą nusprendė du "Kauno centro būsto" administruojami namai – Gedimino g. 48 ir Aušros tako 9-asis daugiabučiai. Pirmojo pastato fasado tvarkymo darbams pagal paveldotvarkos programą buvo skirta daugiau kaip 34,5 tūkst. eurų parama. Kitas namas taip pat gerokai pasikeis. Prie šio pastato tvarkymo darbų Kaunas prisidėjo 22,2 tūkst. eurų suma. Abiejų daugiabučių fasadų tvarkymo darbai baigsis iki lapkričio pabaigos.

"Pastatų vaizdas buvo nekoks. Gedimino gatvės namo fasadas nebuvo labai apgriuvęs, bet jau reikalavo remonto darbų. Kito daugiabučio fasadas ir balkonai buvo tikrai prastesnės būklės, tad žmonėms norėjosi apsitvarkyti", – apie gyventojų apsisprendimą dalyvauti paveldotvarkos programoje pasakojo J.Jurevičiūtė–Balčiūnaitienė.

Ji tikino, kad imtis fasado tvarkymo darbų paskatino pati bendruomenė. Susirinkimo metu buvo nuspręsta, kad centrinėje Kauno dalyje esantis Gedimino g. 48-asis namas turi reprezentuoti miestą, nes yra labai geroje vietoje.

"Pastato sienos tikrai buvo seniai neremontuotos, labai negražiai atrodė. Kauno miestas auga, kauniečių pozityvumas didėja, tad mes norime, kad šis daugiabutis reprezentuotų Kauno tarpukario modernizmo architektūrą. Šis pastatas pripažintas vertybe, kaip retas, primena Niujorko pastatus. Tad dabar bus restauruotos autentiškos detalės. Tikrai turime kuo didžiuotis, tad norime pastatą atverti visuomenei", – kalbėjo šiame pastate apartamentus turintis Karolis Banys.

"Bendruomenė tikrai yra labai šauni, nes pirminiame projekte buvo numatyta remontuoti tik sienas. Tačiau pagalvojome, jei tiek investuojame į fasadą, reikia keisti ir stogą. Originaliai šio pastato stogas turėjo būti skardinis, bet sovietmečiu apsidengė šiferiu, tad atkūrus originalius fasado fragmentus, toks stogas nedera. Be to, ir nesinorėjo, kad per seną stogą ant naujo fasado bėgtų vanduo", – pasakojo apartamentų bendraturtis Petras Gaidmanavičius.

Buto savininkai vylėsi, kad bendruomenė išliks vieninga ir per kitą etapą sutvarkys dvi pastato laiptines, kuriose taip pat gausu tarpukario modernizmo akcentų.

Administratoriaus vaidmuo

"Kauno centro būsto" vaidmuo fasadų tvarkymo programoje yra labai svarbus, nes bendrovė tampa tarpininku tarp gyventojų, savivaldybės ir rangovų.

"Administratorius gyventojams yra didelė pagalba, nes žmonėms užtenka pareikšti norą dalyvauti, o mes pasirūpiname viskuo: dokumentacija, paraiškos pateikimu, rangovų paieška, kainų derinimu ir kt. Žmonėms yra paprasčiau, kai tokius darbus atlieka administratorius ir jiems patiems dėl įvairių dokumentų nereikia sukti galvos", – sakė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Ji priminė, kad daugiabučius namus administruojanti bendrovė gali gyventojams pasiūlyti ir palankias išsimokėjimo galimybes. Vieni gyventojai gali reikiamą sumą sumokėti iš karto, kitiems reikia ilgesnio termino.

"Mes su kiekvienu gyventoju kalbamės individualiai ir galime pasiūlyti priimtiniausias išsimokėjimo sąlygas. Paprastai žmonės nori už fasado tvarkymo darbus sumokėti per maždaug penkerius šešerius metus", – kalbėjo "Kauno centro būsto" direktorė.

Mokėjimo dalimis galimybę teigiamai vertino ir butų savininkai. Gedimino gatvės daugiabutyje apartamentus turintis P.Gaidmanavičius tikino, kad be "Kauno centro būsto" gyventojai neturėtų galimybės finansiškai prisidėti prie darbų, tad pastatas ir toliau kauniečius ir svečius pasitiktų aptrupėjusiomis sienomis.

"Jei ne administratoriai, tai renovacija nebūtų įmanoma, nors dauguma gyventojų tvarkymosi idėją vertino teigiamai. Jie padeda surinkti finansus, nes visi 100 proc. sumokėti iš karto tikrai negali ir būtų misija neįmanoma. Juk jie rangovams sumoka, o po to iš gyventojų surenka", – pastebėjo pašnekovas.

Žmonėms yra paprasčiau, kai tokius darbus atlieka administratorius ir jiems patiems dėl įvairių dokumentų nereikia sukti galvos.

Miesto parama

Kauno savivaldybės siūloma paveldotvarkos programa yra stimulas tvarkytis. Miesto indėlis į kiekvieno fasado sutvarkymą siekia iki 50 proc. visos sąmatos. Likusia dalimi turi pasirūpinti pastato savininkas. Kadangi paveldo pastatų tvarkymas kainuoja gerokai daugiau nei įprastų pastatų, toks miesto žingsnis labai palengvina finansinę naštą.

"Labai svarbu, kad ne tik gyventojams, bet ir miestui rūpi pastatai. Dažnai iš žmonių girdėdavome, kad miestas nepadeda, patys turi išlaikyti didelius statinius, kurie reikalauja daug lėšų. Tad paveldotvarkos programa yra aiški žinutė gyventojams, kad jie yra ne vieni ir Kaunas pasiruošęs padėti. Bendradarbiaudami su administratoriais, savivaldybe ir gyventojais galime pasidžiaugti gerais rezultatais", – miesto sprendimu kartu gražinti pastatus džiaugėsi J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

"Programa tikrai veikia, tik galėtų būti kiti terminai. Šiemet nugalėtojai buvo paskelbti gegužės pabaigoje, tad lieka labai mažai laiko pasamdyti rangovus, susiderėti dėl kainos ir iki metų galo atlikti darbus. Juk dar reikia įvertinti, kad vasara – atostogų metas, o ir pats sezonas labai trumpas. Jei paraiškos būtų patvirtinamos vasarį, visus planavimo darbus būtų galima atlikti dar iki šiltojo sezono", – pastebėjo tarpukario modernizmo perlais besidomintis K.Banys.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

nuomone

Jei admininstratorius is daugiabucio namo aptarnavimo susirenka pinigus ir juos veliau naudoja ne to ( t.y. irodoma) , bet kito daugiabucio remontams su be konkurso , o pasirinktais " savais rangovais" - tai nepatikima , apgaulinga , kontroles ir patikrinimo reikalaujanti imone .

viciunia iš Šančiu

O kaip su Soboru (Įgulos bažnyčia) ?Kas PASIRŪPINS?Vaizdelis-nekoks.Kito namo,kad ir atremontuoto, nepastebės o šitą,pagrindinį,į kurį krypsta visų žvilgsniai,pastebės.Taip pat ta ,,puošmena" respublikos nedagriautas viešbutis?Nuo SAUSIO mėnesio stovi:nei nuskustas,nei nuluptas.Kabino makaronus,kad griovimo darbai (vibracija griaunant) trukdo naujo ,,stiklainio" statybai.Tad dabar,jei sugalvos dagriauti, ar nenubyrės stikliukai nuo ,,stiklainio" ?Nereikia per daug patiems save girti-tegu padaryti darbai žmogų giria.Tikrai Miesto pastatų tvarkymo darbai turėtų būti dar geresni.To ir linkime, ir tikimės.

Centras

Lietuvis geriau dar vieną džipą dabar jau bobai nupirks, negu smetoninio namo fasadą su aptrupėjusiais balkonais sutvarkys. Jam architektūra, grožis tuščios sąvokos. Užeikite centre į kiemus. Baisumėlis neišpasakytas ! Džipai stovi balose, tarp krūmų, aplinkui kuolų prikalinėta, lenciūgai ištempti. Suprask - "privati teritorija". Tundrų tundra. Totalus mužikynas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS