Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖMIS LĖŠOMIS PAKAUNĖJE ATNAUJINAMOS VIEŠOSIOS ERDVĖS

Daug pakaunės viešųjų erdvių šiemet bus atnaujinta pasinaudojant ES parama. Tarp jų – kuriamas Garliavos miesto parkas, rekonstruojama Piliuonos gimnazija, tvarkoma Vilkija.

Naujas Garliavos veidas

Bene stambiausia ES finansinė parama skirta Garliavos viešosioms erdvėms atnaujinti. Didžiausias čia įgyvendinamas projektas – Garliavos miesto parko, užimsiančio 4,5 ha teritoriją, įrengimas.

Darbai prie Maišiaus upelio prasidėjo pernai. Pasak specialistų, Garliavą kertančio Maišiaus upelio pakrantės buvo nedidelė, tačiau bene vienintelė neurbanizuota teritorija, kurioje buvo galima įrengti parką. Vykdant darbus, pirmiausia buvo išvalytas Garliavos antrasis tvenkinys ir Maišiaus upelis. Parke kai kur jau įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, dalis apšvietimo stulpų. Per pavasarį ir vasarą čia turėtų būti įrengta vaikų žaidimų aikštelė, amfiteatras, scena.

Pasak Garliavos seniūnės Nijolės Tarvydienės, toks parkas didžiausiai pakaunės seniūnijai yra būtinybė. "Garliavoje labai trūksta laisvalaikio zonų, vietų renginiams. Iki šiol Garliavos miesto šventė paprastai vykdavo užtvertoje Vytauto gatvėje. Šiemet planuojame ją rengti naujajame miesto parke, – N.Tarvydienė užsiminė, kad dėl tokių planų šventę iš gegužės pabaigos tenka nukelti į rugsėjį. – Iki to laiko galbūt nebus visų želdynų, tačiau scena, amfiteatras – tai, kas būtiniausia šventei, – jau tikrai turėtų būti."

Bendra projekto vertė – 1,5 mln. eurų. Iš jų ES struktūrinių fondų lėšos – per 1 mln. eurų, likusi dalis – savivaldybės biudžeto lėšos.

Scena bus įrengta pačiame parke, tarp skulptūrų. Arčiau Nemuno jos įrengti negalima, nes ten jau – potvynių metu užsemiama zona.

Šiemet taip pat ketinama baigti rekonstruoti pėsčiųjų ir dviračių taką Garliavoje, Vytauto gatvės atkarpoje nuo Sodų iki Liepų gatvės. Planuojama, kad jį rekonstravus bus sujungtos miesto ir rajono dviračių trasos.

Penkiuose daugiabučių namų kiemuose Garliavoje bus įrengtos daugiafunkcės aktyvaus poilsio ir vaikų žaidimų aikštelės,  planuojama sutvarkyti ir A.Mitkaus pagrindinės mokyklos sporto ir laisvalaikio aikštyną. Šiuo metu vyksta šių darbų viešasis pirkimas.

Vyksta rekonstrukcija Piliuonoje

ES parama skirta ir Piliuonos gimnazijos rekonstrukcijos darbams. Gimnazijos pastatą planuojama apšiltinti, atnaujinti jo šildymo sistemą, pakeisti elektros instaliaciją, įrengti drabužinės patalpas, atlikti vidaus apdailos darbus, įsigyti įrangos. Atlikus pastato rekonstrukciją, padidės gimnazijos patalpų plotas ir tūris. "Šiuo metu vyksta buvusios aktų salės griovimo darbai – po rekonstrukcijos ji virs sporto sale, kurios gimnazija iki šiol neturėjo. Nupjaunami seni radiatoriai, ten, kur bus nauja valgykla, taip pat tai, kas nereikalinga, išgriauta, mūrijamos naujos pertvaros, – apie vykstančius darbus pasakojo Piliuonos gimnazijos direktorė Dalia Vasauskienė. – Gimnazijos vidiniame kiemelyje jau sukalti poliai būsimai Piliuonos laisvalaikio salei, kuri tarnaus ir kaip mokyklos aktų salė. Iki šiol naudojomės nedidele sovietinių laikų aktų sale. Ją padidinus, turėsime sporto salę."

Piliuonos gimnazistai iki šiol sportuoja gimnazijos koridoriuose, esant geram orui – lauke. Būsimąja sporto sale galės naudotis visa miestelio bendruomenė.

"Darbai eina į priekį labai stipriais tempais, jau vasario pabaigoje – per mokinių atostogas – mes žadame išsikraustyti iš šių patalpų ir jas visiškai užleisti statybininkams. Kraustysimės į, kaip mes sakome, mažąją mokyklą – korpusą, kuriame mokosi pradinukai. Ten būsime kaip silkės bačkoje, bet teks pakentėti tam, kad rudenį galėtume grįžti į gražias atnaujintas patalpas.

Dalis pradinukų keliems mėnesiams kraustysis į Viršužiglio vaikų darželį. "Organizuosime pradinukų pavėžėjimą į ten. Teks pertvarkyti pavežimo grafikus, kad visiems būtų patogiau, ten pamokas pradėsime pusvalandžiu vėliau nei čia – 8.30 val., – artimos ateities planais dalijosi direktorė. – Valgykla irgi keliasi kitur – maistą teks atsivežti. Tuos tris mėnesius iki mokslo metų pabaigos teks išgyventi truputį kitokiomis sąlygomis. Rugsėjį turėtume sugrįžti į atnaujintas, išplėstas patalpas. Būsimoji laisvalaikio salė gal rugsėjo 1 d. ir nebus atidaryta, gal aplinka dar nebus visiškai sutvarkyta, bet mokytis mes jau tikimės visiškai atnaujintose patalpose."

Rekonstruotame gimnazijos pastate įsikurs ir naujasis informacinis centras: biblioteka, gimnazistams ir viso miestelio bendruomenei naudotis skirta kompiuterių klasė. Bendra projekto vertė – 1,8 mln. eurų.

Piliuonos vidurinė mokykla tapo gimnazija prieš pustrečių metų. Prieš ketverius metus joje mokėsi 222 moksleiviai, dabar – 267. "Kodėl moksleivių daugėja? Mes stengiamės dėl mokinių – geriname aplinką, mokymosi sąlygas", – pasak direktorės, dėl to į gimnaziją sugrįžta moksleiviai.

Tvarko Pyplių piliakalnį

Tvarkomas ir Kačerginės pašonėje esantis valstybės saugomas kultūros paveldo objektas – Pyplių piliakalnis. Jį ir jo prieigas, iš viso beveik 4 ha plotą, planuojama sutvarkyti atsižvelgiant į paveldosaugos reikalavimus ir pritaikyti bendruomenės ir turistų lankymui.

Pernai piliakalnio ir senosios gyvenvietės, kurios pėdsakų žemės paviršiuje nėra išlikę, teritorija buvo kasinėjama archeologų. Pasak laikinosios Ringaudų seniūnės Rasos Šilienės, šiemet nuo piliakalnio jau pradėti šalinti nereikalingi medžiai ir krūmai. "Darbininkai susivežė medžiagas kitiems darbams, įrengta ir laikinoji statybų aikštelė. Aktyvesni darbai prasidės pavasarį", – planavo seniūnė.

Ketinama apželdinti eroduojančius dirvožemio plotus, kurie susidarė vietos gyventojams ir turistams neleistinai važinėjant piliakalnio prieigose. Taip pat bus įrengti pėsčiųjų takai, apžvalgos aikštelės, informaciniai stendai, suoliukai, nauji mediniai laiptai ir tiltelis nuo Nemuno pusės, iš kur piliakalnį galėtų pasiekti dviratininkai. Netoli piliakalnio bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Projekte, kurio vertė – 270 tūkst. eurų, numatytus darbus ketinama baigti rudenį.

Gaivina senąjį Zapyškį

Atgimsta ir kitas garsus pakaunės paveldo objektas – senoji Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia. Šiuo metu joje darbuojasi archeologai, pavasarį vietą užleisiantys restauratoriams. Planuojama sutvarkyti ir atgaivinti 1 ha ploto Zapyškio senojo miesto teritoriją, esančią prie senosios bažnyčios, ir pritaikyti ją bendruomenės poreikiams.

Gimnazijos vidiniame kiemelyje jau sukalti poliai būsimai Piliuonos laisvalaikio salei, kuri tarnaus ir kaip mokyklos aktų salė.

Čia ruošiamasi įrengti šiuolaikišką apšvietimą. Pasak teritorijos sutvarkymo projektą parengusio architekto Gintaro Prikockio, 1 ha ploto sklype šalia šventovės bus įrengti šviečiantys elementai, žymintys buvusio šventoriaus ribas. Ant jų bus galima ir prisėsti. Vietoj buvusios geležinkelio sankasos, tarp Šakių plento ir Nemuno, G.Prikockis siūlo įrengti pėsčiųjų taką ir jį taip pat apšviesti.

Bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, teritorija pritaikyta bendruomenei ir lankytojams. Darbus planuojama atlikti per šiuos ir ateinančius metus.

Keičiasi Ežerėlis ir Vilkija

Vilkijoje šiemet turėtų būti įrengta viešųjų renginių vieta Vydūno alėjoje netoli Nemuno prieplaukos. "Scena bus įrengta pačiame parke, tarp skulptūrų. Arčiau Nemuno jos įrengti negalima, nes ten jau – potvynių metu užsemiama zona. Ketiname įrengti sceną, sėdimas vietas, sudėsime trinkeles, įrengsime viešuosius tualetus", – vardijo Vilkijos seniūnas Kazys Bačėnas.

Ketinama atnaujinti ir priešais Vilkijos PSPC esantį Šv.Luko skverą. "Ten panaikinsime gatvės apšvietimo stulpus, sutvarkysime apželdinimą, įrengsime suoliukus. Čekiškės gatvėje, naikinant gatvių apšvietimo stulpus, atnaujinsime šaligatvius – turėsime erdvesnį pėsčiųjų taką. Dalis šios Čekiškės gatvės infrastruktūros yra atnaujinta – dabar atnaujinsime tą dalį, kuri eina nuo Tulpių gatvės pradžios iki Ledyno gatvės", – pasakojo seniūnas.

Prie Vilkijos žemės ūkio mokyklos ruošiamasi įrengti vaikų žaidimų aikštelę. "Šalia šios mokyklos yra daugiabučiai, kuriuose gyvena daug jaunų šeimų, – gyventojai seniai norėjo čia žaidimų aikštelės. Taigi, dar šiais metais Vilkijoje turėsime vaikams, paaugliams ir visai bendruomenei sveikai leisti laiką skirtas vietas: vaikų žaidimų aikštelę, rekonstruotą stadioną prie gimnazijos, o treniruoklių kompleksą jau turime Vilkijos parke prie prieplaukos", – užsiminė K.Bačėnas.

Šiemet atsinaujins ir Ežerėlis: bus rekonstruotas ir pritaikytas visuomenės reikmėms prie Ežerėlio pagrindinės mokyklos esantis sporto aikštynas. "Čia bus ir futbolo aikštė, ir bėgimo takai, ir daugiafunkcė, tinkama žaisti krepšinį ir tinklinį, aikštelė. Bus įrengtos naujos treniruoklių aikštelės su treniruokliais. Darbai prasidėjo pernai: aikštyne jau įrengtas apšvietimas, vaizdo stebėjimo kameros, lietaus nuotekų kanalizacija. Statybininkai ir šiuo metu aikštyne dirba – ekskavatoriumi lygina žemes", – užsiminė seniūnė Ežerėlio seniūnė Vilmantė Macijauskaitė.

Šiemet bus sutvarkyti ir daugiabučių gyvenamųjų namų kiemai Miško gatvėje, pakeisti Kauno ir Liepų gatvių šaligatviai, kapitaliai suremontuota vaikų žaidimų aikštelė prie Miško g. 36 namo. Šie darbai prasidės kovo mėnesį. "Čia galima diskutuoti, ar vaikų žaidimų aikštelė bus įrengta nauja, ar tik atnaujinta, nes dabar tik jos likučiai nuo sovietinių laikų likę", – sakė seniūnė.

Darbus, kurių sąmata – apie 900 tūkst. eurų – ketinama baigti rudenį.

GALERIJA

  • Žymė: Piliuonos gimnazijos kieme sukalti poliai ženklina būsimosios laisvalaikio salės ribas.
  • Karta: Vilkijos jaunimas laukia atnaujinto stadiono.
  • Laukia: šiemet vyks pagrindiniai Pyplių piliakalnio sutvarkymo ir pritaikymo lankyti darbai.
  • Etapas: kuriamame Garliavos miesto parke iškilo suoleliai, dalis gatvės apšvietimo stulpų.
  • Keičiasi: prasidėjo Ežerėlio viešųjų erdvių atnaujinimas.
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
  • Jungtinėmis lėšomis pakaunėje atnaujinamos viešosios erdvės
Vilmanto Raupelio, Kauno rajono savivaldybės nuotr., Piliuonos gimnazijos vizualizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimui

Tiesa ta,kad švietimui rajone skiriama didžiausia savivaldybės biudžeto dalis ir tai daroma jau daugelį metų.Piktas žmogus to nepastebi,o kas nori, tas mato pokyčius.Dar yra ir kitos savivaldybei deleguotos funkcijos,kiti rajone gyvenančių žmonių poreikiai.Deja, tokios galimybės.

Stebėtojui

Pikta,kad kas buvo įsipareigota bus įvykdyta?Tai tik informacija .Pyktis kenkia sveikatai.

Anonimas

Kai kurios mokyklos neremotuotos daugiau kaip 40-50 metų , nes merui nepalanku - čia nėra politinio palankumo ir vadovai ne jo partijos nariai ( nors tokių likę nedaug). Tegyvuoja visagalė mero reklama....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS