Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas? | KaunoDiena.lt

KĄ SLEPIA VYTAUTO PARKO IŠPARCELIAVIMAS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vytauto parko karuselės kelia nostalgiją ne vienam kauniečiui, tačiau čia vyksta keistos machinacijos: atskiri statiniai ir net aikštelės išparduotos būriui savininkų. Ką jie ten veiks, neaišku, o miesto valdžia kalba, kad siekiama parką paimti visuomenės poreikiams.

Keisti verslininkų viražai

Ne vienus metus savivaldybę už nosies vedžiojęs verslininkas Ričardas Šidlauskas kadaise ne visai aiškiomis aplinkybėmis tapo Vytauto parko ir Dainų slėnio savininku. Dabar, maždaug per metus, jo kontroliuojama bendrovė "Vytauto parkas" skirtingiems savininkams išpardavė atskirus statinius, estradą, aikšteles Tvirtovės alėjoje. Tiesa, dalis nekilnojamojo turto parduota su teise per kelerius metus atpirkti turtą.

Jau ne vienus metus sklando įvairiausios kalbos, kad išskirtinėje miesto vietoje gali išdygti viešbutis ar kotedžai, tačiau "Vytauto parko" savininkas R.Šidlauskas vis žadėdavo, kad čia jau greitai prasidės permainos, ir parkas taps kone labiausiai kauniečių lankoma vieta.

Deja, kol kas vyksta tik kauniečiams nematomi pokyčiai. O kas po jais slepiasi?

Išpardavė beveik viską

2014-ųjų gruodžio 30 d. Vilniuje registruotai bendrovei "Biuro sprendimai" parduotas parko sandėlis. Pagal viešai skelbiamą informaciją bendrovė teikia verslo konsultacijas, o jai vadovauja Algirdas Dobrovolskis. Bendrovės metinė apyvarta 2014 m. buvo 0,5–1 mln. eurų.

Pernai gegužę atskiromis dalimis parduota estrada ir lauko aikštelė dar labiau padidino Vytauto parko savininkų ratą – šis nekilnojamasis turtas tapo trijų skirtingų šeimų nuosavybe. Trečdalį estrados ir trečdalį lauko aikštelės įsigijo Vaida ir Donatas Šliogeriai. Abu sutuoktiniai vadovauja tuo pačiu adresu registruotoms skirtingoms bendrovėms "Adrelsta" ir "Aidrūna". Abiejų bendrovių veikla labai artima – viena užsiima elektros montavimu ir instaliavimu, kita – elektros įrenginių eksploatavimu. "Adrelstos" direktorius D.Šliogeris viešai aiškinosi santykius su savo darbuotojais dėl nemokėtų atlyginimų ir galimų mokėjimų vokeliuose.

Kito estrados ir lauko aikštelės trečdalio savininkais tapo Reda ir Remigijus Kasperavičiai. R.Kasperavičius vadovauja projektavimo ir architektūros paslaugas teikiančiai įmonei "Aresa", kurios buveinė įregistruota būtent Vytauto parko adresu Perkūno al. 4.

Likusį trečdalį estrados ir lauko aikštelės nusipirko Vilma ir Džeraldas Arminai. Internete skelbiama, kad jie rūpinosi sklypo prie Jiesios draustinio Kauno rajone, Karkazų kaime, formavimo ir pertvarkymo projektu.

Pernai rugpjūtį administracinis Vytauto parko pastatas buvo parduotas iš varžytinių. Sklandė kalbos, kad R.Šidlauskas buvo paėmęs įvairių paskolų, kurių nesugebėjo grąžinti, tad buvo išvaržytas jo bendrovei priklausęs turtas. 1935 m. statytą medinį statinį įsigijo verslininkas Vidas Paliūnas, vadovaujantis kelionių agentūrai "Novaturas".

Dar 2012-ųjų gruodį ūkinį pastatą-dirbtuves nusipirko Antanas Čižas, o nuo 2004 m. kovo pastatas, kuriame kadaise veikė kavinė-baras, priklauso R.Šidlausko motinai Laimutei Šidlauskienei. Tiesa, "Kauno dienos" žiniomis, šis pastatas jau nuo 2014 m. sausio yra areštuotas ir disponavimo juo teisė yra apribota. Naujausiomis žiniomis R.Šidlausko vadovaujamai bendrovei "Vytauto parkas" dabar priklauso tik 1920 m. statytas vos 19 kv. m medinis pagalbinis ūkinis pastatas.

Tebežada permainų

Klausimas apie tai, kodėl Vytauto parke atsirado tiek daug savininkų, R.Šidlauskui labai nepatiko. "Jeigu žinote, kam manęs klausiate? O ką, žmonės turi informuoti jus, kas atsitinka, ar kaip? Klausimas labai įdomus. Tai mūsų įmonės reikalas, kodėl mes jums turėtume atsakyti? Darome bendrus reikalus, verslus darome, čia kažkaip ne taip jūs klausiate, kažkaip įdomiai. Ar turime atsiklausti jūsų, kai ką nors darome?" – atrėžė verslininkas.

Priminus, kad prieš dvejus metus R.Šidlauskas žarstė pažadus, jog permainos Vytauto parke ir jo atgimimas jau prasidės tuoj pat, verslininkas ir dabar kartojo kone tą patį. "Permainos ir yra, jos daromos, tvarkomos. O kas dalyvauja, tai yra jungtinė žmonių grupė. Bet jūs ne nuo to klausti pradedate", – vėl kalbą kitur bandė pakreipti R.Šidlauskas.

Pasidomėjus, kodėl Vytauto parko objektai parduoti su atpirkimo teise, lyg nenorint visko paleisti iš savo rankų, R.Šidlauskas vėl suirzo. "Aš nežinau, kodėl mes turime komentuoti. Tai mūsų įmonės susitarimas, ir mes darome, kaip mums patogu", – atšovė verslininkas.

Paprašytas papasakoti, kas artimiausiu metu planuojama kauniečiams brangiame Vytauto parke, R.Šidlauskas planų atskleisti neskubėjo. "Jūs klausiate su tokia neigiama emocija, kad aš nelabai norėčiau jums pasakoti apskritai ką nors", – pareiškė "Vytauto parko" vadovas, bet suskubo aiškinti, kad ten viskas dirba, viskas tvarkoma, pjaunama, valoma. "Nueikite, pasižiūrėkite. Ir neužduokite klausimų, į kuriuos reikėtų atsakyti kažkaip kitaip", – toliau išsisukinėjo verslininkas.

Pasiūlė pasisupti

Apie kalbas, kad Vytauto parke gali iškilti kotedžai, R.Šidlauskas taip pat nenorėjo girdėti. "Kas jums tai pasakojo? Jeigu turite, kas jums komentavo, jų ir paklauskite. Bus formuojama tai, kas atitinka pagal parko reikalavimus, ir tvarkoma, ir miestas prisijungs. Viskas, kas buvo kalbėta. Keičiasi laikas, keičiasi situacija. Dėliojamas verslo planas ir bus taip, kaip tartasi. Ir dabar tas parkas sutvarkytas pagal galimybes", – aiškino bendrovės "Vytauto parkas" vadovas. Jis tikino, kad bet ką darant bus bendradarbiaujama su savivaldybe, ir ateityje galimi bendri projektai. "Ir Dainų slėnį gavo miestas. Yra tęstinumas, jūs į tai žiūrėkite. Dainų slėnis buvo skirtas miestui, ir atiteko miestui, miesto žmonėms", – dėstė R.Šidlauskas.

Jis taip pat tikino nekeičiantis planų Jonavos g. 7 bendrovei "Vytauto parakas" priklausančiame sklype statyti biurų pastatą, apie tai buvo kalbėjęs jau seniai. Būtent dėl šio projekto Senamiesčio pašonėje, "Kauno dienos" žiniomis, bendrovė "Vytauto parkas" juridiškai atskyrė bendrovės dalį ir įkūrė bendrovę "Žaliakalnio parkas".

"Niekas nesikeičia, juda tvarkingai. Pati įmonė nesikeičia, viskas juda kryptingai, kaip ir pats parkas, tik ne visada taip, kaip norėtųsi. Ir miestas dėlioja, ir prieigų tvarkymas, viskas dėliojama. Bet nėra taip paprasta, kaip atrodo", – aiškino verslininkas.

Apie tai, kodėl vienas iš Vytauto parko statinių – administracinis pastatas, parduotas iš varžytinių, R.Šidlauskas nenorėjo kalbėti. "Ir buvo, ir nebuvo, visokių buvo dalykų. Viskas, yra gyvenimas ir sukasi ratu. Yra kažkokių minčių, kažkokių veiksmų būna. Normalios eigos, kas yra daroma ir versle, ir visur", – tikino R.Šidlauskas.

Planavo statybas?

Pernai Vytauto parko administracinį pastatą iš varžytinių įsigijęs V.Paliūnas apie šį savo pirkinį kalbėjo atsargiai. "Iš tikrųjų tai – jokių planų. Į detales aš nesileisiu, bet tas įsigijimas buvo laikinas, ir tai buvo sudėtinė kito projekto dalis. Laikinai įsigijau, ir turbūt parduosiu. Neturiu jokių konkrečių planų, susijusių su šituo objektu", – tikino V.Paliūnas. Jis aiškino turįs per mažai informacijos apie šią vietą ir nelabai benorįs daugiau jos gauti. "Buvo toks epizodas. Šiandien neturiu jokių plėtros vizijų", – pakartojo verslininkas.

Jis taip pat tikino nesąs niekaip susijęs su R.Šidlausku, tik žino, kad toks egzistuoja, o statinį pirko iš varžytinių. "Įsigijimas nebuvo ta intencija, kad čia kažką vystysiu. Tai buvo kito projekto dalis, bet tas projektas neįvyko, todėl aš toliau jo vystyti nepasirengęs", – sakė V.Paliūnas. Pasiteiravus, ar tas projektas buvo kaip nors susijęs su statybomis, verslininkas neslėpė. "Taip, tai buvo susiję su nekilnojamojo turto vystymu, bet kokie tie planai, nekomentuosiu. Ieškosiu pirkėjo, ir, kai rasiu, parduosiu", – žadėjo verslininkas. Galima manyti, kad jis nemeluoja. "Kauno dienos" žiniomis, gegužės pradžioje atliktas būtent šio Vytauto parko statinio rinkos vertinimas, išduotas energinio naudingumo sertifikatas.

Kad V.Paliūnas turi patirties nekilnojamojo turto versle, galima matyti iš viešai skelbiamos informacijos. Jis Klaipėdos rajone inicijavo ne vieno žemės sklypo detaliųjų planų keitimą, kai keičiamas užstatymo tankumas ir intensyvumas, keičiamos sklypo ribos, nustatomi nauji teritorijos tvarkymo ir naudojimo režimo reikalavimai.

Nepraranda vilties susigrąžinti

Ar tikrai savivaldybė ketina vienyti jėgas su R.Šidlausku ir naujaisiais parko statinių savininkais, kaip kalba bendrovės "Vytauto parkas" direktorius?

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas tikina, kad savivaldybė ir toliau sieks, jog Vytauto parkas taptų miesto nuosavybe, tačiau kada tai gali įvykti, kol kas prognozuoti labai sunku.

"Kauno dienos" žiniomis, šį pavasarį savivaldybė ketino derėtis su R.Šidlausku dėl Vytauto parko paėmimo visuomenės poreikiams, nes prieš keletą metų miesto taryba buvo nubalsavusi, kad tai reikia padaryti. Deja, pasikvietę verslininką derybų, savivaldybės vadovai liko nemaloniai nustebinti – sužinojo, kad jam praktiškai niekas nebepriklauso, o savininkų dabar – visas būrys.

"Kol kas aiškinamės ir diskutuojame. Yra tarybos sprendimai perimti parką visuomenės poreikiams. Jeigu savininkai sutinka už protingą kainą parduoti, tada viskas paprasta, bet jeigu nesutinka, procesas gali užtrukti labai ilgai. Aišku, kad su vienu savininku lengviau tartis", – G.Petrauskas pripažino, kad pokyčiai Vytauto parke nepalankūs savivaldybei.

Jo nuomone, kad ir kaip būtų, parko paėmimas visuomenės poreikiams yra tik laiko klausimas. "Ten nieko kito ir negali būti, tik parkas. Vytauto Šustausko vadovavimo laikais ten buvo privatizuoti net takeliai. Gal tada vizija buvo kita. Kotedžai ten tikrai nestovės, nes leidimai tam nebus išduoti. Norint toje vietoje ką nors statyti, reikėtų keisti miesto bendrąjį planą", – svarstė G.Petrauskas.

Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius įsitikinęs, kad kadaise pasklidusios kalbos apie neva Vytauto parke planuojamas kotedžų statybas, yra tik balandžio 1-osios pokštas. "Parkas turi daug saugiklių, nes ten ir kultūros paveldo saugoma teritorija, ir kai kurie objektai yra kultūros paveldas, ir dar miškas. Norint ten ką nors keisti ir statyti, reikėtų keisti miesto bendrąjį planą", – paaiškino N.Valatkevičius.

Sulaukė įspėjimų

"Dar prieš 2011 m. rinkimus buvome įspėti apie galimas grėsmes, kad yra negerų siekių užstatyti Vytauto parką. Matėme tylius žvalgybinius elementus iš verslininkų, bet nebuvo prieita iki to, kad būtų pakeista šios teritorijos rekreacinė paskirtis ar užstatymo plotai", – prisiminė miesto tarybos narys, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Jis sakė nežinantis, kaip Vytauto parko reikalai sprendžiami dabartinės miesto valdžios. "Pernai su šeima dviračiais buvom nuvažiavę, vaikai dar pasisupo, ir tiek", – sakė A.Kupčinskas.

Jis labiausiai džiaugiasi, kad praėjusią kadenciją vis dėlto pavyko miesto poreikiams sugrąžinti Dainų slėnį, kuris taip pat priklausė R.Šidlauskui. "Jie buvo privatizavę ne žemę, o statinius, ir mums pavyko už simbolinį 1 litą tuos suoliukus, įvardytus, kaip statiniai, perimti", – 2012-ųjų įvykius prisiminė buvęs Kauno meras. Tiesa, Dainų slėnio susigrąžinimas atsiėjo daugiau nei tą simbolinį litą, mat R.Šidlauskui pavyko išsiderėti sau palankių dalykų dėl sklypo Jonavos g. 7.

 

"Jis norėjo didesnės parkavimo zonos valstybinėje žemėje, nes, atrodo, planavo ten statyti biurų pastatą. Detalusis planas buvo patvirtintas", – pasakojo A.Kupčinskas. Anot jo, Vytauto parkui atnaujinti ketinta steigti bendrą savivaldybės ir bendrovės "Vytauto parkas" viešąją įstaigą, kad būtų galima pretenduoti į ES fondų paramą, deja, tai nebuvo įgyvendinta.

Karuselės sukasi, bet pabrango

Šiltą gegužės vidurdienį Vytauto parko sūpynėse supasi būrelis vaikų. Tėtis su sūnumi parko takeliais važinėja mašinėle, o tėvų prižiūrima mergaitė vairavimo įgūdžius tobulina baseinėlyje. Ryškios karuselių spalvos ir ne vienus metus tarnaujantys mechanizmai tarsi nubloškia keliomis dešimtimis metų atgal.

Apleisti tušti pastatai, apdegusi lauko estrada – ne pati puikiausia aplinka vaikų laisvalaikiui, bet karuselės ir sūpynės vilioja. "Dažnai čia ateiname su vaikais Jiems patinka pasisupti. Tik kad labai pabrango viskas. Anksčiau sūpynės kainavo 1 litą, o dabar – 50 euro centų už 10 minučių", – pastebėjo vaikus iš netoliese veikiančios privačios mokyklėlės ant sūpynių prižiūrėjusi Lina.

"Kainuoja daug, o kokybės nėra", – kolegei antrino su vaikais dirbanti Toma. Abi merginos norėtų, kad atrakcionai būtų atnaujinti, jų būtų įvairesnių, nes aplink vaikų laisvalaikiui tinkamų erdvių nėra.

Pinigus iš karuselėse besisupančiųjų surenkanti operatorė Regina Liaudanskas Vytauto parke tai daro jau 20 metų. Moteris neslepia – lankytojai į parko karuseles būriais tikrai netraukia. "Blogiausia, kai prie pilies atveža karuseles – jie mums konkurentai, tada lankytojų pas mus dar labiau sumažėja. Jie nusigriebia visą grietinėlę ir dingsta, o mes čia esame visada", – pasakojo 14 atrakcionų prižiūrinti operatorė.

Pasiteiravus, ar karuselių neketinama remontuoti, moteris net nedvejojo. "Jeigu neremontuotume, tai ir nevažiuotume. Kasmet viską perdažyti neturime galimybių, viską darome savo jėgomis, nes pasamdyti darbininkus irgi nėra iš ko. Prieš porą metų savininkas nupirko daugiau dažų, patys viską perdažėme, o paskui du mėnesius dirbome tik tam, kad dažai atsipirktų. Varganai atrodome, tikrai neblizgame", – atvirai kalbėjo R.Liaudanskas.

Pasiteiravus, ar parkas nesiruošia pertvarkai, moteris tikino, kad didelės dažų, paslaugų ir įrenginių kainos išgąsdino savininką imtis rimtesnių permainų parke. "Yra kalbų, kad griaus. Juk viskam ateina laikas. Sako, kad meras V.Matijošaitis ruošiasi modernizuoti tą parką, o kaip bus, kas čia žino. Prieš keletą metų labai rimta kalba buvo apie kotedžų statybas", – viską, ką girdėjusi, išklojo operatorė.

Ji pati prisipažino nebijanti prarasti darbo, nes jau pensininkė, o ir sveikata ėmė šlubuoti, tad sako greičiausiai dirbanti paskutinį sezoną.

 

"Kas įpratę, tai ir ateina čia. Močiutės čia ateidavo, tai dabar anūkėlius atveda, tėvai supdavosi, o dabar su vaikais ateina", – pridūrė R.Liaudanskas.

Vytauto parkas kauniečiams pramogauti buvo įkurtas 1930 m.

Dainų slėnio peripetijos

1991 m. buvo įsteigta savivaldybės įmonė "Vytauto parkas", kuriai priklausė ir Kauno Dainų slėnis. Po metų ji buvo privatizuota. 2004 m. lapkritį buvo panaikinta Dainų slėnio statinių teisinė registracija Kauno miesto savivaldybės vardu ir tapo bendrovės "Vytauto parkas" nuosavybe.

Verslininkams atsirado galimybė formuoti žemės sklypus prie nuosavybės teise valdomų statinių, juos privatizuoti, keisti paskirtį, vykdyti statybas ir sunaikinti visuomenės poreikiams tarnavusį Dainų slėnį. Kaip Kauno ąžuolyno dalis, Dainų slėnio teritorija turėjo valstybinės reikšmės miško statusą. 2008 m. sausį Kauno miesto tarybos sprendimu žemės sklypas prie Dainų slėnio statinių buvo paimtas visuomenės reikmėms.

2013 m. gegužę miesto taryba pritarė, kad verslininkams už sklandų Dainų slėnio perdavimą miestui būtų leista įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę Jonavos gatvėje, tačiau perdavimo procesas vis tiek užtruko ilgiau, nei planuota. Nebūdama Dainų slėnio statinių šeimininke miesto savivaldybė neturėjo teisės jų remontuoti.

Merdinti Ąžuolyno bėda

Vydūno alėjoje, prie pat Ąžuolyno, verslininkams išnuomotas 3 ha sklypas apleistas jau ne vienus metus. Pagal 2006 m. pasirašytą valstybinės žemės nuomos sutartį privačiai bendrovei "Magnus" buvo suteikta teisė statyti komercinės paskirties statinius. Žadėta čia įrengti oranžeriją, restoraną, vėliau sklypas perėjo "Magnus-Ventus" žinion. Žadėję investuoti į šią teritoriją verslininkai pažadų netesėjo ir dar vengė mokėti žemės nuomos mokestį. Vertingas sklypas verslininkams išnuomotas iki 2034 m. ir dabar stovi apleistas.

GALERIJA

  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
  • Ką slepia Vytauto parko išparceliavimas?
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Nusikaltimas

padarytas, meraujant A.Račkauskui ir jo komandai. Kodėl dabartinis meras Matijošaitis pinigus kiša į gatvių asfaltavimą, medžių kirtimą, Panemunės miško naikinimą, o netvarko Vytauto parko? Gal jam palanki ši situacija? Netikiu jo sąžiningumu, jam nerūpi viešasis interesas. Labai prastas meras, daug Kauno žalos pridarė.

senukas

Šitas Broškės savininkas sunkiai serga asfaltavimo liga.O Kaunas kaip avis pusiau kirpta pusiau lupta:papigiai tvarkomos gatvės kelia juoką ir skausmą,kad bukas meras taip švaisto pinigus

siuksles

O viskas prasidejo nuo legendinio mero Arimanto Rackausko, kuris pardavinejo ir Dainu sleni ir Vytauto parka i kaire ir desine, uz tai dabar turime siuksles, kurie drista teigti, kad "mes cia versla darome". Ir tai daroma teritorijoje, kuri PRIVALO tarnauti visuomenes poreikiams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS