Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova | KaunoDiena.lt

IŠPUOLIAI KARMĖLAVOJE: VAIKAI SLĖPĖSI PO LOVA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Netvarkingi, triukšmingi, nesukalbami kaimynai Karmėlavoje esančios Topolių g. gyventojus laiko nuolatinėje įtampoje. Paskutinio konflikto metu dužo langai, verkė vaikai.

Šaukėsi pagalbos

Topolių g. – nesibaigiančių incidentų serija. Vien šiais metais policija dėl to sulaukė 24 skundų. Daugumoje jų minimas vienas šios gatvės senbuvis.

Bene paskutinis triukšmingas incidentas įvyko spalio 15-ąją – sekmadienio popietę.

„Ruošiau pietus. Bekepant blynus išgirdau dūžtančių stiklų garsą. Dužo vienas langas, paskui kitas. Prilėkusi prie išdaužto stiklo pamačiau, kad akmenis mėto kaimynas. Nors žinojau, kad nesaugu, bet impulsyviai bėgau į lauką. Jis griebė mane už plaukų. Išplėšė kuokštą. Viena ranka laikydamas už plaukų, kita ranka smūgiavo daug kartų man į galvą ir kitas kūno vietas. Iš skausmo rėkiau nesavu balsu. Pradėjau šauktis pagalbos. Tada iš gretimo namo atlėkė kaimynė. Gatvėje stovėjo du vyrai, jie rūkė, bet nieko nedarė. Man tas buvo labai skaudu“, – pasakojo išpuolio sukrėsta Vitalija ir pridūrė, kad nuo įvykio jau praėjo nemažai laiko, bet ir dabar, plaunant grindis, aptinkanti išdaužytų langų šukių.

Meldė pagalbos

Jauną moterį ypač slegia ir neramina jos vaikų patirtos emocinės traumos ir galimos jų pasekmės ateityje.

„Dukra neseniai buvo grįžusi iš bažnyčios, kur dalyvavo pasiruošime Pirmajai Komunijai. Pradėjus dužti langams, ištikta šoko, ji palindo po lova ir šaukė: mamyte, slėpkis, broli, slėpkis, Dieve padėk. Aš pati nebežinojau, ką daryti – viską skauda, vaikai – panikoje, ir dar tas nerimas, kaip reikės langus sudėti ir nesušalti“, – pasakojo jauna moteris.

Po išpuolio liko neišdaužtas tik kitoje namo pusėje esantis virtuvės langas.

„Norėjo išdaužti ir virtuvės langą: metė, bet tiesiog nepataikė. Po išpuolio kambariuose ant grindų radau tris maždaug kumščio dydžio akmenis. Pirmadienį, spalio 16 dieną, nuėjau pas seniūnę, per ašaras kelio nemačiau. Sakau: seniūne, darykite kažką, padėkite. Kaip mums gyventi, jeigu vaikai nuolat bijo? Seniūnė pasakė – mes nieko negalime padaryti“, – pasakojo pašnekovė.

Pasekmės: pasak mamos, vaikai dabar nesijaučia saugūs net savo kambaryje. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Kitą dieną Vitalijai paskambino seniūnijoje dirbanti specialistė ir pasiūlė apsigyventi specialiuose namuose.

„Atsisakiau, nes apsigyventi kitur yra sudėtinga, vaikai vėl turi keisti aplinką“, – svarstė Vitalija.

Nešėsi butelius

Incidento eigą mačiusi kitoje gatvės pusėje esančiame name gyvenanti kaimynė redakcijai sakė, jog triukšmą sukėlęs ir nuostolių pridaręs vyras prie namo atėjo nešdamasis butelius.

„Kaip tik buvau prie lango ir mačiau, kas vyksta priešais. Jis pasidėjo prie laiptinės durų butelius. Nežinau, ar jie buvo pilni ar tušti. Susirado akmenį ir pradėjo mėtyti į Vitalijos langus. Sunkiai sekėsi pataikyti, bet po kelių bandymų vieną langą išdaužė. Atidariusi langą raginau, kad liautųsi. Nesureagavo. Man atrodo, buvo labai girtas. Pamačiau, kad lange pasirodė Vitalija, ji greitai išbėgo į laiptinę. Tada kaimynas staiga puolė į laiptinę ir pasigirdo riksmai. Vitalija šaukėsi pagalbos. Pasakiau, kad bėgtų namo, užsidarytų ir lauktų policijos. Gatvėje tuo metu rūkė du vyriškiai, bet jie nesikišo, tik stebėjo. Niekas nenori kištis. Būkite geri, padėkite mums“,– kalbėjo redakcijos pašnekovė.

Pasak suniokoto buto šeimininkės, vaikai po išpuolio bijo eiti į mokyklą, būrelius, sporto treniruotes.

„Naktimis mergaitė būna nerami, nuolat pabunda rėkdama, kad mus vėl puola. Ne gana to, kaimynas nuolat yra matomas vaikštantis prie namo ir girdimas laiptinėje, kai garsiai rėkauja bute. Vaikams paniką kelia vien mintis, kad laiptinėje sutiks kaimyną. Visa šeima vartoja raminamuosius vaistus. Po išpuolio dėl sumušimų negalėjau dirbti – gydytoja kelioms dienoms skyrė nedarbingumą“, – apie pasekmes pasakojo jauna mama.

Užpulto buto savininkė spalio 17 dieną kreipėsi į Kauno apylinkės teismą su civiliniu ieškiniu dėl padarytos turtinės ir emocinės žalos, kurią įvertino 1 tūkst. 920 eurų.

„Žinant, kaip jis gyvena ir kaip elgiasi, mano reikalavimas turbūt jo nejaudina, tačiau gyvename teisinėje valstybėje, todėl nutariau kreiptis į teismą. Advokato samdytis negaliu, ieškinį surašiau pati“, – paaiškino Vitalija.

Konfliktas dėl žemės

Vitalija yra Topolių g. esančių kelių namų bendrijos pirmininkė ir tai turbūt svarbiausia priežastis, kodėl dužo jos buto langai.

„Kauno dienos“ duomenimis, Topolių g. vieno iš namų gyventojo įniršį pakurstė kaimynų bandymai pasidalinti ir įteisinti šalia namo esančius valdiškos žemės sklypus.

Užpultoji ir nukentėjusioji moteris sakė, jog atsikrausčiusi į Topolių g. ėmėsi veiksmų, kad būtų sutvarkytas šalia namo esantis žemės plotas, kurio būklė, anot pašnekovės ir kai kurių kaimynų, buvusi antisanitarinė ir pasibaisėtina.

„Į Karmėlavą atsikraustėme prieš 7–8 metus. Aplink namą yra daug valdiškos žemės, bet beveik visa ta žemė yra to ponulio ir jo mamos užimta. Ir yra užveistas žiurkynas, šiukšlynas, tikra išvietė“, – pasakojo Topolių g. gyventoja.

Dužo vienas langas, paskui kitas. Prilėkusi prie išdaužto stiklo pamačiau, kad akmenis mėto kaimynas.

Įsteigė bendriją

Siekdami susitvarkyti aplink namą esančius sklypus ir juose legaliai tvarkytis, gyventojai ėmėsi iniciatyvos.

„Susitelkėme, sugaišome daug laiko, susitvarkėme dokumentus, po dalelę išsipirkome apterštą sklypą. Pradėjau lipti seniūnijai ant kulnų, nedaviau ramybės: sakiau, kad čia jūsų gyventojai, ir jūs nereaguojate į prašymus sutvarkyti suniokotą aplinką. Šia vasarą pagaliau sutvarkė. Nepatenkintas kaimynas rėkė. Kai surengėme dar vieną aplinkos tvarkymo akciją, jis gąsdino, kad visus užmuš, padegs ir panašiai. Kaimynai visą naktį budėjo, kad neuždegtų namo“, – pasakojo Vitalija.

Liepos mėnesį Karmėlavos policijos nuovada gavo Topolių g. namo gyventojos pareiškimą, kuriame rašoma: „Negalime ramiai gyventi, nuolat esame gąsdinami padegimu, susidorojimu. Dėl (...) elgesio negalima ramiai gyventi ir miegoti“.

Dėl nesaugios aplinkos policijai skundžiamasi ir kitos gyventojos pareiškime, kuriame prašoma apsaugoti, nes ji sulaukė grasinimų užmušti.

Sušaukė susirinkimą

Nors po triukšmingo išpuolio praėjo jau kelios savaitės, tačiau įtampa Topolių g. tebetvyro.

„Naudotis žeme negalime, nes veja vos ne su kirviu. Ir dabar jie vėl daro šiukšlyną, vis rėkia „viskas mūsų, viskas mūsų“ ir visus varinėja. Laukiame Nacionalinės žemės tarnybos patvirtinimo dėl žemės naudojimosi tvarkos. Kol jo nėra, nieko negalime imtis, negalime tvorų tverti“, – apgailestavo Vitalija.

Košmaras: prie gyvenamojo namo esantys sklypai buvo paversti antisanitarine zona. (Gyventojų nuotr.)

Paaiškėjo, kad prie namo esančio sklypo bendrasavininku planuoja tapti ir kaimynams ramiai gyventi neleidžiantis vyriškis. Bendrijos nariai nutarė tam paprieštarauti. Ir tai buvo dar vienas įtampos pakurstymas.

Rugsėjo 13 d. Karmėlavos seniūnijai gyventojai nusiuntė pranešimą „Dėl nesutikimo tapti bendrasavininkais“.

Pranešime pabrėžiama, kad rugsėjo 13 d. buvo sušauktas skubus namui priklausančios žemės bendrasavininkų susirinkimas ir vienbalsiai nuspręsta prieštarauti nesukalbamo kaimyno norui išsinuomoti ar išsipirkti žemės dalį prie namo.

„Kaip bendrijos vadovė spalio pradžioje seniūnijai nusiunčiau informaciją, kad yra susidariusios skolos, kad tie kaimynai nei karto nėra mokėję bendrijos nariams priklausančių mokesčių“, – paaiškino Vitalija.

Pabrėžia ūmumą

Rengiant šią publikaciją nepavyko gauti kaimynams gyvenimą apkartinusio vyriškio telefono numerio. Jo tvirtino neturinti nei Karmėlavos seniūnija, nei kai kurie jo pažįstami.

Buvusi vyriškio draugė sakė, kad nesukalbamas ir triukšmingas jis būna ne visada.

„Kai išgeria, tai būna konfliktiškas. Blaivus gana ramus, prižiūri motiną. Aš su juo dabar nebendrauju. Visas konfliktas kilo dėl to, kad iš jo atėmė daržą, nes ten buvo sąvartynas. Motina turi tokį, kaip čia pasakius, įprotį prisitempti šiukšlių. Jis man yra sakęs, kad kaimynė dabar nori žemę atimti. Bet jiems liks kažkiek. Tai jis dabar pristojęs prie tos kaimynės. Kiek žinau, kaimynė čia nieko nekalta, čia, manau, savo vaidmens gal neatlieka seniūnija“, – svarstė moteris.

Pasibeldus į kaimynų nemėgstamo vyriškio butą, duris pradarė jo motina,

„Jie patys mušasi“, – paklausta apie konfliktų Topolių g. priežastis rėžė garbaus amžiaus moteris.

Dėkoja gyventojams

„Kauno dienai“ atsiųstame Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato paaiškinime rašoma:

„Nuo šių metų pradžios iki spalio 30 d. gauti 24 įvairaus pobūdžio pranešimai – dalis jų apie tai, jog pasirodė kaimynas, kuriam paskirta kardomoji priemonė nesiartinti, dalis – apie vykstančius konfliktus, nesutarimus tarp kaimynų, viešosios tvarkos pažeidimus, galimą turto apgadinimą, dar kiti – dėl kaimynų keliamo triukšmo.

Dažnu atveju kreiptasi dėl to paties asmens, kurį ne kartą policijos pareigūnai pristatė į gydymo įstaigą sveikatos įvertinimui ir galimam gydymui. Asmens atžvilgiu vyksta ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 284 str., todėl daugiau informacijos tiek apie tyrimą, tiek apie patį įtariamąjį turėtumėte teirautis ikiteisminiam tyrimui vadovaujančios prokurorės. Bendruomenės pareigūnai jau yra suplanavę vizitus į minėtą daugiabutį pabendravimui su gyventojais.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Pareigūnai dėkoja tiek šio namo gyventojams, tiek apskritai visiems, kurie nelieka abejingi, praneša pareigūnams apie teisės pažeidimus, dalinasi informacija“.

Karmėlavos seniūnija į „Kauno dienos“ jai nusiųstus klausimus neatsakė, aiškino, kad vyksta ikiteisminis tyrimas, nors dalis klausimų su tyrimo aplinkybėmis neturėjo nieko bendra. Be to, anot Karmėlavos seniūnės, situacija Topolių gatvėje yra niekuo neypatinga.

GALERIJA

  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
  • Išpuoliai Karmėlavoje: vaikai slėpėsi po lova
Regimanto Zakšensko, gyventojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

vaje

Kokie išsireiškimai " pradėjau lipti seniūnijai ant kulnų", tai jei jau seniūnijai lipa ant kulnų, tai matyt, galvoja, kad kokį kaimyną tai žaibiškai sutvarkys? Panašu ir policija užversta pareiškimais, susidorojimas pilnu tempu? Bet vis dėlto, kaip su tuo žemės išsipirkimu? Ar jei Karmėlavoje kukliame daugiabutyje nusiperki butą, tai ir privatus žemės sklypas tau šalia? Kaip žemė privatizuojama? Nesuprantama istorija. Ir labai neaišku, kas čia iš tikrųjų kaltas? Tai Vitalijai galima turėti žemės, o kaimynui -ne?

Jurgai klausimas

Ponia parašyk, kaip prie daugiabučio išsipirkinėjamos žemės? Kokia čia nauja privatizavimo schema? Ir aš noriu prie daugiabučio sklypelį turėti?

to Jurga

Tai ko balsavot, kad neleisti jam išsipirkti? Oho kokia gudruolių grupelė sumanė apsirūpinti žeme? Poniute, jei tas kaimynas gyvena socialiniame būste, būstas valdiškas, tai jam gi priklauso ir valdiška žeme naudotis, jei būstą nuomoja. Ar tik ponams "savininkams" privilegijos ir teisė į žemę? Ir tam socialiniam būstui tenkanti sklypo dalis neturėjo būti privatizuota, gal jau per toli nuėjote?Mano nuomone, tai čia tiesiog užsiimama terorizavimu ir savavaldžiavimu, o savivaldybė turėtų apginti tą kaimyną, nemanau, kad savivaldybė patapo kažkokios bendrijos nariais ir pateisins tą žmogaus, gyvenančio savivaldybei priklausančiame būste, skriaudimą. Manau, galėtų savivaldybės juristai imtis šito reikalo, o žurnalistai išsamiai aprašyti tą žemių privatizavimo modelį. O tai gal visiems galima prie daugiabučio nusipirkti žemės?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS