Kas laukia suniokotos „Skalbėjos“? | KaunoDiena.lt

KAS LAUKIA SUNIOKOTOS „SKALBĖJOS“?

Pernai rudenį vandalų taikiniu tapusi į kultūros vertybių registrą įtraukta bronzinė skulptūra "Skalbėja" tebelaukia geresnių dienų. Vandalai jai buvo nupjovę galvą ir ją paslėpę. Pastaroji netrukus rasta, tačiau skulptūra nepradėta tvarkyti iki šiol.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas "Kauno dienai" pasakojo, kad šiuo metu skulptūros savininkas ją laikinai yra perkėlęs į saugesnę vietą. Iki vandalų išpuolio dekoratyvinis kūrinys stovėjo Kaune, Savanorių prospekte, buvusio buitinių paslaugų komplekso "Juzė" vidiniame kiemelyje.

A.Liako turimais duomenimis, skulptūra yra statinio, kuris priklauso bendrovei "Kauno buities namai", dalis.

Po suniokojimo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, o KPD sudarė specialią komisiją, turinčią nustatyti skulptūros atkūrimo būdą ir padarytą žalą.

"Minėta komisija apžiūrėjo kultūros paveldo objektą, žalos dydis skaičiuojamas. Vadovaujantis sudarytos komisijos išvadomis bus priimtas sprendimas dėl skulptūros restauravimo būdo ir tolesnių veiksmų", – teigė A.Liakas.

Anot vyriausiojo specialisto, dabartinė skulptūros būklė yra bloga. "Buvo pašalinta viršutinė skulptūros dalis (galva su dekoratyviais vėjyje besiplaikstančiai plaukais). Atrodo, kad skulptūra buvo pjaustyta elektriniu kampiniu šlifuokliu. Ji susmulkinta į šešis atskirus gabalus. Panašu, kad niokojant skulptūra ji buvo ne tik pjaustoma, bet ir daužoma", – vertinimus pateikė A.Liakas.

"Skalbėja" kol kas dar nėra restauruota, nes, pašnekovo teigimu, tokius darbus gali atlikti tik atestuotas restauratorius. Be to, dar nebaigtas ikiteisminis tyrimas.

Po nuniokojimo skulptūros teisinis statusas nepasikeitė. Ji tebėra saugotinas kultūros objektas.

Kaune vandalai nuniokojo skulptūrą „Skalbėja“

Laimio Steponavičiaus nuotr.

"Kauno diena" jau yra rašiusi, kad dingusi skulptūros dalis rasta pastato, kurio vidiniame kieme stovi, pirmame aukšte. Ją aptiko ir policijos pareigūnams pranešė šio apleisto pastato bendraturčiai.

Už istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sunaikinimą ar sugadinimą gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Kauno buitinių paslaugų įmonių kompleksas "Juzė", kuriame stovėjo skulptūra, ir kurio oficiali dalis yra šis meno kūrinys, jau ilgą laiką yra rekonstruojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Gal tikrai,

tam tvartelžiniui ir zelemunsčikui kokias ##### uždet, ked nesamonių nepezėtu...

TvartelioZinios

Didesnio veblentoja uz nukriosusi lansbergi tikriausiai pasaulyje niekas nerasite

Čia

tie,, komentarai"siunčiami DEBILO ar SILPNAPROČIO? gal įmanoma ateityje, nespausdinti nieko, negu, tokiais girto veblenimais užpildyti skirelį, ką??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS