Jaunieji geografai – tarp planetos lyderių | KaunoDiena.lt

JAUNIEJI GEOGRAFAI – TARP PLANETOS LYDERIŲ

  • 0

Kauniečio gimnazisto Vinco Vosyliaus vasaros atostogas vainikuoja pergalė XIV tarptautinėje geografijos olimpiadoje. Iš Serbijoje vykusio renginio KTU gimnazijos vienuoliktokas parsivežė bronzos medalį.

Kauniečio apdovanojimas papildė visos Lietuvos jaunųjų geografų komandos kraitį, kuriame jau yra keturi visų spalvų medaliai. Tai – geriausias lietuvių moksleivių laimėjimas, pasiektas nepaisant iššūkių – jaudulio rungiantis su stipriais varžovais ir įtampos, kurią didino 40 laipsnių karštis.

Komandinėje įskaitoje Lietuva užėmė ketvirtąją vietą pasaulyje, nurungusi tokias tituluotas varžoves kaip Kinija, Rusija, Singapūras, Pietų Korėja, Australija, Japonija, Suomija, Danija ir kt. Pirmąją komandinę vietą Serbijoje užėmė Lenkija, antrąją – Rumunija, trečiąją – JAV. Europos šalių rikiuotėje Lietuva užėmė trečiąją vietą. Tai aukščiausias Lietuvos geografų pasiekimas tokio lygio olimpiadose.

Be mokytojos Jūratės Liukaitienės auklėtinio V.Vosyliaus, Lietuvos vardą gynė vienuoliktokas Domantas Kuryla iš Vilniaus licėjaus (mokytoja Jolita Milaknienė; aukso medalis), dvyliktokai Gilbertas Umbražūnas iš Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos (mokytoja Elena Miliauskienė, sidabro medalis) ir Domantas Pukelis iš Tauragės "Versmės" gimnazijos (mokytoja Jūratė Orlovienė, sidabro medalis).

Lietuviai varžėsi trijose rungtyse. Jiems reikėjo įveikti šešias teorines užduotis, gilinantis į sporto geografiją, klimatą ir orus, transportą ir jo poveikį aplinkai, potvynius ir atoslūgius, dirvožemių degradaciją bei pasaulines maisto problemas. Antrojoje – aplinkos tyrimų užduotyje – olimpiados dalyviams teko pusę dienos tyrinėti miško parką Belgrade, rinkti medžiagą, atlikti sudėtingų matematinių skaičiavimų ir kitokias užduotis, o grįžus į auditorijas pratęsti darbą ir kurti kartografines schemas, nagrinėti antropogeninio poveikio įtaką parkui, pateikti apžvelgiamos rekreacinės zonos pranašumus bei naudojimo ribotumą vietiniu, regioniniu ir nacionaliniu lygiu, atsižvelgiant į darnaus vystymosi koncepciją. Aplinkos tyrimų užduotys visose olimpiadose yra didžiulis iššūkis dalyviams. Multimedijos užduotyje mokiniai turėjo atlikti 40 gausiai iliustruotų ir pačių netikėčiausių užduočių. Vilnietis D.Kuryla šioje užduotyje užėmė antrąją vietą tarp visų olimpiados dalyvių.

Lietuvos komandai vadovavo ir mokiniams pasirengti padėjo Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas, Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojas Rytas Šalna ir Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Viešojo administravimo ir socialinės geografijos katedros lektorė, geografijos mokytoja ekspertė Angelė Pakamorienė. Prie mokinių pasirengimo taip pat svariai prisidėjo mokytojas ekspertas Georgijus Sapožnikovas.

Olimpiadoje dalyvavo daugiau nei 160 mokinių iš 42 šalių.

Nuo 2004-ųjų šioje olimpiadoje dalyvaujantys Lietuvos moksleiviai yra pelnę 23 medalius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS