Garbės ženklų teikimas – penkiolika metų gyvuojanti tradicija | KaunoDiena.lt

GARBĖS ŽENKLŲ TEIKIMAS – PENKIOLIKA METŲ GYVUOJANTI TRADICIJA

2009 m. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Rokų kultūros centre Kauno rajono savivaldybė iškilmingo minėjimo metu pirmą kartą istorijoje garbės ženklais apdovanojo šiam kraštui labiausiai nusipelniusius žmones. Ši graži tradicija puoselėjama jau penkiolika metų.

Renovavus Raudondvario dvarą, čia renkamasi švęsti ne tik Vasario 16-ąją, bet ir Liepos 6-ąją, Kovo 11-ąją – valstybei svarbiausias datas. Prisimenamos ir pasikartojamos istorinės pamokos, o Lietuvos valstybės atkūrimo ir Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienų proga nusilenkiama nūdienos pakaunės kūrėjams ir puoselėtojams.

„Visų Lietuvos istorijos laikotarpių jungiamoji grandis buvo ir išlieka kova už laisvę. Apie laisvę mes kalbame su džiaugsmu ir pasididžiavimu, tačiau kartu – su ypatingu jauduliu ir rūpesčiu. Juk laisvė yra nepaprastai trapi: ją reikia puoselėti, saugoti, ginti, o neretai dėl jos tenka ir aukotis. Šiandien apie laisvę kalbame su ypatingu nerimu ir širdgėla, nes matome, kaip kraujuoja mūsų sesė Ukraina, ir jaučiame, kaip imperinės jėgos vėl kvėpuoja mums į veidą. Todėl ir susirinkome čia, kad prisimintume, kaip iššūkius įveikdavo mūsų tėvai ir seneliai, kad pasisemtume jų išminties ir stiprybės“, – tokiais žodžiais iškilmingą renginį vasario 15-ąją popietę pradėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Šventinę nuotaiką kūrė KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“, operos solistai Andrius Apšega ir Ingrida Kažemėkaitė, vedėjas Egidijus Stancikas, o labiausiai jaudinanti dalis, kaip visada, buvo apdovanojimų teikimas.

Į sceną pagerbti kviesti devyni asmenys. Politikė, įmonės vadovas, pedagogė, floristas, ansamblio vadovė, alternatyviosios medicinos puoselėtojas, visuomeninės organizacijos vadovas, medikė, seniūnaitis – tokia apdovanotųjų įvairovė liudija, kad pakaunėje gyvena ar dirba gausybė garsių, gabių ir charizmatiškų žmonių.

Akcentai: šventinę nuotaiką kūrė KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“. / J. Kinderytės, E. Mališausko nuotr.

Du aukščiausi apdovanojimai

Pirmojo lygio garbės ženklai įteikti bendrovės „Hegelmann Transporte“ generaliniam direktoriui Tomui Jurgelevičiu ir Kauno rajono savivaldybės tarybos narei Reginai Lukoševičienei.

Floristui Marijui Gvildžiui už profesionalaus meno sklaidą apdovanojimas buvo suteiktas pernai minint Valstybės dieną, tačiau nominantas tuomet negalėjo dalyvauti šventėje.

T. Jurgelevičiui aukščiausio lygio apdovanojimas komisijos sprendimu skirtas už verslo plėtrą ir sporto vystymą Kauno rajone. Nominanto vadovaujama įmonė yra pagrindinė Kauno rajono sporto klubo „Hegelmann“, kurį sudaro vyrų ir moterų futbolo komandos, rėmėja. Pernai buvo įsteigta vyrų salės futbolo komanda ir „Hegelmann“ vaikų futbolo akademija, kurioje įgūdžius formuoja 150 Kauno rajono jaunųjų talentų. T. Jurgelevičius aktyviai dalyvauja Kauno rajono trišalės tarybos, Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos veikloje, prisideda prie rajono socialinių akcijų ir bendruomenių rėmimo.

R. Lukoševičienė įvertinta už nuoširdų darbą ir aktyvią veiklą Kauno rajono savivaldybės bendruomenėje, rūpestį pakaunės žmonėmis, pagalbą sprendžiant jų problemas ir nuopelnus kuriant ir stiprinant savivaldą. Taryboje politikė darbuojasi jau šeštą kadenciją, yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė.

Tradicija: garbės ženklai teikiami jau penkiolika metų. / J. Kinderytės, E. Mališausko nuotr.

Du sidabriniai ženklai

Antrojo lygio – sidabro spalvos – garbės ženklais pasipuošė Asta Račkauskienė ir Marijus Gvildys. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos chemijos mokytoja A. Račkauskienė apdovanota už profesionalią pedagoginę veiklą. Floristui Marijui Gvildžiui už profesionalaus meno sklaidą apdovanojimas buvo suteiktas pernai minint Valstybės dieną, tačiau nominantas tuomet negalėjo dalyvauti šventėje.

44 metai – toks yra A. Račkauskienės pedagoginio darbo stažas. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje mokytoja dirba nuo pat jos įsteigimo (tuo metu tai buvo Garliavos 3-ioji vidurinė mokykla), yra viena iš jos kūrėjų ir puoselėtojų. A. Račkauskienė išleido ne vieną auklėtinių klasę, išugdė daug mokinių, kurie aukščiausiais įvertinimais laikė brandos egzaminus, atstovavo gimnazijai Kauno rajono ir Lietuvos olimpiadose, tarptautiniuose konkursuose. Neseniai mokytoja inicijavo biotechnologijų mokymo organizavimą gimnazijoje, parengė reikiamas programas ir su mokiniais vykdo plačią edukacinę ir mokslinę-tiriamąją veiklą. 2009 m. A. Račkauskienė išrinkta Kauno rajono Metų mokytoja, o nuo 2018 m. yra Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros švietimo konsultantė-mokytojų praktinės veiklos vertintoja.

Vieno garsiausių Lietuvos floristų M. Gvildžio kuruojami projektai įgyvendinami ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Savo floristiniais darbais menininkas puošia Kauno rajoną, ypač daug širdies ir darbo jis yra įdėjo Raudondvario dvaro sodyboje.

Reikšmė: Vilkijos bendruomenė didžiuojasi įvertintu kraštiečiu. / J. Kinderytės, E. Mališausko nuotr.

Bronzinis trejetukas

Trečiojo lygio garbės ženklai įteikti trims nominantams: Gražinai Gutmanienei, Mariui Lasinskui irVytautui Žymančiui.

Ilgametei folkloro ansamblio „Samylų senoliai“ vadovei Gražinai Gutmanienei apdovanojimas skirtas už nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimą ir sklaidą. Jos iniciatyva išleistos trys kompaktinės plokštelės su dainomis iš marių dugno. Viena iš jų – „Dainos iš marių dugno. Užlietų Kauno rajono kaimų dainavimo tradicija“ – 2019 m. įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

VDU Žemės ūkio akademijos lektorius M. Lasinskas įvertintas už alternatyviosios medicinos puoselėjimą ir sklaidą Kauno rajono bendruomenėje, o Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas V. Žymančius – už sklandų bendradarbiavimą ekstremalios situacijos metu ir patriotinį jaunimo auklėjimą.

Medaliu (pasižymėjimo ženklu) apdovanoti Rimas Antanaitis ir Irena Bartašienė. Garliavos seniūnaičiui R. Antanaičiui medalis (pasižymėjimo ženklas) įteiktas už ilgametę aktyvią veiklą Garliavos bendruomenėje, o vaikų ligų gydytojai I. Bartašienei – už profesionalią veiklą medicinos srityje.

R. Antanaitis seniūnaičiu išrinktas jau penktą kartą, trečią kadenciją – seniūnaičių sueigos pirmininku. Gydytoją I. Bartašienę šiltu žodžiu mini ne viena Vilkijos ir jos apylinkių vaikučių ir jų tėvelių karta.

GALERIJA

  • Garbės ženklų teikimas – penkiolika metų gyvuojanti tradicija
  • Garbės ženklų teikimas – penkiolika metų gyvuojanti tradicija
  • Garbės ženklų teikimas – penkiolika metų gyvuojanti tradicija
  • Garbės ženklų teikimas – penkiolika metų gyvuojanti tradicija
J. Kinderytės, E. Mališausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS