Kariuomenė: pratybų metu Kaune gali būti įvesta komendanto valanda – detalės neatskleidžiamos | KaunoDiena.lt

KARIUOMENĖ: PRATYBŲ METU KAUNE GALI BŪTI ĮVESTA KOMENDANTO VALANDA – DETALĖS NEATSKLEIDŽIAMOS

Lietuvos kariuomenė surengė spaudos konferenciją, kurios metu viešai nurodė, kad vykstat didžiausioms NATO pratyboms, tam tikrose Kauno ir Vilniaus teritorijose gali būti įvesta komendanto valanda. Paprašius detalizuoti, kokie pratybų veiksmai vyks Kaune, kariuomenė kol kas nedetalizuoja.

Nežino, kaip elgtis

Į „Kauno dienos“ redakciją keliauja gyventojų užklausos, dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie NATO karines pratybas ir galimą komendanto valandos įvedimą. Žmonės teiraujasi, ką jiems reikės pratybų metu daryti.

„Skelbia, kad bus didžiausios NATO pratybos, kurios vyks ir Kauno apylinkėse, bet informacijos kas, kur ir kaip – nelabai yra. Gal dėl intensyvaus karinės technikos judėjimo bus kur nors ribojamas eismas? Žmonės juk nori planuotis savo laiką, tai galima būtų nesimaišyti kariškiams, tik kad neaišku, kada ta technika ir kur važiuos“, – pasisakė viena kaunietė Gabrielė.

Kiti susirūpino dėl galimo komendanto valandos įvedimo, mat tokios situacijos niekada neturėjo, tad kaip elgtis – nežinia.

Nesinori po to ir kokios baudos ar kariškių įspėjimo gauti, kad tos valandos nesilaikom.

„Kada bus ta komendanto valanda? Ar ji bus visam Kaune ar tik tam tikrose teritorijose? Ką gyventojams reikės jos metu daryti? O gal kaip tik negalima kažko daryti, eiti, šuns vedžioti ar sportuoti? Niekada nebuvo įvesta komendanto valanda, nelabai aišku, koks gyventojų vaidmuo. Nesinori po to ir kokios baudos ar kariškių įspėjimo gauti, kad tos valandos nesilaikom“, – klausimų daugiau nei atsakymų turėjo kitas kaunietis Jokūbas.

Planai – vėliau

„Kauno diena“ paprašė tiek miesto savivaldybės, tiek ir Lietuvos kariuomenės atstovų pakomentuoti apie artėjančias NATO pratybas. Domėjomės ir dėl minėtos komendanto valandos, ir dėl galimo karių judėjimo. Buvo įdomu, kuriose vietose vyks aktyvūs pratybų veiksmai, bei kaip pasiruošti gyventojams, kad netrukdytų. Tačiau kol kas detalės neatskleidžiamos.

„Kauno miesto savivaldybės administracija užduotis gaus iš pratybų organizatorių. Jomis siekiama treniruoti Karo komendantūrų veiklą, gerinti komendantūros sąveiką su savivaldybės administracija. Gyventojams aktuali informacija, susijusi su pratybomis, bus skelbiama oficialiais savivaldybės kanalais“, – lakoniškai atsakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė.

Lietuvos kariuomenės atstovai taip pat nesileido į detales ir „Kauno dienai“ pateikė labai abstraktų komentarą.

„Lietuvoje balandžio – birželio mėnesiais vyks virš 20 nacionalinių ir tarptautinių Lietuvos kariuomenės pratybų, kurių didžiausias pristatysime kiekvieną gegužės ketvirtadienį (pirmas susitikimas įvyks balandžio 30 d.) LK media centre, Totorių g. 25, Vilniuje, taip pat platinsime pranešimus spaudai su tikslia veiksmų ir vietų informacija prieš kiekvienas dideles pratybas.

Tad visa informaciją, susijusią su Kauno regionu, galėsite gauti apsilankiusi LK media centro organizuojamuose susitikimuose arba iš platinimų spaudos pranešimų“, – dėstoma „Kauno dienai“ atsiųstame komentare.

P. Maluko/BNS nuotr.

Vilnius – atviresnis

Praėjusią dieną kariuomenės surengtoje spaudos konferencijoje buvo įvardyta, kad komendanto valanda gali būti įvesta ir Vilniuje. Sostinės savivaldybė visuomenei pateikė kiek detalesnę informaciją apie artėjančias NATO pratybas.

ELTA skelbė, kad vykstant karinėms pratyboms tam tikroje Vilniaus miesto dalyje gegužės 7–8 dienomis nakties metu bus įvedama komendanto valanda. Jis esą bus įvedama išskirtinai mažai apgyvendintose, pramoninėse vietovėse nakties metu, po 24 val. ir tęsis iki 5 val.

Be to, Viršuliškių ir Panerių rajonuose vyks karinių vienetų judėjimas ir policijos reidai. Taip pat kariai kartu su šauliais treniruosis vykdyti teritorijos kontrolę be policijos, stabdys tik pratyboms numatytą transportą, vykdys kai kurių objektų apsaugą.

Kaip ELTĄ informavo Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų pratybos sostinėje ir Kaune vyks gegužės 6–8 dienomis. Pratybų metu bus tikrinamas institucijų, įstaigų ir organizacijų pasirengimas vykdyti mobilizaciją ir sąjungininkų priėmimo užduotis, turto rekvizavimas ir komendanto valandos paskelbimas.

Apie tai, kad artimiausiais mėnesiais Lietuvoje prasidės intensyvioji NATO pratybų fazė, antradienį pranešė Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. Jis pažymėjo, kad šalyje treniruosis daugiau nei 20 tūkst. šalies ir sąjungininkų karių.

Dalyvauti pratybose bus pašaukti 2500 aktyviojo rezervo karių, dar keli tūkstančiai bus pakviesti trumpai informacijos sutikrinimo procedūrai. Pratybų metu bus testuojama ir komendantūrų sistema.

Rašyti komentarą
Komentarai (99)

kokia dar komendanto valanda nuokrušos?

Čia kažkas Konstitucija panaikino?Ar Lietuvoje įvyko karinis perversmas?Dalbajobai...bl...

Mokslo įrodyta

Žmogaus kalbos aparatas turi tiesioginį ryšį su smegenų aparatu, pagal žmogaus lingvistinius gebėjimus nesunku atsekti jo smegenų aparato būseną, murzina ji ar šviesi...

pizdec lanzbergio sektai!

konservatoriai ir kas uz juos balsuoja plauks pilvu i virsu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS