Fejerverkų sezonas įsibėgėja: kaip išvengti pavojų? | KaunoDiena.lt

FEJERVERKŲ SEZONAS ĮSIBĖGĖJA: KAIP IŠVENGTI PAVOJŲ?

Daugelyje prekybos centrų jau įsitaisė pirotechnikos gaminių pardavėjai. Šių šventinę nuotaiką keliančių gaminių pardavimas ypač suaktyvėja prieš pat naujametę naktį, tačiau patikros, kaip laikomasi tvarkos, prasidės jau nuo pirmadienio.

Vengti nelegalių

Pirotechnikos gaminių pasirinkimas kasmet vis didesnis. Pardavėjų siūlomas asortimentas – nuo sukeliančių tik garsą iki įspūdingų keliolika minučių trunkančių fejerverkų fontanų. Vis dėlto specialistai ragina neprarasti budrumo. Neatsargiai naudojant net ir nekalčiausias pirotechnikos gaminys gali būti sugadintos šventės priežastimi.

Visi sužalojimai, kurie padaromi dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo, yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi. Skaudžiausios nelaimės įvyksta naudojant ar gaminant savadarbius ar nesertifikuotus pirotechnikos gaminius.

Tokie gaminiai gali būti mirtinai pavojingi, nes jie nėra išbandomi, nežinoma, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi vyks šūvis, nežinoma sprogimo jėga. Pastebima, kad nuo tokių išradimų arba nuo savadarbių fejerverkų nukentėjusių žmonių skaičius mažėja, tačiau specialistai tikina, kad kasmet būtina priminti žmonėms visas privalomas atsargumo priemones.

Kauno apskrities policijos Licencijavimo skyriaus viršininko Remigijaus Klapatausko pastebėjimu, susižalojama būtent savadarbiais fejerverkais, rečiau – pirktiniais. Praėjusių metų šventinio laikotarpio patikrinimai parodė vis dar esant nelegalių gaminių.

Apsaugokite, kad vaikai, būdami vieni, jų negalėtų liesti.

"Buvo išimti dideli kiekiai iš Lenkijos atvežtų, tačiau nesertifikuotų gaminių. Pirkdami juos žmonės turi būti ir patys atidūs, žiūrėti, ar yra specialūs sertifikavimo ženklai, ar pardavėjas turi licenciją parduoti pirotechnikos gaminius", –  ragino R.Klapatauskas.

Policijos duomenimis, šiemet išduota jau beveik 30 licencijų pirotechnikai parduoti, tačiau nemažai jų galioja dar nuo praėjusių metų.

Saugiai naudoti

Pirotechnikos priemones gyventojams primygtinai rekomenduojama įsigyti iš prekiautojų, kurie turi teritorinių policijos įstaigų išduotus leidimus. Prekiautojai gali prekiauti tik sertifikuotomis pirotechnikos priemonėmis. Prie kiekvienos pirotechnikos priemonės turi būti pridedama jos naudojimo instrukcija, kurios rekomenduojama ir laikytis.

Po didžiųjų švenčių ne kartą teko girdėti, kad, net ir laikantis gamintojų rekomendacijų, fejerverkai griūna, nekantrieji, sunkiai sulaukiantys prasidedančio grožio, skuba patikrinti, ar neužgeso degiklis ir, deja, ne visada pasiseka išvengti sužalojimų. Neretai įtakos nesėkmingam pirotechnikos naudojimui turi ir suvartoto alkoholio kiekis, proporcingai veikiantis atsakingą požiūrį į gamintojų rekomendacijas.

Pirmos grupės, mažiausiai pavojingoms, civilinės pirotechnikos priemonėms – mažiausiai apribojimų. O štai draudimus vertėtų įsidėmėti: draudžiama naudoti civilines pirotechnikos priemones arčiau kaip 30 m nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų ar patalpų valdytojais.

Naudojant pirotechnikos priemones būtina laikytis visų instrukcijos nurodymų, nukreipti priemonę į viršų ir atsitraukti saugiu atstumu, kuris būna nurodytas instrukcijoje. Jeigu pirotechnikos priemonė neiššovė, negalima artintis prie jos tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, negalima jos ardyti ar uždegti iš naujo.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai pataria neužsidegusį ar neiššovusį pirotechninį gaminį panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį.

Neabejingi dėl savęs

Specialūs reikalavimai yra ir prekybos pirotechnikos gaminiais vietoms. Tokių pardavimo taškų prieš pat didžiąsias metų šventes atsiranda kone kiekviename prekybos centre. Norintysis gauti licenciją prekybai pirotechnikos gaminiais turi pateikti planelį, kurioje tiksliai vietoje bus įrengtas prekybos taškas.

Labai svarbu neviršyti nustatyto sprogstamojo mišinio kiekio viename prekybos taške. "Gali atrodyti, kad viename prekybos taške sudėta tonos sprogstamosios medžiagos, tačiau didžiąją dalį pirotechnikos gaminio užima popierius, o pačios sprogstamosios medžiagos nėra daug", – galimus nesusipratimus dėl sukrautų pirotechnikos gaminių dėžių minėjo Licencijavimo skyriaus viršininkas.

R.Klapatauskas neslėpė, kad kiekvienais metais šventinių atributų prekybos taškai būna uoliai tikrinami. Prekybininkai už pažeidimus sulaukia baudų, kurios siekia iki 30 eurų pirmą kartą ir iki 60 eurų pažeidimui pasikartojus. Kartais apsiribojama įspėjimu.

Pirotechnikos gaminiai parduodami pagal amžių. Ne kiekvieną bombioškę gali nusipirkti mažametis piromanas. Policija neabejoja, kad sutramdyti neatsakingus pardavėjus galėtų padėti neabejinga pažeidimams visuomenė.

Verta prisiminti

Išvykstant iš namų švęsti Kalėdų ar Naujųjų metų, būtina apsižiūrėti, ar balkonuose neprikrauta degių daiktų. Mat atskridęs atsitiktinis šventinis fejerverkas ar virš jūsų buto švenčiančios kompanijos neatsargiai numesta nuorūka gali sukelti gaisrą, pridaryti materialinių nuostolių.

Patartina nestatyti automobilių arti šiukšlių konteinerių, nes pastarųjų metų duomenys rodo, kad per žiemos šventes ypač padaugėjo tyčinių šiukšlių konteinerių padegimo atvejų.

Kaip saugiai naudoti pirotechnikos priemones (šaltinis: Kauno PGV):

1. Nežaiskite su jomis.

2. Nesinešiokite kišenėse.

3. Nelaikykite šalia krosnių, radiatorių.

4. Nemėtykite, netrankykite.

5. Apsaugokite, kad vaikai, būdami vieni, jų negalėtų liesti.

6. Leiskite nuo kieto, lygaus paviršiaus.

7. Leiskite atviroje teritorijoje, kuo toliau nuo namų, automobilių.

8. Leisdami tamsoje, pasišvieskite žibintuvėliu.

9. Saugokite veidą ir rankas.

10. Vienu metu uždekite tik vieną gaminį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

miestas

uzdrausti, paziurekit kas jau mieste darosi, vaikezai meto kur papuola.

Samtis

Uzdrausti ta jovala. Prisiperka vaikezai ir meto seneliams po kojom. Pabandyk tokiam ispirt i uzpakali, dar kaltas liksi.

Vox

Nepirkite ir nenaudokite. Saugokime ir neterškime aplinką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS