Gripo virusas Kauną pasiekė anksčiau nei praėjusį sezoną | KaunoDiena.lt

GRIPO VIRUSAS KAUNĄ PASIEKĖ ANKSČIAU NEI PRAĖJUSĮ SEZONĄ

  • 5

Gripo virusas pasiekė Kauną ir pradėjo plisti, skelbia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas.

2016 metų 49-ąją savaitę iš Kauno mieste paimtų gripo ėminių pirmą kartą šį sezoną nustatytas A tipo gripo virusas. Praėjusį gripo sezoną virusai Kauną pasiekė beveik mėnesiu vėliau – tik 2-ąją metų savaitę. Iki 2016 metų pabaigos iš Kaune paimtų ėminių išskirti A tipo gripo virusai aštuoniems asmenims.

Gripas ar peršalimas?

Labai dažnai vien tik iš ligos požymių sudėtinga nustatyti, ar peršalome, ar susirgome gripu. Tiksliausią atsakymą galima gauti atlikus gripo viruso nustatymo tyrimus laboratorijoje. Jeigu liga lengva, tyrimas neturi įtakos nei gydymo pasirinkimui, nei diagnozės nustatymui. Gripo tyrimai tikslingi esant sunkioms ligos formoms, kai liga užtrunka ir būtina įvertinti antivirusinio gydymo poreikį.

Siekiant stebėti gripo virusų plitimo pradžią ir pabaigą bei dažniausius gripo virusų tipus, atliekama gripo virusologinė diagnostika, kai paskirti gydytojai visus metus turi galimybę imti mėginius gripo virusams nustatyti. Kauniečiai gydytojai šioje srityje yra vieni aktyviausių ir per sezoną paima apie pusę visoje Lietuvoje paimamų ėminių gripo virusams nustatyti, tad galima teigti, kad gripo virusų epidemiologinė priežiūra Kaune yra geriausia.

Kaune sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra vidutinis, šių metų 52-ąją savaitę siekė 86,4 atvejo 10 000 gyventojų per savaitę. Tačiau sparčiai auga pagal klinikinius simptomus nustatyto gripo atvejų skaičius. 52-ąją savaitę jų buvo 103 atvejai, 51-ąją savaitę – 40.

Kaip apsisaugoti?

Iš nespecifinių apsaugos nuo gripo priemonių, kurių efektyvumas pagrįstas moksliniais tyrimais, galima išskirti šias svarbiausias:

dažnas rankų plovimas;

kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas;

ankstyva saviizoliacija, pajutus pirmuosius, į gripą panašius ligos požymius.

Anot specialistų, skiepai nuo gripo išlieka pati efektyviausia apsaugos nuo gripo priemonė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

kur anksciau buvot pradejo vaikai sirgt meningokoku pradejot skiepint.jei norit skiepint reikia anksciau skiepint.sveikas vaikas turi but pries menesi skiepint kol gripo dar nera.isvis suzinokit apie tuos skiepus ar jie geri.paskaitykit isko jie sudeti kokia ju sudetis nekiskit naujagimiu.kur naujagimis gali uzsikrest.vedinkit kambarius gripo metu nevezkit kur daug zmoniu i poliklinikas.profilaktika atlikit iki gripo epidemijos.

kaukes dekit

nevedziokit mazu vaiku i prekybos centrus vaistines jei galit namie palikt.su naujagimiais vazineja po parduotuves ar taip galima.kiekvienas sergantis eina apsipirkt koseja ciaudo.plinta virusai per sildymo sistema pucia kur siluma.saugokit vaikus save.temperatura kvieskit daktara i namus neplatinkit viruso.as einu visur tik su kauke kur vaistinese.i vaistines eikit su kauke.saugokites

mėta

ką duoda tas viruso ištyrimas, kai liga jau įsismarkavusi ir su komplikacijom? Ar ne geriau pradėti tirti anksčiau, tai ir komplikacijų galėtume išvengti. Čia tas pats, kai pavėluojama skirti antibiotikus prasidėjus komplikacijoms, kada jau niekas nebepagelbsti. Negi geriau jau mirti, bet nepriprasti prie antibiotikų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS