Europos Komisija vertino Kauno pasirengimą tapti Europos kultūros sostine | KaunoDiena.lt

EUROPOS KOMISIJA VERTINO KAUNO PASIRENGIMĄ TAPTI EUROPOS KULTŪROS SOSTINE

  • 2

Lapkričio pabaigoje jungtinė „Kaunas – Europos kultūros sostinės 2022“ ir Kauno miesto savivaldybės komanda Europos Komisijos suburtai ekspertų grupei pristatė pirmąją iš trijų pasirengimo projektui ataskaitų.

„Grįžome iš Briuselio pakilios nuotaikos, nes jautėme palaikymą ir pagarbą mūsų veiklai. Palankumas jautėsi ne tik oficialiame susitikime, bet ir neformaliuose pokalbiuose“, – įspūdžiais dalinasi „Kaunas 2022“ direktorė Virginija Vitkienė.

Anot jos, komanda sulaukė pagyrimų už indėlį stiprinant europinę tapatybę, taip pat už pasirengimo metams itin aktualią kompetencijų kėlimo programą „Kultūros tempo akademija“, kuri apima kultūros profesionalų, jaunimo, bendruomeniškumo ir svetingumo ugdymo veiklas.

Šiuo metu jau yra viešai paskelbtas Europos Komisijos ataskaitos dokumentas. Jame apibendrintas kauniečių pristatymas bei pateikiamos rekomendacijos, kuriems Kauno, kaip Europos kultūros sostinės, klausimams reikia skirti daugiau dėmesio.

Palankumas jautėsi ne tik oficialiame susitikime, bet ir neformaliuose pokalbiuose.

Savo rekomendacijose Kaunui Europos Komisijos atstovai pataria kultūros sostinės programoje ir toliau akcentuoti Europines vertybes, taip pat siekti, kad naujai užmegzti tarptautiniai ryšiai su partneriais iš kitų šalių taptų svarbia projekto išliekamosios vertės dalimi.

Europos Komisijos ekspertai ragina aktyvinti tarpinstitucinį dialogą dėl Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus M. Žilinsko dailės galerijos rekonstrukcijos, kad šią būtų spėta atnaujinti ir pritaikyti specialių poreikių turinčioms auditorijoms, iki kol prasidės Kultūros sostinės programos renginiai.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad organizacijos pareiga užtikrinti, jog užsienio turistai turėtų daug priežasčių atvykti į Kauną 2022 m., o ataskaitos pristatyme dalyvavęs Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys pabrėžė, kad jau dabar Europos kultūros sostinės titulas padeda miestui atsirasti pasauliniame turistinių krypčių žemėlapyje bei kelia viso Kauno regiono patrauklumą užsienio investuotojams.

Pristatyme buvo paliesta ir organizacijos bendradarbiavimo su kitomis kultūros ir valstybės institucijomis svarba bei raginta daugiausiai dėmesio skirti pasiruošimui 2022-iems – kultūros sostinės metams, kad šie taptų akivaizdžiai išskirtiniais.

Dokumente pažymima, jog ekspertų komisija labai palankiai įvertino naujosios Kauno legendos kūrimo programą (kuratorius Rytis Zemkauskas), tačiau atkreipė dėmesį, jog atskleisti projekto įtaką miestui yra didelis iššūkis, reikalaujantis ne vien kiekybinio, bet ir kokybinio ar netgi meninio – eksperimentinio požiūrio.

Apie „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“

Kaunas ir Kauno rajonas Europos kultūros sostine nominuotas 2017 m. kovo 29 d., kuomet iniciatyvinės grupės paruošta programa buvo pripažinta geriausia tarp kitų miestų kandidatų iš Lietuvos. Prie programos rengimo prisidėjo šviesaus atminimo profesorius Leonidas Donskis (1962-2016).

Pasiruošimas įgyvendinti projektą prasidėjo netrukus po titulo paskelbimo, o 2018 metus organizacija skyrė regiono kultūros sektoriaus kompetencijų stiprinimui, taip pat bendruomenių ir jaunimo aktyvinimui. Šiuo metu VšĮ „Kaunas 2022“ jau dirba 25 žmonių komanda, kuriai vadovauja menotyros mokslų daktarė, buvusi ilgametė Kauno bienalės vadovė Virginija Vitkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nesamonė

Tik plepa ir ordinus sau kabinasi. Renginių visai jokių nesugeba padaryti.

Meta

Sveikinimai komandai,dirbanciai Kauno kulturos vardan.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS