Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje | KaunoDiena.lt

GARSAUS GARLIAVOS DROŽĖJO KŪRYBA SUGULĖ KNYGOJE

  • 3

Vienas ryškiausių dabarties medžio drožėjų tautodailininkas Adolfas Teresius pristatė įspūdingą, viso gyvenimo kūrybą apimantį meno albumą „Skulptūra“.

Vienas ryškiausių dabarties medžio drožėjų tautodailininkas Adolfas Teresius pristatė įspūdingą, viso gyvenimo kūrybą apimantį meno albumą „Skulptūra“. Gausus būrys menininko bičiulių, susirinkusių į knygos sutiktuves Garliavos viešojoje bibliotekoje, liudijo originalaus skulptoriaus ir išskirtinės asmenybės gyvenimo laimėjimus, patirtis, kartu išgyventas akimirkas.

Prie metus trukusio leidinio rengimo daugiausia dirbo pats skulptorius, jis yra ir šios knygos sudarytojas. Autorius juokauja supratęs, kad norimo rezultato, keltų aukštų tikslų galės pasiekti tik pats.

Albume publikuojama pustrečio šimto A. Teresiaus kūrinių fotografijų. „Fotografuotas bažnyčioje, parodų salėje ar atviroje erdvėje tas pats kūrinys suskamba vis kitaip. Todėl pateikiu skirtingų to paties kūrinio fotografijų “, – albumo sudarymo subtilybėmis dalijosi garsus menininkas.  

A. Teresiaus kūryboje vyrauja skulptūriniai stogastulpiai ir skulptūriniai kryžiai. Kalbėti apie jį galima ir kaip apie skulptorių, ir kaip apie kryždirbį. „Tačiau visi Adžio kūriniai turi savitą braižą,  neleidžiantį jo painioti su kitais autoriais“, – kalbėjo meno albumo recenzentas skulptorius Kęstutis Krasauskas.

K. Krasausko nuomone, tik atkaklus darbas ir užsispyrimas, nenuilstantys ieškojimai subrandino A. Teresių kaip menininką. Nei skulptūros, nei drožybos amato jis nesimokė niekur.

Už pagalbą išleidžiant albumą menininkas dėkojo Tautinės kultūros centrui, Kultūros ministerijai, Kauno rajono savivaldybei. Didžiausią padėką A. Teresius išreiškė savo žmonai Nijolei. Ji yra dešinioji skulptoriaus ranka: visus darbus spalviniu rūbu aprengia, yra pirmoji patarėja ir vertintoja.

Tautodailininkas gimė 1960 m. Pirmus koplytstulpius sukūrė tik baigęs vidurinę. Jo kūrybos pradžia sietina su sovietmečiu. Kai 1975 m buvo visiškai sunaikintas Kryžių kalnas, talkino jį atstatant iš išlikusių detalių bei nuolaužų.

GALERIJA

  • Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje
  • Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje
  • Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje
  • Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje
  • Garsaus Garliavos drožėjo kūryba sugulė knygoje
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Linkėjimai

Seniai žaviuos Adolfo darbais.Tvirtybės ir įkvėpimo

Audrys Karalius

ADOLFAI, linkiu didelės sėkmės ir kartkartėmis aplankančio kūrybinio džiaugsmo. Lengvos rankos, kieto kalto!

puiki knyga

be galo subtilios skulptūros...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS