Dėl vaiko pinigų kauniečiams – geros žinios | KaunoDiena.lt

DĖL VAIKO PINIGŲ KAUNIEČIAMS – GEROS ŽINIOS

Nuo metų pradžios įsigaliojęs atnaujintas Išmokų vaikams įstatymas leido šeimoms gauti vaiko pinigus neatsižvelgiant į jų pajamas. Sistemos trukdžiai pašalinti, tad kauniečius pasiekė pirmosios išmokos.

Sistema nebestringa

Vos tik paskelbus, kad visiems vaikams priklauso 30 eurų išmoka, nepriklausomai nuo šeimos pajamų, tėvai užplūdo su prašymais gauti vadinamuosius vaiko pinigus. Sausio mėnesį strigo informacinė sistema, tad išmokos vėlavo.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė "Kauno dienai" tikino, kad didžioji dalis prašymų yra pateikti elektroniniu būdu per socialinės paramos šeimai informacinę sistemą spis.lt. Dėl sistemos trukdžių, elektroniniu būdu pateiktus prašymus, Socialinės paramos skyriaus specialistai galėjo pradėti nagrinėti tik nuo sausio 15 d.

"Šiuo metu asmenų pateikti prašymai nagrinėjami laiku, sprendimai priimami per teisės aktuose nustatytą laiką. Socialinės paramos skyriaus specialistai per dieną apdoroja maždaug 350 išmokų vaikams prašymų, dedamos visos pastangos, kad vaiko pinigai Kauno miesto gyventojus pasiektų laiku", – teigė specialistė.

Iki šios dienos pirmąsias išmokas jau gavo daugiau kaip 13,3 tūkst. šeimų, už daugiau kaip 32 tūkst. vaikų.

Pirmosios išmokos

Šiuo metu Kaune yra išnagrinėta apie 75 proc. pateiktų prašymų. Kaunas, palyginti su kitais miestais, tvarkosi tikrai neblogai, nes pvz., Vilniuje išnagrinėta vos 30 proc. tėvų pateiktų prašymų. Panaši situacija ir Klaipėdoje.

"Prašymus dėl išmokų vaikui skyrimo iki kovo 2 d. pateikė daugiau kaip 25,6 tūkst. Kauno miesto gyventojų. Iki šios dienos yra išnagrinėta daugiau kaip 19 tūkst. prašymų", – statistiką pateikė A.Sudžiuvienė.

Anot jos, įvertinus tai, kad besikreipiančių skaičius yra labai didelis, ateityje išlieka rizika, kad sprendimai nebus priimti laiku, todėl bus formuojami tarpiniai mokėjimai. Įveikus sistemos klaidas, pranešama, kad Kauno gyventojai vaiko pinigus gaus jau šį mėnesį.

"Iki šios dienos pirmąsias išmokas jau gavo daugiau kaip 13,3 tūkst. šeimų, už daugiau kaip 32 tūkst. vaikų", – apie tai, kiek kauniečių sulauks pirmųjų vaiko pinigų kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Galioja atgalinė data

Specialistai primena, kad vaiko pinigai gali būti grąžinami už dvylika mėnesių nuo prašymo skirti išmoką pateikimo dienos. Jei tėvai nespėjo į pirmąjį išmokų traukinį, nebūtina verstis per galvą ir dabar pildyti dokumentus. 30 eurų mėnesinė vaiko pinigų išmoka bus skirta už visus šiuos metus, nepriklausomai, kada buvo pateiktas prašymas.

"Visiems asmenims, pateikusiems prašymus gauti išmoką vaikui iki 2018 12 31, išmoka bus skirta nuo 2018 01 01. Kitaip tariant, išmoka bus skirta už visus 2018 m. net ir tada, jei prašymas bus pateiktas paskutinėmis metų dienomis", – sakė A.Sudžiuvienė.

Vaiko pinigai skiriami kiekvienam vaikui nuo gimimo dienos iki 18 metų ir vyresniam, jei jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai. Mokama 30 eurų išmoka nevertinant šeimos gaunamų pajamų. Papildomai išmoka vaikui  skiriama šeimoms, auginančioms ar globojančioms vieną ar du vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu pusantro valstybės remiamų pajamų dydžio (t.y. 183 eurai). Šeimoms, auginančioms arba globojančioms tris ar daugiau vaikų, papildoma išmoka vaikui bus mokama nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Vaikas kuri laika gyveno pas teti. Susikloscius tokei situacijai vaikas nuo 2019 09 08 dienos vaikas gyvena pas mane uz ji vaiko pinigu negaudavau gaudavo tevas. Dabar turiu teismo nutarti ir vaikas pas mane registruotas tai noreciau paklausti uz ta laikotarpi man grazins vaiko ismoka atbuline data.

Anonimas

Kai PNPD nuimti, tai trukdžių nebuvo, o išmokėti pinigus- tai visos bėdos-ir gripas ir rotovirusas ir amnezija valdininkams. Kodėl niekas neprisimena kad pinigai kažkada vaikams jau buvo skirti ir po to atimti.Tai sugrąžina tegu ir tuos .O dabar tik dejuoja kad nesitikėjo tiek prašymų gauti.Šlykštu klausytis

Joana

Pamiršo paminėti,kad prašymus priima tik iš deklaruotą gyv.vietą turinčių gyventojų.kiti lieka be pinigėlių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS