Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje | KaunoDiena.lt

ĮSPĖJIMAS: DRAUDŽIAMA LANKYTIS IV FORTO TERITORIJOJE

  • 3

Kauno tvirtovės IV fortas neišvengė stichijos dėl didelio kritulių kiekio – šiuo metu ties centrine poterna nušliuožė dalis grunto kartu su fasado konstrukcija, praneša feisbuko paskyra "Kauno tvirtovės parkas".

Informuojama, kad šiuo metu forte lankytis draužiama. Taip yra dėl žmonių saugumo - siekiama išvengti  pavojaus lankytojų gyvybei.

Forte situacija stebima ir sekama, lankytojai apie atnaujintas galimybes dalyvauti forto renginiuose bus informuoti iškart, kai tik bus likviduota gamtos padaryta žala.

„Kauno tvirtovės parko“ atstovai pranešė, kad Kauno tvirtovės statiniai, neprižiūrėti dešimtmečiais, išvogus hidroizoliacines dangas, stipriai erodavo ir kiekvienais metais jų būklė prastėjo.

Jau praeitų metų gruodžio mėnesį susiformavo nedidelė nuošliauža, o po lietingos vasaros ir šios žiemos ypatumo, dėl drėgmės poveikio nuslinko didesnis molio ir plytų kiekis nuo užnugario fasado kaip tik prie įėjimo į poterną: deformavosi konstrukcijos, įskilo skliautai, didėja plyšiai. Kyla pavojus, jog sugrius visas statinys. Erozija paspartėjo ir kituose Kauno tvirtovės objektuose, pradeda skilti šimtmečius laikiusios sienos, ypač sienų viršuje esantys karnizai, kuriuos ypač paveikė medžių šaknys ir tiesioginis atmosferos poveikis.

Susidariusią situaciją apžiūrėjo, fiksavo ir apie tolesnius darbus bei padarinių likvidavimą tarėsi KPD Kauno skyriaus specialistai, VŠĮ Tvirtovės parko darbuotojai ir Kauno tvirtovės asocijacijos narys remėjas bei drenažo ir nuošliaužų specialistas Robertas Juknevičius. Šis objektas saugomas valstybės, o jo reikšmingumo lygmuo – nacionalinis. Todėl nutarta prašyti pagalbos Kultūros paveldo departamento, Kauno m. savivaldybės, LR vyriausybės, kad būtų galima sustabdyti tolesnį griuvimą, iki bus parengtos priemonės pilnavertiškam IV forto užnugario fasado ir poternos tvarkymui.

Kauno tvirtovės parko 4 forte susidarė ekstremali avarinė situacija- po žiemos šalčių ir dėl drėgmės nuslinko žemė nuo užnugario fasado su poterna, deformavosi laikančiosios konstrukcijos.

Susidariusią situaciją apžiūrėjo, fiksavo ir apie tolesnius darbus bei padarinių likvidavimą tarėsi KPD Kauno skyriaus specialistai, VŠĮ Tvirtovės parko darbuotojai ir asociacijos “Kauno tvirtovė” narys rėmėjas Robertas Juknevičius.

GALERIJA

  • Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje
  • Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje
  • Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje
  • Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje
  • Įspėjimas: draudžiama lankytis IV forto teritorijoje
Kauno tvirtovės parko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kolegai

greiciau tvarkykit fortus

Kaunietis

Sveiki,kaip manot ar savivaldybė galėtų prisidėti prie 4 forto sutvarkymo,nestas fortas tai didelè Kauno m. Istorija ? Su pagarba Kauno m. Savivaldybei ir jos vadovui.

pofik

Joo uzdraude prietrankos ekstremalams lankytis;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS