Daugiau pakaunės moksleivių vasarą ilsėsis nemokamai | KaunoDiena.lt

DAUGIAU PAKAUNĖS MOKSLEIVIŲ VASARĄ ILSĖSIS NEMOKAMAI

Prasidėjus birželiui, daugelis moksleivių mintyse atostogauja. Tikrosios atostogos šiemet prasidės vėliau, kaip ir nemokamos vaikų vasaros poilsio stovyklos. Beveik pusšimtį jų finansuoja Kauno rajono savivaldybė.

Eis į išgyvenimo žygį

Ankstesniais metais nemažai stovyklų prasidėdavo pirmosiomis birželio dienomis, o dabar ankstyviausios jų startuoja birželio 10 d. Kauno rajono savivaldybė šiemet finansuoja 46 įvairios trukmės dienines ir turistines vaikų vasaros stovyklas. Jose planuojama užimti 1 340 vaikų (iš jų apie 300 – iš socialiai remtinų šeimų), tai yra 360 moksleivių daugiau nei pernai.

Būrys Vilkijos moksleivių antroje birželio pusėje išsiruoš į turistinę edukacinę stovyklą "Saulėgrąža". Vienkiemyje Kauno ir Kėdainių rajonų paribyje tradicine tapusi stovykla rengiama devynioliktą kartą. "Keliamės, mankšta, maudynės upėje, kūrybinės dirbtuvės, vėl maudynės, ir taip toliau", – nusistovėjusią dienotvarkę prisiminė stovyklos organizatorė Vilkijos vaikų ir jaunimo teatro "Vizija" režisierė Irena Štilpaitė. Dėmesio teatrui netrūks ir stovykloje. Čia žada lankytis ir vesti užsiėmimus aktorius Eimutis Kvoščiauskas, teatrologė Gintarė Kazakevičienė, taip pat Mantas Bartuševičius, Daumantas Jatautas, Rimvydas Markevičius. "Visi jie – buvę teatro "Vizija" artistai. Stovykloje su vaikais dirba ir dailininkai, ir choreografai. Vyksta kūrybinės dirbtuvės, per kurias vaikai ir lipdo, ir piešia, ir rankdarbius gamina. Sukuriame meninę programą, kurią parodome tėveliams stovyklos uždarymo vakarą. Tuomet ir vaikų darbų parodą surengiame", – pasakojo I.Štilpaitė.

"Saulėgrąžoje" paprastai netrūksta ir sportinės veiklos – vyksta futbolo varžybos, organizuojami sportiniai žaidimai. "Pastaraisiais metais Lietuvos šaulių sąjungos vadovai mūsų stovyklose būna, mes ir keliaujam daug. Šauliai su vaikais išeina į išgyvenimo žygį – miškuose praleidžiame naktį ar dvi. Tokių paauglių, kuriems būtų baisu naktį praleisti miške palapinėje, nepasitaiko. Gal mažiukai bailesni – jiems parengiame lengvesnę programą", – paaiškino stovyklos organizatorė.

Ruošiasi į Sirvėtą

Dubysos tunto skautai iš Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos mintyse jau kraunasi kuprines. "Kasmetinės vasaros stovyklos mūsų skautai labai laukia. Joje patys ant laužo gaminamės valgyti, gyvename palapinėse. Kasmet ją organizuojame vis kitoje vietoje. Esame važiavę ir į Tauragę, ir į Jonavos rajoną. Stovyklas paprastai rengiame prie vandens telkinio – kad vaikai galėtų išsimaudyti. Visada skiriame dėmesio ir dvasiniams dalykams: rengiame susikaupimo valandėles, vaikai dalyvauja šv. mišiose gamtoje", – pasakojo skautų vadovė, gimnazijos biologijos mokytoja Vitalija Vėlavičienė.

Šiemet Čekiškės skautai keliaus į Aukštaitiją – Švenčionių rajone esantį Sirvėtos regioninį parką.

"Buvau Sirvėtoje rudenį – mane pakerėjo tenykštė gamta. Ten mūsų laukia ne tik gamta – ir edukacijos, taip pat Mitologinis takas, kurio atitikmens Lietuvoje nežinau. Laukia ir Kačėniškės piliakalnis, ir Lino verdenė, kitaip tariant, versmė. Mes ten labai daug įdomios veiklos suplanavome", – skautų vadovė prisipažino ir pati nekantriai laukianti šios stovyklos.

Pasibaigus pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimui, Babtų gimnazijos dešimtokai ima ruoštis į stovyklą "Miega tik bailiai". "Važiuojame į Palūšę, ten išsinuomojame valtis ir plaukiame per Aukštaitijos nacionalinio parko ežerus, upelius. Nakvojame stovyklavietėse, patys gaminamės valgyti, žaidžiame sportinius ir kitokius žaidimus. Šiose stovyklose mūsų dešimtokai geriau susipažįsta – juk vienuoliktoje klasėje kai kurias pamokas jie lankys ne tik su klasiokais, formuojasi kolektyvas. Taip pat atsisveikiname su tais, kurie po dešimtos klasės palieka mūsų gimnaziją – išeina į profesines mokyklas, kolegijas", – pasakojo gimnazijos socialinė pedagogė Diana Vaičiūnienė. Pasak jos, stovyklose mielai dalyvauja dešimtokų tėvai.

Bendrauja anglų kalba

Pernai stovyklą rengę Raudondvario vaikams, šiemet Raudondvario kultūros centro darbuotojai nusprendė palepinti Kulautuvos ir Užliedžių vaikus. "Šių gyvenviečių pradinukams siūlome dvi dienos stovyklas. Liepos mėnesį Kulautuvoje pakviesime į "Teatro virtuvę", rugpjūtį Užliedžiuose – į "Kuriu vasarėlę". Kulautuvos stovykla labiau orientuota į teatrą, o Užliedžiuose bus visko: ir teatro, ir dailės, ir šokio, ir etnografinių dalykų", – intrigavo Raudondvario kultūros centro atstovė Laura Garšvaitė.

Liepos mėnesį Kačerginėje viešės Ukrainos moksleiviai: kartu su pakaunės mokiniais jie dalyvaus tarptautinėje vaikų vasaros stovykloje. Apsistoję Kačerginės daugiafunkciame centre ir susipažinę su šia kurortine teritorija, vaikai keliaus po Lietuvą, dalyvaus įvairiose veiklose. "Tokią stovyklą rengiame ne pirmą kartą. Mūsų ir ukrainiečių vaikai puikiai susikalba angliškai. Bendravimo barjero tarp vaikų, paauglių nėra – gal pirmas dvi dienas vaikai bendrauja atsargiau, o stovyklos pabaigoje taip susidraugauja, kad sunku būna skirtis", – pasakojo stovyklą organizuojančio Kačerginės daugiafunkcio centro direktorės pavaduotoja Dovilė Mikuckienė.

Svarbiausia – kad vaikai išmoktų leisti laisvalaikį fiziškai aktyviai, kad pailsėtų nuo išmaniųjų technologijų.

Rugpjūtį Zapyškio pagrindinė mokykla ir Zapyškio bendruomenės centras vietos moksleivius pakvies į stovyklą "Sportuokime ir bendraukime, pažinkime ir džiaukimės!" Dvi dienas moksleiviai mokysis laisvalaikį leisti aktyviai Zapyškyje, vėliau trims dienoms išvyks į Lazdijų rajoną – apsistos paežerėje. "Svarbiausia – kad vaikai išmoktų leisti laisvalaikį fiziškai aktyviai, kad pailsėtų nuo išmaniųjų technologijų", – stovyklos tikslą priminė viena iš jos rengėjų Zapyškio bendruomenės centro pirmininkė Vilija Tarnavičiūtė. Stovyklos metu bus surengta aktyvaus judėjimo diena pagal Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybos paruoštą programą.

Paramos šeimai centras "Darnūs namai" šią vasarą kviečia į dviejų rūšių savaitgalio stovyklas. Pirmosios skirtos globojamiems paaugliams. Jose šie jaunuoliai mokysis pasirengti savarankiškam gyvenimui, bandys geriau pažinti save. Čia jiems bus teikiamos žinios apie galimą pagalbą sulaukus pilnametystės, paaugliai lavins sprendimų priėmimo, ateities planų kūrimo, finansų valdymo, buities tvarkymo, maisto gamybos, dienos planavimo įgūdžius. Šios stovyklos per vasarą bus surengtos tris kartus.

Kita "Darnių namų" rengiama stovykla – streso valdymo stovykla paaugliams – vyks liepos viduryje. Jos dalyviai mokysis atpažinti ir valdyti stresą. "Stovykla vyko labai gražioje vietoje netoli Birštono. Ten sužinojau apie streso valdymo būdus, kuriuos stengiuosi pritaikyti gyvenime. Tuo, ką išmokau, pasidalijau su bendraklasiais – parengiau pranešimą ir pristačiau per pamoką", – pasakojo pernai tokioje stovykloje dalyvavusi keturiolikmetė Vasarė.

Šalia minėtų veiklų, pakaunės moksleiviams vasarą bus rengiami įvairūs kūrybiniai, sportiniai, skaitymo, lego robotikos užsiėmimai, kuriuos organizuoja ugdymo įstaigos, savivaldybės viešoji biblioteka, nevyriausybinės organizacijos, kultūros centrai.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Renata Valaitytė-Ramuckienė patikino, kad daugelio pakaunės mokyklų stadionai, kiti infrastruktūros objektai moksleiviams ir vietos bendruomenei liks atviri visą vasarą: "Bus sudarytos sąlygos naudotis mokyklų bibliotekomis, krepšinio ir futbolo aikštynais, stadionais, sporto salėmis."

Skyrė daugiau lėšų

Pernai pakaunėje surengta 31 įvairios trukmės dieninė, turistinė vaikų vasaros poilsio stovykla, šiemet – 46. Vaikų vasaros poilsio stovykloms finansuoti Kauno rajono savivaldybė šiemet skyrė beveik 34 tūkst. eurų. Tai yra 20 tūkst. eurų daugiau nei pernai. "Sulaukę daugiau nei paprastai paraiškų vaikų vasaros poilsio programų rėmimo konkursui, ieškojome galimybių padidinti finansavimą – pridėjome lėšų iš kitų programų – sakė R.Valaitytė-Ramuckienė. – Remiantis Vaikų vasaros poilsio programų rėmimo konkurso organizavimo tvarkos aprašu, maksimali suma, kurią gali gauti vienas paraiškos teikėjas, yra 700 eurų. Vieniems programų teikėjams pakanka gauto finansavimo, t.y. 100 proc. programa finansuojama savivaldybės lėšomis, kiti, atsižvelgiant į stovyklos pobūdį, suplanuotas veiklas, ieško papildomų finansavimo šaltinių (savo lėšomis prisideda tėveliai, ar kiti rėmėjai)."

Pasak savivaldybės atstovės, daugiausia stovyklų programų pateikė mokyklos, taip pat buvo aktyvūs kultūros centrų renginių organizatoriai, režisieriai, etnografai. Dalį stovyklų parengė laisvieji mokytojai – asmenys, užsiimantys individualia švietimo veikla. Kauno krašto neįgaliųjų sąjunga parengė stovyklą vaikams su specialiaisiais poreikiais.

Daugiau informacijos apie nemokamas vaikų vasaros poilsio stovyklas ir kitokius užsiėmimus galima rasti savivaldybės interneto svetainėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Monika

Juokas ima davė sarašus stovyklu kiek žiūrėjom vietu nebuvo. Tai nuo kada tie sarašai ? Bent vaikų namų auklėtiniam būtų dave daugiau vietu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS