Iš Italijos grįžęs žinomas kaunietis: panika dėl koronaviruso Lietuvoje didesnė | KaunoDiena.lt

IŠ ITALIJOS GRĮŽĘS ŽINOMAS KAUNIETIS: PANIKA DĖL KORONAVIRUSO LIETUVOJE DIDESNĖ

Savaitgalį iš slidinėjimo kurorto šiaurės vakarų Italijoje grįžęs kaunietis treneris, buvęs boksininkas ir sporto klubo „Daugirdas Gym“ vadovas Daugirdas Šemiotas sako, jog situacija, susijusi su išgąsčiu dėl koronaviruso Lietuvoje, ženkliai skiriasi nuo to, kaip į problemą reaguoja patys italai ar turistai iš kitų šalių. Nors į gydymo įstaigas pakilus temperatūrai ar pasireiškus kitiems šio viruso rizikos simptomams atvykstančių pacientų Italijoje taip pat netrūksta, masinė panika esą nėra apėmusi. Kai kuriose lankytinose kurorto vietose rūpesčio žmonių veiduose visai nesimato.

Matė kontrastingą situaciją

„Turino mieste esančioje „Via Lattea“ žiemos sporto zonoje, kur atostogavome, žmonės slidinėjo ir kitaip pramogavo. Negirdėjome jokių kalbų apie koronavirusą. Tik tada, kai atsiversdavome paskaityti lietuviškus naujienų portalus, pastebėjome, kad mūsų šalyje dėl to keliama didelė panika“, – atviravo pašnekovas.

Tiesa, aktyvių atostogų pabaigoje kaunietis patyrė traumą, todėl greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į artimiausią gydymo įstaigą ir turėjo galimybę savo akimis pamatyti kontrastingą situaciją, susijusią su koronaviruso baime. 

Ligoninėje dėl savo sveikatos sunerimusių pacientų išties nestigo – nusidriekė ilgiausios eilės, bet gydytojai į viską esą reagavo labai ramiai.

D. Šemioto atostogos Italijos slidinėjimo kurorte / Asmeninio archyvo nuotr.

Teko laukti ilgas valandas

„Nors iš kalnų į gydymo įstaigą buvau atvežtas greitosios medicinos pagalbos automobiliu, gulint koridoriuje iš viso teko pralaukti apie aštuonias valandas. Per tą laiką man niekas nepasiūlė nė stiklinės vandens. Žinoma, be manęs ten laukė dar apie šeši septyni žmonės. Kai kurie iš jų – vyresnio amžiaus, dėl širdies negalavimų prijungti aparatais“, – pasakojo D. Šemiotas.

Pasak jo, tą dieną ligoninėje dirbo tik du gydytojai, todėl, kaip nugirdo iš personalo darbuotojų, jiems buvo sunku suspėti visus greitai apžiūrėti. Kai vyras sulaukė savo eilės, buvo atliktas tyrimas rentgenu, o po to teko vėl ilgokai luktelėti.

Atsižvelgiant į tokią priežiūrą, manau, kad jei koronavirusas Lietuvoje plis, sustabdyti jį nematau jokių variantų.

„Pradėjau piktintis ir prašyti, kad greičiau man išduotų dokumentus ir galėtumėme važiuoti“, – neslėpė pašnekovas ir pridūrė, jog praėjus karantino laikotarpiui patirtas stuburo ir kojos traumas jis dar kartą tirsis konsultuodamasis su medikais Lietuvoje, nes italų gydytojų apžiūra nepasirodė esanti itin profesionali.

Skirtingos reakcijos

Žinomas vyras gerokai nustebo ir tada, kai atgaliniam skrydžiui į Vilnių atvyko į tarptautinį Bergamo oro uostą. Nors buvo sakoma, kad išvykstant taip pat bus vykdoma patikra, susijusi su koronaviruso rizika, tačiau oro uoste esą nebuvo ne tik daug žmonių, bet ir niekas neatliko žadėto keleivių patikrinimo – visi vaikštinėjo kone atsipalaidavę, be jokių maskavimosi priemonių. Tačiau orlaiviui nutūpus Vilniuje, teko išvysti kiek kitokį vaizdą.

„Lėktuvui nusileidus, jo viduje pralaukėme dar maždaug apie pusvalandį. O įėję į Vilniaus oro uostą, prie bagažų atsiėmimo skyriaus, pamatėme juostomis aptvertą teritoriją bei eilę žmonių, apsirengusių specialiais drabužiais. Galvojau, kad atliks patikrinimą ir pats to norėjau, nes juk lankiausi ir Italijos ligoninėje, ir viešose vietose. Tačiau, kai pasiėmiau lagaminą, manęs tiesiog paklausė, ar reikia nedarbingumo pažymėjimo. Jei reikia, tuomet liepia užpildyti dokumentus, o jei nereikia – pamatuoja temperatūrą ir išleidžia nepasiteiravę net apie sveikatos būklę“, – subtilybes pasakojo kaunietis.

Pasigedo rimtesnio požiūrio

„Prieš išeidamas iš oro uosto pasakiau, kad lankiausi viešose Italijos vietose ir vietinėje ligoninėje, nes patyriau traumą. Paklausiau, ką man dabar daryti, nes norėčiau nuvykti į gydymo įstaigą, kad mane apžiūrėtų medikai. Man tik pasakė: „Jei reikia, važiuokite, tik esant galimybei užsidėkite respiratorių“. Jokių apsaugų dėl koronaviruso oro uoste nesuteikia kaip, kad sakoma. Išėję keleiviai kvietė taksi, o kas atvykę iš toliau, į kitus miestus važiavo traukiniais. Atsižvelgiant į tokią priežiūrą, manau, kad jei koronavirusas Lietuvoje plis, sustabdyti jį nematau jokių variantų. Nors žvelgiant iš šalies vaizdas oro uoste atrodė labai rimtai“, – kalbėjo žinomas vyras.

Šiuo metu D. Šemiotas sakė dviejų savaičių karantino laikotarpį leidžiantis Palangoje su kitais draugais, keliavusiais atostogauti į „Via Lattea“ slidinėjimo kurortą. Po to, jis, kaip jau minėta, neslėpė vyksiąs patirtų traumų parodyti šalies medikams, kad šie įvertintų jų rimtumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Italija

Matosi, kad italai atsipūtę. Virusas iš Italijos plinta po visą EU, užsikrėtusių >3000, mirusių >100. Ir skaičiai tik didėja. Italija gali išgelbšti ankstyvas šiltas pavasaris, kitu atveju, manau, jiems bus ne kas.

Tai tuo mes ir skiriamės nuo italų-pas mus 1, pas juos virš 2500 užsikrėtusių. Nes jie atsipūtę. Nematau ko čia reiktų engti lietuvius. Greičiau priešingai.

Mindaugas

Kam rūpi jo nuomonė? Atsarga gėdos nedaro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS