Į teismą susitarti taikiai (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

Į TEISMĄ SUSITARTI TAIKIAI (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 0

"Metų kaunietės 2016" rinkimų 30-tuke kauniečių siūlymu yra ir Kauno miesto apylinkės teisėja, išrinkta geriausia mediatore Lietuvoje.

11. Giedrė Jakštienė

Į teisminės mediacijos procesą įsijungė 2014 m., kai nagrinėdama šeimos bylas suprato, jog daugelį ginčų žmonės gali išspręsti patys, tačiau tam reikalinga nepriklausomo žmogaus (mediatoriaus) pagalba.

Mediacija – nemokama ir greita ginčų sprendimo procedūra, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose taikiai išspręsti ginčą tarpininkaujant vienam ar keliems mediatoriams.

"Labai smagu, kad žmonės vertina tai, ką aš darau. Manau, kad toks vertinimas ateina tada, kada žmonės pamato, jog dirbi iš širdies, darai tai, kas tau pačiam svarbu ir malonu, o kartu padedi žmonėms išspręsti savo problemą", – kalbėjo G. Jakštienė.

 

Teisminė mediacija Lietuvoje vyksta nuo 2005 m., o nuo 2015 m. sausio 1 d. vykdoma visuose šalies teismuose civilinėse bylose.

Anot teisėjos, 2014 m. teisminė mediacija buvo vykdoma 53 civilinėse bylose, iš jų 12 buvo pasiektas taikus susitarimas. 2015 m. teisminė mediacija taikyta 123 civilinėse bylose, taikus susitarimas pasiektas 39 civilinėse bylose. Pagal preliminarius duomenis, 2016 m. teisminė mediacija vykdyta 314 civilinių bylų, taikus susitarimas pasiektas 111 ginčų.

Esu įsitikinusi, kad žmonės įvertins mediacijos naudą dar iki kreipimosi į teismą, o tai ne tik sumažins teismų darbą, bet ir patvirtins siekį, kad geriausią sprendimą žmonės savo ginčuose suranda patys.

"Vertinant teisminės mediacijos procesų pokytį ir tendencijas, pastebimas žymus teisminės mediacijos procesų skaičiaus ir jų efektyvumo didėjimas. Pagal statistiką plečiasi ir bylų kategorijos, kuriose yra taikoma teisminė mediacija. Dabar ji taikoma ne tik šeimos, darbo bylose, bet ir bylose dėl neturtinių ginčų, intelektinės nuosavybės bylose, bylose su tarptautiniu elementu. Ir pateikta statistika, ir bylų pobūdis bei žmonių noras pasinaudoti teismine mediacija tikrai patvirtina, jog mediacijos įteisinimas pasitvirtino ir skinasi kelią į priekį", – konstatavo G. Jakštienė.

Ji mano, kad mediacija gali tapti svarbia ginčų sprendimo kultūros Lietuvoje dalimi, jeigu tam tikrų kategorijų byloms įstatymai nustatytų privalomą ikiteisminę mediacijos procedūrą.

"Man pačiai teko nagrinėti vien tik šeimos bylas, tad galiu drąsiai sakyti, kad tai pačios jautriausios ir sudėtingiausios (moraline prasme) bylos. Šio pobūdžio bylų yra daugiausia perduodama teisminei mediacijai, daugiausia susitarimų taip pat pasiekiama šeimos santykių ginčuose", – sakė teisėja.

Jai sunku išskirti kelias laimingai pasibaigusias istorijas. "Kiekvieną kartą, kai žmonės pradeda kalbėtis ir išgirsti, ką sako kita šalis, jau yra labai gerai. Tai reiškia, kad jie jau pasiruošę konstruktyviam pokalbiui, jie pradeda matyti tikrąją ginčo problemą. Palikus nuošalyje principus ir išankstines nuostatas, atsiranda galimybių išspręsti ginčą pačioms šalims randant sprendimus. Visada su ginčo šalimis pasidžiaugiu konstruktyviu pokalbiu, problemos išgryninimu, net jeigu ir nepavyksta rasti taikaus sprendimo", – akcentavo G. Jakštienė ir apibūdino, kad mediacija yra procesas, siūlantis kūrybiškus sprendimus, teisinę ir socialinę taiką.

Yra paruoštas įstatymo projektas ir Civilinio proceso kodekso pakeitimai dėl privalomos ikiteisminės mediacijos šeimos bylose ir ginčuose iki 1 tūkst. 500 eurų.

"Esu įsitikinusi, kad žmonės įvertins mediacijos naudą dar iki kreipimosi į teismą, o tai ne tik sumažins teismų darbą, bet ir patvirtins siekį, kad geriausią sprendimą žmonės savo ginčuose suranda patys. Teismai yra perkrauti ieškinių, teismo procesai pasidarė varginantys dėl ilgos trukmės, teisėjams pritrūksta laiko, kad galėtų kuo išsamiau įsigilinti į bylos esmę ir priimti argumentuotą bei kokybišką sprendimą. Tai viena iš priežasčių, dėl ko teismas praranda autoritetą visuomenėje", – svarstė pašnekovė.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS