Ką dar parduos Kaune? | KaunoDiena.lt

KĄ DAR PARDUOS KAUNE?

Miesto taryba papildė privatizuojamų objektų sąrašą. Jame – ir apleisti butai, ir uždaryti vaikų namai.

Parduodamas turtas

Savivaldybė tikisi, kad šiais metais pavyks parduoti apie 50 butų įvairiuose Kauno mikrorajonuose.

"Dažniausiai parduodami butai, kurie nereikalingi arba dėl įvairių priežasčių ekonomiškai neracionalu juos pritaikyti savivaldybės funkcijoms vykdyti", – komentavo Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto (NT) skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Anot jo, nors socialinio būsto laukia nemažai kauniečių, parduodamų butų jau negalima pritaikyti socialinėms reikmėms. Praktika rodo, kad parduodami butai būna smarkiai nugyventi, tad remontuoti tiesiog neapsimoka. "Tokius butus pritaikyti yra neekonomiška arba paprasčiausiai netikslinga", – pastebėjo specialistas.

Neįprastas objektas

Ant prekystalio Kauno miesto savivaldybė ketino padėti ir buvusius "Atžalyno" vaikų namus. Toks siūlymas buvo pateiktas sprendimo projekte, tačiau miesto taryba šį objektą kol kas atmetė ir privatizavimo sąraše paliko tik nereikalingus butus. Dabar bus svarstoma, kaip būtų galima šį objektą pritaikyti miesto reikmėms. Jei neatsiras racionalių pasiūlymų, tikėtina, kad pastatas vėl atsidurs tarp parduoti ketinamų objektų.

Pavasarį Partizanų g. 85-uoju pastatu pažymėtame pastate veikę vaikų namai buvo uždaryti, o visi vaikai išsikraustė gyventi į butus šeimynose. Dviejų aukštų, beveik 3400 kv. m ploto pastatas liko tuščias. Kartu su vaikų namais norima parduoti ir šalia esančią transformatorinę bei kitus kiemo statinius.

Planuojame parduoti visuomeninės, ūkinės paskirties objektus. Greičiausiai butus pavyksta parduoti Centre ir Senamiestyje. Visur kitur procesas užtrunka įvairiai.

Uždarius vaikų namus, kauniečiai pradėjo svarstyti, ar tokio pastato nebūtų galima pertvarkyti į darželį, bendruomenės centrą arba kitą visuomenei reikalingą instituciją.

Perkamiausios prekės

Privatizuojami objektai išsidėstę įvairiose Kauno vietose. Pasak specialistų, ne visi mikrorajonai patrauklūs naujiems šeimininkams, tad kai kur turto pardavimas užtrunka ilgiau.

"Planuojame parduoti visuomeninės, ūkinės paskirties objektus. Greičiausiai butus pavyksta parduoti Centre ir Senamiestyje. Visur kitur procesas užtrunka įvairiai. Sudėtingiausia parduoti tuos objektus, kuriuos keblu panaudoti ar pritaikyti kokiai nors veiklai, yra kokių nors ribojamų", – paaiškino D.Valiukas.

NT skyriaus vedėjas tikino, kad privatizavimo procesas vyksta sklandžiai ir kasmet parduodama vis daugiau miestui nereikalingo NT. Praėjusiais metais pardavus nereikalingą NT Kauno kišenė papilnėjo 1,7 mln. eurų, šiemet pardavimas jau perkopė 2,1 mln. eurų, tad jei pavyks parduoti naujai į aukciono sąrašą įtrauktus objektus, biudžetą tikimasi papildyti daugiau kaip 3 mln. eurų, kuriuos žadama panaudoti Kauno reikmėms.

Pirks naujus

Nors dalį butų savivaldybė parduoda, tačiau jau dairosi ir į naujus – ketina nupirkti 173 butus, kurie artimiausiu metu papildys miesto socialinio būsto fondą. Daugiau nei trys dešimtys naujų butų bus pritaikyti žmonėms su negalia.

Savivaldybė skelbė, kad perkami butai turi būti namuose, statytuose ne anksčiau kaip 1978 m. Šis reikalavimas netaikomas butams, esantiems mūriniuose namuose, kuriuose atnaujinti stogai (išskyrus namus su šlaitiniais stogais) ir modernizuoti šilumos punktai. D.Valiukas tikino, kad jau sulaukta pasiūlymų, šiuo metu vyksta butų įsigijimo procedūros. Tam iš ES fondų skirta 5,7 mln. suma, dar 15 proc. prisidės miestas.

Šiuo metu savivaldybė turi 949 socialinius būstus, iš kurių 859 yra išnuomoti. Tinkamų ir siūlomų nuomai butų yra 45. D.Valiukas tikino, kad visi kiti socialiniai būstai šiuo metu yra netinkami nuomai, jiems reikalingas arba šiuo metu juose vykdomas remontas. Kitų būklė avarinė, tad jie bus pripažinti netinkamais naudoti. Kiek yra laukiančiųjų eilėje gauti socialinį būstą, savivaldybės atstovas neatskleidė – esą duomenys nuolat kinta.

Tikslinamas biudžetas

Įsibėgėjęs privatizavimo procesas koreguoja ir miesto biudžetą. Kauno miesto savivaldybės vadovai tikina, kad šių metų biudžetas pilnėja ir dėl gerai surenkamų mokesčių.

"2017 m. biudžeto pajamų planas vykdomas sėkmingai. Pirmojo pusmečio patikslintas pajamų planas be dotacijų įvykdytas 116,4 proc., t.y. gauta 14 mln. eurų pajamų daugiau, nei planuota. Daugiau pajamų surinkta iš vietinių rinkliavų, mokesčių už aplinkos teršimą, paveldimo turto mokesčio, materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimo", – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Anot jo, dėl gautų papildomų pajamų 590,2 tūkst. eurų didinamas savivaldybės biudžeto pajamų ir asignavimų planas. "Dalis šių lėšų bus skirta gatvėms, šaligatviams ir aikštėms tvarkyti, kita dalis mokykloms tvarkyti ir socialinės apsaugos sričiai. Dar kita dalis lėšų teks tolesnei vaikų globos sistemos pertvarkai", – kalbėjo administracijos direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

to ...

O jei taip paskelbus aukcioną konserv(atoriams)ams?

...

O jei taip paskelbus aukcioną krabams?..

Petrauskui ir Matijošaičiui

Kodel, esant pertekliniam biudzetui, neatnaujinamas viesojo transporto parkas, negana to, pabranginti bilietai???Viskas kisama i statybas, kas naudinga tik uzsakymus gaunantiems verslininkams. Miesto biudzeta jik sunesa visi kaunieciai, tai visoms grupems ir dirbkit!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS