Kariliono varpai neskambės, nes trukdo studentams? | KaunoDiena.lt

KARILIONO VARPAI NESKAMBĖS, NES TRUKDO STUDENTAMS?

Kauno kariliono varpų muzika kauniečiai galės mėgautis tik savaitgaliais. Dažniau groti neleidžiama, nes esą prasidėjus mokslo metams, tai trukdytų studentams. Kompozitorius Raimundas Eimontas prašo valdžios ištirti varpų keliamo triukšmo lygį.

Skambins mažiau

Visą vasarą kauniečiai ir miesto svečiai galėjo mėgautis varpų gausmu, kuris sklisdavo iš kariliono bokšto. Tačiau rudenį koncertų bus gerokai mažiau. Į "Kauno dienos" redakciją kreipėsi varpais grojantis R.Eimontas tikino, kad Kauno menininkų namams (KMN) vėl užkliuvo varpų muzika.

Jis pasakojo norėjęs susiderinti rugsėjo mėnesio tvarkaraštį, tačiau gavo keistą atsakymą – varpų koncertų darbo dienomis rengti negalima, nes universitetuose prasidės paskaitos ir muzika gali virsti kliūtimi kitiems.

"Aš jau metus dirbu labdaringai miestui, stengiuosi kažką padaryti ir staiga pasako, kad negalima. Tai mano visas įdirbis eina perniek. Absurdas, kad varpai trukdo studentams, kai pats studijavau VDU, viduryje paskaitos nueidavau pagroti varpais turistams, grįždavau ir niekas nėra nei pusę žodžio pasakęs", – stebėjosi R.Eimontas.

Jis užsiminė, kad anksčiau KMN atstovai sakydavo, kad muzika trukdo aplinkiniams gyventojams, o dabar – studentams. Todėl jis paprašė pateikti konkrečius studentų, universitetų atstovų ar kauniečių skundus, kad varpų muzikos Kaunui nereikia, nes kelia per didelį triukšmą, tačiau atsakymo kol kas negavo.

Kreipėsi į merą

Kompozitorius šį kartą rengiasi pakovoti už idėją, kad rudenį nuo 17 val. skambėtų nemokama varpų muzika. R.Eimontas parengė merui raštą ir paskutinę vasaros dieną įteikė savivaldybėje. Jame muzikantas išdėstė savo poziciją.

"Įdomu yra tai, kad identiška varpų koncertų rengimo tvarka egzistuoja jau nuo gegužės, kai pats studijų procesų įkarštis. Pernai tris nemokamus koncertus darbo dienomis ir vieną savaitgaliais skambinau rugsėjo–gruodžio mėnesiais, tačiau niekada apie jokias studentiškas kliūtis KMN net neprasitarė", – dėstoma merui adresuotame rašte.

Kompozitorius taip pat siekia, kad būtų ištirtas garso lygis. Jei kompetentingi asmenys nustatys, kad varpų muzika kelia didesnį triukšmą, nei leidžia įstatymai, R.Eimontas nusileistų koncertus rengti tik savaitgaliais. Tačiau kol nėra tokių tyrimų, muzikas mano, kad didesnį triukšmą kelia miesto gatvėmis važiuojantis transportas.

Nesiryžo leisti

Pasak Kauno menininkų laikinosios direktorės Rasos Birietės, anksčiau kariliono varpai skambėdavo tik savaitgaliais. Kai vietoj ilgamečio varpų virtuozo Giedriaus Kuprevičiaus atėjo R.Eimontas ir Austėja Staniūnaitė, koncertų padažnėjo – leista juos rengti ir darbo dienomis.

"Jie pasiprašė atlikti nemokamus koncertus. Pagal kariliono koncertų programą numatyta, kad galima skirti daugiau laiko, jei atlikėjams reikia pasiruošti rimtesniems renginiams ar festivaliams. Šia proga ir pasinaudojo R.Eimontas", – priminė R.Birietė.

Ji sakė, kad, pasibaigus vasarai, muzikantai norėjo tęsti koncertus, tačiau iškilo keli kliuviniai. Pirmiausia tai, jog kompozitoriai norėjo, kad kai kurie koncertai nebūtų viešai skelbiami, nes jie gali ne visada atvykti. KMN laikinosios vadovės teigimu, taip esą būtų nuskriausti klausytojai, nes šie arba laukia koncerto ir jo neišgirsta, arba apie jį net nesužino. Kitas dalykas – ne visiems tokia muzika priimtina, ypač jei groja kiekvieną dieną.

"Nėra atlikto tyrimo, ar muzika trukdo, ar ne. Yra tik žmonių nuomonė, vieniems patinka, kitiems – ne. Aš tiesiog nesiryžau leisti, kad varpai skambėtų kiekvieną dieną, nes vis tiek yra garsas, kuris gana toli sklinda. Studentai nėra pagrindinis mano argumentais, bet yra ir žmonės, gyvenantys aplink", – sakė R.Birietė.

Laikinoji Menininkų namų vadovė tikino, kad varpų koncertai iš kariliono bokšto rudenį tikrai nedings. Planuojama, kad kompozitoriai rengs du koncertus savaitgaliais ir du nemokamus – darbo dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (58)

Mindaugas

Kiekvieną dieną baigęs darbą ir keliaudamas namo, laukių ar 17 val. išgirsiu ir ką išgirsiu, ypač apsidžiaugiu Metallica kūriniais! Kaunui to reikia!

Trolis

I like it: troliai trolina trolius stiklinėje vandens

Kolekcionierius

Ir aš turiu apie save didelę labai gerų atsiliepimų apie mane knygą, Kur galėčiau palikti tos knygos notaro patvirtintą kopiją?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS