Kauko laiptai įgauna naują veidą: kaip viskas atrodys? | KaunoDiena.lt

KAUKO LAIPTAI ĮGAUNA NAUJĄ VEIDĄ: KAIP VISKAS ATRODYS?

Dar pavasarį prasidėjusi Kauko laiptų rekonstrukcija buvo laikinai sustojusi, tačiau dabar vėl vyksta tvarkymo darbai. Po truputį ima ryškėti naujas vaizdas.

Priverstinė pertrauka

Kovo mėnesį Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad pradeda Kauko laiptų rekonstrukciją, po kurios ši Žaliakalnio vieta įgaus visai kitokį vaizdą ir bus prikelta naujam gyvenimui. Tačiau prasidėję darbai netikėtai sustojo ir tik neseniai darbininkai vėl užkūrė savo techniką.

"Vasarą keitėsi vadovaujantis subrangovas, nes nebuvome patenkinti darbų kokybe. Dėl rangovo kaltės vėlavo statybos pabaiga, vėliau buvo ieškoma naujo rangovo. Tai užtruko du mėnesius. Atsiliekame nuo darbų grafiko, tačiau dabartinis rangovas dirbs visą žiemą, kol tik leis oro sąlygos", – apie priverstinę darbų pertrauką "Kauno dienai" pasakojo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Veiksmo netrūksta

Dabar Kauko laiptų rekonstrukcija tęsiasi. Nors spustelėjęs šaltukas jau bandė vėl įšaldyti darbus, tačiau, jam pasitraukus, rekonstrukcija atnaujinta. Jau atlikta ir nemažai darbų, kurie leidžia pamatyti naujo dizaino nuotrupas.

"Šiuo metu tvirtinami laiptų šlaitai, jau įrengti šlaitai baseino erdvėje ir apželdinti rulonine veja. Atlikti inžinerinių tinklų įrengimo darbai, sutankinti dangų pagrindai, įrengtos šaligatvių dangos. Sumontuoti fontano požeminiai aptarnavimo blokai, išlieta fontano pado gelžbetoninė plokštė ir fontano inžineriniai vamzdynai. Įrengtas pandusas į apatinę fontano terasą", – vardijo A.Pakalniškis.

Statybų vietoje matyti, kad darbus sunkina nuo šlapdribos pažliugęs gruntas. Teko net iš klampaus purvo vaduoti darbininkų techniką. Tačiau net ir tai darbų tempų nemažina, norima viską spėti iki pavasario, tad kol žemės nesukaustė ledas, tol ši Žaliakalnio vieta bus tvarkoma toliau.

"Dabar liejamos laiptų šoninės gelžbetoninės sienutės, lygiagrečiai restauruojami metaliniai turėklai, pradėtos dėti autentiškos pakopos. Liko pabaigti šiuos darbus ir takų dangas įrengti tarp laiptų. Taip pat dedami granitiniai bortai fontano erdvėje", – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Kaip viskas atrodys?

Skelbta, kad Kauko laiptai po rekonstrukcijos pasikeis neatpažįstamai. Šioje erdvėje sumažės invazinių medžių, o neveikiantį baseiną pakeis fontanai. Bus ir kitų poilsio zonų.

Viršutinėje Kauko laiptų terasoje tarpukariu buvo trijų lygių baseinas. Sovietmečiu jis buvo pertvarkytas ir iki šių dienų išliko toks pats. Kauno miesto savivaldybė tikino, kad vietoje neišvaizdaus ir savo funkcijos neatliekančio darinio visa aikštė bus išgrįsta granitine danga, į kurią bus integruoti fontanai.

Prie Aukštaičių gatvės esančiame šlaite bus pastatyti betoniniai suolai, kurie suformuos amfiteatro erdvę. Į ją ves akmens skaldos takelis. Visoje tvarkomoje teritorijoje numatoma įrengti vienodo dizaino suoliukus ir šiukšliadėžes. Laiptus apšvies 4 m aukščio šviestuvai, išdėstyti abejose tako pusėse. Tokie patys šviestuvai bus įrengti ir Kauko alėjoje. Apšviesta bus tiek gatvė, tiek šlaitas.

Pasak Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, rekonstruojant vieną gražiausių tarpukario statybos objektų bus išsaugotos autentiškos granitinės laiptų pakopos, o turėklai – restauruoti. Rekonstruos ir fontanėlius su aikštelėmis, jie bus sutvarkyti ir apšviesti.

Baseino zonoje, tarp fontano ir laiptų, projektuotojai numatė įrengti tris nerūdijančiojo metalo, blizgaus paviršiaus rutulius. Interaktyvūs elementai galės suktis aplink savo ašį, ant jų bus galima užlipti ar atsisėsti.

Apatinėje Kauko laiptų dalyje planuojamas gėlynas. Dėl erozijos poveikio bus tvarkomi ir Kauko laiptus juosiantys šlaitai. Jie bus padengti geotekstiliniais dembliais, juos užpilant juodžemiu ir užsėjant veja. Projektas iš dalies finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

A.Pakalniškis sakė, kad rangovas darbus įsipareigojęs užbaigti iki kitų metų kovo 19 d.

GALERIJA

  • Kauko laiptai įgauna naują veidą: kaip viskas atrodys?
  • Kauko laiptai įgauna naują veidą: kaip viskas atrodys?
  • Kauko laiptai įgauna naują veidą: kaip viskas atrodys?
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

melea>vb

Duok Dieve, kad taip butu kaip parasete. Itikinot

vb

melea. gal maziau pievink. Kauko baseinas buvo nusiures, nutrupejes, niekas ten nebenoredavo pasibuti nes erdve asocialia buvo tapusi. Viska sutvarkys, koks skirtumas, kaip dabar atrodo. Parodyk tu man objekta, kuris viduryje tvarkymo graziai atrodo? Fontanas laiptu apacioje isliks. Bus kazkiek nusveistas ar parenovuotas, bet jis liks. Kaip ir orginalias laiptu pakopas issaugos. Kam ta kritika, tik dziaugtis, kad vieta vel taps jaukia erdve traukiancia zmones ir vaikus ten pasibuti.

melea

Reikejo sugebeti taip ziauriai viska suniokoti ir sugriauti, atrodo kaip po galingu bombu sprogimu, nors Kauko laiptai palyginus dar tikrai gerai atrode. Geri seimininkai niekada nedirba lauko darbu ziema, o sie pasirodo dirbs. Dieve duok, kad tik padarytu kaip suplanuota, nors yra daug abejoniu. Ar isliks istorinis grazus fontanas laiptu apacioje prie Zemaiciu gatves?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS