Dėl Šv. Mato gimnazijos – du savivaldybės pasiūlymai | KaunoDiena.lt

DĖL ŠV. MATO GIMNAZIJOS – DU SAVIVALDYBĖS PASIŪLYMAI

  • 111

Petrašiūnuose, Žemuosiuose Šančiuose, Vaišvydavoje ir Panemunėje gyvenantys kauniečiai privalo turėti bent vieną stiprią gimnaziją. Tai pabrėžė Kauno savivaldybės atstovai, prabilę apie būtinus pokyčius vilčių nepateisinusioje privačioje Šv. Mato gimnazijoje. Šios mokyklos vadovai penktadienį sulaukė dviejų savivaldybės pasiūlymų.

Prieš 4,5 metų Kaune savo veiklą pradėjusi privati Šv. Mato gimnazija iš miesto savivaldybės gavo teisę nemokamai naudotis patalpomis Vaidoto gatvėje. Šios sutarties, pasirašytos su Vilkaviškio vyskupija, galiojimo laikas baigsis šių metų liepos 23 d.

„Pagrindinis mūsų siekis – turėti stiprią gimnaziją šioje miesto dalyje, kuri aprėpia Petrašiūnus, Vaišvydavą, Panemunę ir Žemuosius Šančius. Deja, šiandien galime konstatuoti, jog prieš puspenktų metų, pasirašant sutartį, vietos bendruomenei duoti įsipareigojimai sukurti stiprią mokyklą ir skirti dėmesį pastato bei aplinkos tvarkymui Šv. Mato gimnazijoje liko neįgyvendinti. Akivaizdu, kad šioje situacijoje pokyčiai yra būtini“, – pabrėžė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Pasak jos, tarp visų Kaune veikiančių privačių mokyklų Šv. Mato gimnazijos rezultatai yra patys žemiausi. Lyginant su absoliučiai visomis miesto mokyklomis – rezultatai irgi vieni prasčiausių.

„Vertiname ne tik šiuos duomenimis, bet ir iš vietos gyventojų gaunamus atsiliepimus, kurie toli gražu nėra pozityvūs“, – sakė N. Putrienė.

Kenčia moksleiviai

Per 4,5 metų, kuomet Vaidoto gatvėje esančiame beveik 5 tūkst. kv. m pastate šeimininkauja Šv. Mato gimnazija, ji nesiėmė jokių rimtesnių žingsnių, kad mokykla ir jos aplinka būtų rekonstruota, taptų šiuolaikiška ir jauki. Kol Kauno miesto savivaldybė atnaujina valstybines mokyklas – rekonstruoja jų pastatus, sanitarinius mazgus, prie mokyklų esančius sporto aikštynus, įrenginėja išmaniąsias klases – Šv. Mato gimnaziją lankantys vaikai yra priversti mokytis tokioje pačioje aplinkoje kaip ir prieš 4,5 metų.

„Norime, kad tokie pokyčiai pasiektų ir šioje miesto dalyje besimokančius kauniečių vaikus“, – pridūrė N. Putrienė.

Pagrindinis mūsų siekis – turėti stiprią gimnaziją šioje miesto dalyje, kuri aprėpia Petrašiūnus, Vaišvydavą, Panemunę ir Žemuosius Šančius.

Pateikė sėkmingą pavyzdį

Savivaldybės atstovai užtikrino, kad tame pačiame pastate ir toliau veiks gimnazija. Vienintelis tikslas – užtikrinti, kad čia besimokantys kauniečių vaikai gautų kokybišką išsilavinimą ir mokytųsi šiuolaikiškoje aplinkoje, o gimnazija būtų atvira visiems norintiesiems.

Jau kuris laikas viešojoje erdvėje kalbama, esą Vaidoto gatvėje gali įsikurti KTU Inžinerijos licėjus, tačiau tai tėra tik viena iš svarstomų galimų alternatyvų. Kol kas jokių konkrečių sprendimų dėl šios įstaigos nepriimta. Kita vertus, Inžinerijos licėjus yra viena pirmaujančių mokymo įstaigų mieste, išsiskirianti savo aukštais rezultatais, aprėpianti 1-12 klases ir tuo pačiu turinti poreikį plėstis.

„Jokiais būdais nesame nusiteikę prieš katalikiškas vertybes. Kaune veikianti privati Jono Pauliaus II gimnazija yra įrodymas, kaip puikiai mieste gali dirbti katalikiška gimnazija. Ši mokykla ne tik demonstruoja gerus rezultatus, bet ir puikiai tvarkosi bei visiškai atliepia vietos bendruomenės lūkesčius. Be to, vyksta nuolatinis dialogas su įstaigos vadovybe, dalinamasi gerosiomis patirtimis. Dėl šių priežasčių pastato, kuriame įsikūrusi ši mokykla, panaudos sutartis su savivaldybe pratęsiama“, – pavyzdį pateikė N. Putrienė.

Pateikė du pasiūlymus

Penktadienį su Šv. Mato gimnazijos steigėjais bei vadovais susitikę Kauno miesto savivaldybės atstovai pateikė dvi galimas alternatyvas, kurios padėtų šioje miesto dalyje turėti stiprią gimnaziją. Pirmosios alternatyvos atveju Kauno miesto savivaldybė kartu su Vilkaviškio vyskupija įkurtų bendrą įstaigą, kuri valdytų čia veikiančią gimnaziją. Teisė paskirti mokyklos direktorių ir atsakomybė už rezultatus priklausytų savivaldybei.

Antrosios alternatyvos atveju vyskupijai būtų pasiūlytos patalpos „Žiburio“ pagrindinėje mokykloje, kurioje savo veiklą galėtų tęsti Šv. Mato gimnazija. Dabartinėse gimnazijos patalpose būtų įkurtas kurios nors gerus rezultatus demonstruojančios miesto mokyklos padalinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (111)

Cha

Butent! Atsimerkit mielieji ! Nesvariai ta gynyba darot! Kaip sauksit- taip atsilieps! O mes uz savo savivaldybes issilavinimo lygi ir gerove kovosim!

Jonas

Na, kazin kiek cia jusu slepiasi po tuo paciu IP ? Sokinejat pries tevus visi kaip ir po straipsiu KAS VYKSTA KAUNE? Grazuoliai: Rimas, Tadas, Gintare, Milda, Linas, Saule, Jums, Na, Tikrai, Labai patiko, ir t.t. Paziurekit i veidrodi- kiek asmenu matot? Is to pacio IP komentarai, o kiti uzkliuna? Katalikai? Cha cha cha...

Jonas

Oi, kaip nepatinka teveliu nuomone... Tai kodel nei vienas INIT VAIZDELIU nekomentuojat? Argumentuokit, palaikykit! Stovekit muro siena. Kodel mano sestokas vaikas turi mokytis anglu kalbos neskaidytoj klasej 22 mokiniu? Buvo susirinkimas. Kas padaryta? Kodel turi ziureti i nutrupejusias sienas? Kodel turi eit isklerusiom plytelem? Cia nebekalbama apie tai, kad kazkas kazka isvaro, uzdaro. Cia kalbama apie tai, kad didelis Kauno miesto pakrastys nebeturi stiprios gimnazijos. O ji butina. Uzimtas nuomininko pastatas yra neisnaudojamas vaiku poreikiams. Cia like besimokantys ne visi ruosiasi vaziuot i Anglija ar Airija baige 12. Todel jiems reikia atitinkamu ziniu ir tinkamai jas ivertinanciu pazymiu. O ne poziurio - jus tik bukit mokiniais cia ir viskas bus gerai. Palinkejimas Kaunui - darykit stipria gimnazija, stipria mokykla siame rajone. Ji butina.Tada susidelios visi taskai. Kas lieka kur yra, o kas renkasi ateiti!Mes tevai, kuriems rupi protingu vaiku ateitis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS