Jau gimsta Kauno Kalėdų eglės kontūrai: sugrįžta J. Šmidtienė | KaunoDiena.lt

JAU GIMSTA KAUNO KALĖDŲ EGLĖS KONTŪRAI: SUGRĮŽTA J. ŠMIDTIENĖ

Nors dar pats vasaros įkarštis įspūdingų kalėdinių eglių kūrėja tekstilininkė Jolanta Šmidtienė su komanda jau senokai gyvena žiemos nuotaikomis. Ji patvirtino, kad šiemet vėl kurs miesto pagrindinį didžiausių metų švenčių akcentą – Kalėdų eglę ir puoš Rotušės aikštę.

Visos Lietuvos žiema

„Kalėdoms pradėjome ruoštis jau seniai. Idėjiniai, projektiniai, bandomieji darbai prasidėjo jau prieš keturis-penkis mėnesius. Išbandėme faktūras, fizines savybes, šviesos pralaidumą, koks sukeliamas bendras efektas“, – pasakojo menininkė.

Kaip atrodys šiųmetinė miesto šventinė puošmena? Kokia bus eglė? J.Šmidtienė teigė kol kas daug ką dar norinti laikyti paslaptyje, nes kūrybinis procesas tebevyksta.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad vėl bus naudojama netradicinė medžiaga. Be abejo, eglė bus balta, balta. Labai. Šiemet jeigu tikros žiemos ir neturėsime, Rotušės aikštėje bet kokiu atveju bus žiema“, – žadėjo J.Šmidtienė, pernai likusi Kauno kalėdinės puošybos nuošalyje.

Ji pasakojo, kad projekte numatyta, jog eglė stovės toje pačioje vietoje kaip visuomet, o eglės kompozicija yra taip sudėliota, sugalvota, kad Kauno rotušėje bus tarsi visos Lietuvos žiema.

Vien rankų darbas

Prie eglės kūrimo prisideda ir yra išreiškę norą prisidėti daug menininkų, įvairių bendruomenių, mokyklų atstovų ir pavieniai kauniečiai. Ankstesnėms J.Šmidtienės kurtoms eglėms prireikė ypatingai daug rankų darbo. Šiųmetei jo prireiks dar daugiau.

Galiu pasakyti tik tiek, kad vėl bus naudojama netradicinė medžiaga. Be abejo, eglė bus balta, balta. Labai.

„Lauksime atkeliaujančių siurpizų ir iš kitų miestų. Patys pasisiūlė ir jie tikrai bus priimti“, – dėstė menininkė. Ji norinčioms įsitraukti bendruomenėms sumąstė rengti mokymus, o šių nariai gautas žinias ir įgūdžius panaudos išskirtinių detalių Kauno eglei kūrimui bei savo miestelio ar gyvenvietės Kalėdų eglės kūrimui.

J.Šmidtienė jau daug seniau nei pernai ėmė kalbėti, kad norinti pailsėti nuo eglių, į viską pažvelgti iš šalies, be to, Kalėdų eglės kūrimas įtraukia į ilgą ir daug jėgų reikalaujantį maratoną.

„Pernai tikėjausi įdomios, gražios eglės. Pradžia buvo daug žadanti. Labai džiaugiausi už kolegas“, – sakė J.Šmidtienė. Deja, pagrindinę eglę kūrusių floristų darbo rezultatas kauniečius kiek nuvylė. „Nebuvo ten viskas taip blogai, kaip žmonės kalba. Žinau visą kūrybinę virtuvę, kiek prireikia fizinio darbo. Tiesiog kažko pritrūko“, – vertino menininkė.

Augina sparnus

Šiemet ji vėl grįžo, nes idėjos pačios lenda į galvą ir jas sunku suturėti neįgyvendinus. Be to, menininkę labai nustebino visuomenės reakcija, Kalėdų eglės įvaizdžio svarba.

„Buvo labai didelis rezonansas. Kolegos, draugai, net nepažįstami miestiečiai parodė man asmeniškai, fiziškai, kaip jiems svarbu ta eglė. Su tuo „o šiemet gal jūs darysite eglę?“ susidūriau ne tik būdama Kaune. Metų pertrauka buvo tarsi pasitikrinimas. Galvojau, gal kai metus nedariau, mane pamirš. Pasirodo, kad tikrai nepamiršo. Tai augina sparnus ir norisi be proto gerai padaryti“, – kalbėjo menininkė.

Prieš tai Kauno Kalėdų eglę J.Šmidtienė kūrė aštuonerius metus iš eilės ir kasmet ji būdavo išskirtinė, stebinanti bei kurianti Kalėdų stebuklo iliuziją. Smaragdinė eglė ne tik buvo įtraukta į pasaulio Gineso rekordų knygą, tačiau ir sulaukė didelio JAV, Ispanijos, Vokietijos, Italijos, Airijos, Lenkijos, Škotijos bei kitų šalių žiniasklaidos dėmesio.

Į pasaulio Gineso rekordų knygą patekusi menininkės eglė/Artūro Morozovo nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

emigrante

skaitant komentarus kauniečiams reikia žaliaskarės eglės... negi neatsižvelgsit į jų norus, jie nebenori pseudoeglės ir pinigų švaistymo. Galit - tai patarimas - statyti 20 m eglę iš eglišakių ir papuošti žvakutėmis bei žaislais.iš pasakų motyvų.. Ten kur dabar gyvenu - ne Lietuvoje - eglė žaliaskarė puošiama tik žaislais ir lemputėmis, paliekant kuo daugiau žalumos...

Kauniete

Pacios pirmosios eglutes buvo tikrai idomios, grazios taciau kuo toliau tuo baisiau. Pati ponia galetu susiprasti ir nebenervinti zmoniu su savo issisemusiomis idejomis ir nebegraziomis eglutemis. Todel gal vertetu kazkam kitam leisti pasireiksti ir pristatyti Kaunui eglute.

ELĖ

Tik neužmirškit eglutę apstatyti stendais ,,Kaunas tvarkosi " .Ji turėtų būti brangiausia eglė .Lietuvoje ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS