Italas S. Lanza: Kaunas man primena Milaną | KaunoDiena.lt

ITALAS S. LANZA: KAUNAS MAN PRIMENA MILANĄ

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) italų kalbos dėstytojas Stefano Lanza pirmą kartą į Lietuvą atvykęs prieš aštuoniolika metų, Kauną pamilo iš pirmo žvilgsnio. Kaune įsikūręs italas čia sukūrė šeimą, tapo lietuvių filologijos mokslų daktaru ir italistikos docentu. Apie gyvenimą Kaune, italų ir lietuvių skirtumus bei dėstytojo duoną – interviu su S.Lanza.

– Kodėl nusprendėte palikti Italiją ir apsistoti Kaune?

– Italijoje buvo labai sunku surasti darbą su tokia profesija kaip mano – lotynų filologija. Buvau vedamas nemažų vilčių, jaunatviško noro patirti naujų iššūkių. Žavėjo noras, kad galima kažką nuveikti toli nuo šeimos. Atvykus iš karto jautėsi, kad miestas jaunas, čia daug galimybių ir perspektyvų.

– Ar italai labai skiriasi nuo lietuvių?

– Manęs dažnai to klausia. Jie skiriasi, bet kartu ir papildo vieni kitus. Italai – karštesni, lietuviai – šaltesni. Italai labiau linkę svajoti, o lietuviai – labai konkretūs. Italai nemėgsta dirbti, o lietuviai – darbštūs žmonės. Italai – tamsiaplaukiai, lietuvaitės – šviesiaplaukės. Tokių palyginimų galima rasti ir daugiau.

– Kaip jums patinka dėstytojo duona?

– Tas dėstytojavimas man eina tarsi per kraują. Mano mama buvo dėstytoja. Kažkaip pajutau, kad tai yra mano pašaukimas. Jeigu žmogus turi ką duoti ir kuo pasidalyti, mėgsta bendrauti su žmonėmis, tai dėstytojo darbas yra geriausias užsiėmimas.

– Į ką panašesnis Kaunas – į Romą ar Milaną?

– Mums, italams, aišku, kad Roma yra sostinė, žmonės ten mąsto pietietiškai. Milanas yra modernus ir darbštus miestas, esantis arčiau Europos centro. Sakyčiau, kad Kaunas labiau primena Milaną.

– Ką laisvalaikiu veikiate Kaune?

– Kaune išties yra ką veikti. Esu sporto, sveikatingumo, kultūrinio gyvenimo mylėtojas. Man to Kaune niekada netrūko. Labiau trūksta laiko. Blogiausia tai, kad Lietuvoje oras šešis mėnesius iš eilės yra blogas. Tai šiek tiek sumažina galimybes džiaugtis miestu, bet tai jau nuo mūsų nepriklauso.

– Kurias Kauno vietas pirmiausia parodytumėte svečiui?

– Kaunas dabar išties sutvarkytas. Aš manau, kad Kaunas yra unikalus ir netgi pranašesnis už Vilnių. Senamiestis ir Laisvės alėja, kur galima mėgautis įvairiomis kavinėmis ir miesto gyvenimu, yra toks unikumas. Vilniuje žmonės taip vadina Pilies gatvę, bet aš manau, kad tai nesulyginami dalykai.

Portalas kaunodiena.lt primena, kad neseniai S. Lanza sulaukė įvertinimo. Kauno miesto savivaldybėje VDU dėstytojui įteiktas Italijos respublikos prezidento ordinas už italų kalbos ir kultūros sklaidą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

labai malonu

girdėti tokius komplimentus savo miestui Daugiau gražių žodžių ir miestas TIKRAI taps GRAŽUS

Ergo

man tai patinka jo optimizmas.

maloniau

Būtų, kad Milanas primintų Kauną o ne atvirkščiai. Kaunas pats gražiausias

SUSIJUSIOS NAUJIENOS