Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris | KaunoDiena.lt

DIDŽIAUSIA BIBLIOTEKA KAUNE VĖL ATVERS DURIS

  • 20

Artėjančių metų sausio 19 d., po dvejus su puse metų trukusios rekonstrukcijos, Kauno apskrities viešoji biblioteka visuomenei vėl atvers duris.

Finansavimo šaltiniai

Siekiant atnaujinti 1986 m. statybos bibliotekos pastatą, nuo 2019 m. kompleksiškai įgyvendinti du investicijų projektai, finansuojami ES struktūrinių fondų lėšomis. Jų bendra vertė – 17,65 mln. eurų.

Pastato rekonstrukcijos metu atlikti darbai, susiję su paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimu, pastato šiltinimu bei techninės būklės atnaujinimu. Taip pat modernizuotos erdvės, pritaikant jas šiuolaikinės visuomenės poreikiams, išsaugant dalį autentiškų elementų ir derinant juos prie modernaus interjero dizaino.

Bibliotekos pastato modernizacijos projekto vadovas – Raimundas Labutis, architektai – Ramūnas Grubinskas, Laura Amankavičiūtė, Laima Čijunskaitė.

Vaizdas: atsinaujinusi biblioteka greitai vėl pakvies lankytojus. / Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Naujos paslaugos

Modernizuota biblioteka savo skaitytojus pasitiks atnaujintomis, jaukiomis erdvėmis su stilingais baldais ir naujausia įranga.

„Esame įsikūrę nuostabios gamtos – istorinio Mažojo ąžuolyno parko apsuptyje, kuris mums kiekvieną dieną dovanoja kerintį vaizdą pro langą. Simboliškai semdamiesi įkvėpimo iš ąžuolyno, kviesime į deguonies smegenims erdvę – biblioteką, pažinti tūkstančius literatūrinių pasaulių, atrasti naujas savirealizacijos galimybes ir patirti įkvepiančių intelektinių nuotykių. Įgyvendinant šią viziją mums buvo labai svarbu, kad biblioteka atitiktų šiuolaikinės visuomenės poreikius, kurtų stiprų ryšį su lankytojais. Rekonstrukcijos metu atvėrėme erdves, kūrėme jas šviesesnes ir jaukesnes, atsižvelgėme į šiuolaikines darbo, gyvenimo būdo ir kūrybos tendencijas, pasiūlydami naujų susibūrimams ir individualiam darbui skirtų erdvių, taip pat erdvių kurti, bendrauti, skaityti, klausyti, regėti ar tiesiog atsipalaiduoti, bent trumpam sustabdyti skubantį laiką ir įsikvėpti“, – teigė bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė.

Įgyvendinant šią viziją mums buvo labai svarbu, kad biblioteka atitiktų šiuolaikinės visuomenės poreikius, kurtų stiprų ryšį su lankytojais.

Lankytojų patogumui į bibliotekos pastatą bus galima patekti per du aukštus – I ir II. Pirmojo aukšto įėjimas ir atnaujintas liftas – pritaikytas žmonėms su negalia, taip pat patogus tėvams su vaikų vežimėliais. Naujiena – pirmajame aukšte nuo šiol įsikurs K. Donelaičio g. 8/Lydos g. 2 daugelį metų veikęs Vaikų literatūros skyrius ir pakvies į Vaikų ir jaunimo erdvę. Čia pat duris atvers Išradimų būstinė, kurioje vyks atvirosios kūrybinės dirbtuvės – įvairios edukacinės programos (robotika, siuvimas, konstravimas ir kt.) ir teminiai užsiėmimai grupėms bei pavieniams lankytojams. Šioje erdvėje taip pat bus galima susimeistrauti įvairių dalykų, kuriems reikalingų įrankių stokojama namuose (pjaustyti, gręžti, graviruoti).

Ieškančių vietos darbui ar bendradarbystei lauks nauja paslauga – Individualaus darbo kambariai ir grupinio darbo erdvės, kurias pavieniai lankytojai ar grupės galės rezervuoti ir dvi valandas dirbti nemokamai. Renginių ir meno mėgėjus džiugins dvi moderniai įrengtos renginių salės bei parodų ir kitų kilnojamųjų ekspozicijų eksponavimui skirta erdvė. Taip pat lankytojai ras ir erdvių atokvėpiui bei įkvėpimui, viena jų – Poilsio oazė, kurioje galės atsipalaiduoti, ramiai skaityti, relaksuoti masažiniuose krėsluose, išbandyti šviesos terapiją ar tiesiog klausytis vandens čiurlenimo, grožėtis nuostabiais vaizdais į Mažąjį ąžuolyną.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Techniniai sprendimai

Pristačius pirminį bibliotekos rekonstrukcijos projektą visuomenei, daug dėmesio sulaukė pastato fasado spalvos pasirinkimas, tačiau išklausius Kauno architektūros ekspertų ir nuomones, pastatas buvo padengtas plytų spalvą bei raštą atkartojančiomis natūraliomis medžiagomis, išlaikant jo originalią spalvą.

„Pasiektas net B klasės energinis efektyvumas. Pastate atlikti inžinerinių tinklų pakeitimai: sumontuoti nauji elektros ir vandentiekio tinklai, pakeistos nuotekų ir lietaus nuvedimo sistemos. Taip pat sumontuota nauja šildymo sistema, pakeisti langai, apšiltintas pastato fasadas ir stogas, įrengta išmani pastato valdymo sistema (gaisro gesinimo, vėdinimo, šildymo, oro kondicionavimo), kuri bibliotekoje palaikys lankytojams ir darbuotojams tinkamą temperatūrą, mikroklimatą, švarų orą ir taupys šildymo kaštus. Pietinėje bibliotekos pastato dalyje buvo įrengtos automatinės žaliuzės, kurios reaguoja į šviesos pokyčius, o langai padengti saulės šilumą atspindinčia danga, leidžiančia vasarą kontroliuoti patalpų temperatūrą ir taip sumažinti pastato vėsinimo sąnaudas. Prisidėjus Kauno miesto savivaldybei, aplink bibliotekos pastatą atnaujintos pėsčiųjų takų dangos“, – pasakojo bibliotekos direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Edvardas Liakas.

Vidaus erdvėse lankytojai ir vėl galės išvysti bene vizitine kortele tapusį bibliotekos didįjį piramidės formos šviestuvą. Vykstant modernizacijos darbams jis buvo išmontuotas, atnaujintas jo karkasas ir apšvietimas, išplauta ir vėl sukabinta net 4,9 tūkst. vnt. šviestuvo stiklo kolbelių, dėl kurių restauratoriams teko specialiai įsigyti indaplovę. Įgyvendinant modernizacijos darbus stengtasi išsaugoti vertinguosius interjero elementus, juos integruojant į naują interjerą.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Modernizuotos erdvės

Nors pradėjus įgyvendinti investicijų projektą buvo planuota visiškai sutvarkyti visą pastatą, modernizuojant ne tik fasadą ir techninius parametrus, bet ir visas vidaus erdves, tačiau 2020 m. parengus techninį projektą paaiškėjo, kad, siekiant visa apimtimi įgyvendinti pastato rekonstrukciją, reikalinga dvigubai didesnė investicijų suma nei skirta lėšų projekte (pirminė projekto finansavimo suma buvo 11,3 mln. eurų, o reikėjo net 22,4 mln. eurų).

Kadangi finansavimo trūkumui padengti papildomos lėšos nebuvo skirtos, priimtas sprendimas sumažinti rekonstrukcijos darbų apimtį, netvarkant dalies pastato vidaus patalpų.

Šias erdves ketinama sutvarkyti įgyvendinus bibliotekos modernizacijos II etapą.

GALERIJA

  • Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris
  • Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris
  • Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris
  • Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris
  • Didžiausia biblioteka Kaune vėl atvers duris
Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

jau gali

špaciruoti.

Anonimas

Kada prie Trijų mergelių tiltą atidarysit?

Pr.

Blogai, blogai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS