Kaunas neapsikvailino | KaunoDiena.lt

KAUNAS NEAPSIKVAILINO

Kaunas neapsikvailino niekur – nei dėl kelių taisymo, nei dėl miesto infrastruktūros plėtros projektų, nei dėl paminklų statymo (beje šis, atidengiamas valstybės gimtadienio proga, ne pirmasis pastatytas per pastaruosius metus).

Be jokios abejonės, tobulumui ribų nėra, galima ir reikia kritikuoti už taisomų kelių rangovų nepakankamą kokybės kontrolę, galima ir reikia duoti pastabų dėl nepakankamo derinimo su miestiečiais ir ypač architektų bendruomenės atstovais miesto infrastruktūros plėtros projektų. Bet miestas vis tiek veržliai ir užtikrintai eina į priekį, kad ir kaip labai tai kažkam nepatiktų. Kaunas jau senai nebėra degalinė tarp Vilniaus ir Klaipėdos ir niekada daugiau (nuoširdžiai tuo tikiu) nebebus.

Kalbant apie būsimojo paminklo pastatymą Kaune, manau, neetiška asmeninę nuomonę brukti kaip apibendrintą. Kiek žmonių – tiek nuomonių. Mano asmenine nuomone, į šį paminklą nebūtina žiūrėti kaip į simbolį, atgrasantį nuo priešų. Šiandien, mano nuomone, nei savo rūsčiais veidais (jais nebent galime didžiuotis kaip išsaugotu sovietiniu paveldu), nei rūsčiais paminklais potencialaus priešo neatbaidysime. Apsiginti nuo priešų padės tik laisva piliečių dvasia (štai ją mes visi ir privalome ugdyti dirbdami su jaunąja karta, neužmiršdami pirmiausia asmeninio pavyzdžio) ir kaip priedas prie to –  pakankamas finansavimas gynybai.

Eifelio bokštas, užpraeitame amžiuje taip pat buvo per pusę suskaldęs prancūzus.

Tiems, kurie neranda paminkle pakankamai panašumo su istoriniu Vyčiu, siūlau jo ir neieškoti. Priimkime tokį, koks jis yra. Jei atrodo, kad karys kviečia ne kariauti, o prekiauti, taip ir darykime. Mano nuomone, geriau bloga taika negu geras karas. Neskubinkime jo (karo) patys, kai ateis laikas – tada ir kariausime, bet, patikėkite mano asmenine patirtimi, geriau, kad jis niekada neateitų.

Paminklas blogas ar geras, nėra labai sunku vertinti, nežinant, kiek pastangų, laiko ir pinigų reikia iki jį atidengiant.

Mes visi esame laisvi piliečiai, tokie turime ir išlikti, tokia laisva dvasia turime auklėti savo vaikus ir anūkus. Taigi kritikuokime –  kritikos niekada nebūna per daug, o jei ji konstruktyvi ir argumentuota, tai netgi labai padeda dirbti ir surasti optimalius sprendimus. Ir vis dėlto, nepaisant išsakytų visų pagrįstų ir nepagrįstų trūkumų apie paminklą, mano nuomone, jis papuoš mūsų miestą. Paryžiuje dabartinis jo simbolis, Eifelio bokštas, užpraeitame amžiuje taip pat buvo per pusę suskaldęs prancūzus ir teisę atsirasti gavo tik labai nedidele persvara.


Kauniečių komentarai apie Vytį

Vos prie Kauno pilies atvežus "Laisvės kario" skulptūrą interneto erdvėje užvirė audringa diskusija. Kažkam užkliuvo, kad raitelis moja kalaviju pilies link, kitiems – per jaunas kario veidas. Treti tiesiog nepraleido progos išlieti pagiežą ant politinių openentų. Vis dėlto dauguma portalo kaunodiena.lt skaitytojų įsitikinę, kad skulptūra papuoš miestą.

"g

Gal Vilniui reikėtų tiesiog pripažinti, kad Kaunas vėl ir vėl pasielgė ryžtingai ir juos perspjovė... Gana jau pyktis.

"Žemaitis

Super. Nors vieną dalyką padarėme super. Tik gaila, kad ne reprezentacinėje valstybės aikštėje Vilniuje. Turbūt todėl, kad Vilniuje pilna Lietuvos priešų.

"Anonimas

Šį kartą, atrodo, buvo mėginta perspjauti Vilnių, bet, pučiant stipriam vėjui, to padaryti nepavyko.

"Snieguolė

Nuostabi ir didinga skulptūra. Kario veidas labai lietuviškas ir malonus. Tai didelė dovana miestui. Ačiū skulptoriui.

"Kęstas

Ačiū už Vytį, tik kodėl raitelis, išsitraukęs kalaviją, puola Kauno pilį? Paaiškinkite šį sumanymą. Gal jis nori iš Kauno mus išvyti?

"Cha cha cha

Kokios ir kieno siųstos komisijos taip patvarkė, kad suteikė progą pasišaipyti iš tautai švento reikalo (bebarzdis jauniklis sprunka į pilį pasislėpti)?

"Zigmas

Tiek daug triukšmo dėl elementaraus, kokybiškai atlikto darbo. Vilnius nestato, nes nesusitaria, kam ir kiek. Ten juk dėl J.Basanaviciaus dar tariasi... Turbūt nesutaria dėl patriarcho veido, o Kaune meras juokingai paprastai viską padare.

"Vytas

Viskas gerai. Tačiau jo negalima vadinti Vyčiu. Tai tik Laisvės karys. Tikro Vyčio dar lauksim.

"Jonas

Puiku, labai smagu, kad Kaunas turi didingą skulptūrą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga.

"Anonimas

Iniciatoriams ir statytojams galima "padėkoti" nebent už istorinės vietos sudarkymą.

"Darius

Labai lietuviška kritikuoti kitų nuveiktus darbus užuot  pasidžiaugus, kad kažkas kažką daro...

"Trūksta žodžių

Diskusijos apie barzdą ar amžių tik dar kartą parodo, kad komisijoje vyravo socialistinio realizmo šalininkai. Taip pat akivaizdu, kad mūsų švietimo sistema tebėra giliai sovietinė. Deja, šalis jau 28 metus nepriklausoma, o prie Kauno pilies atidaromas antras Grūto parkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

buvusi Kauniete

Aciu Skulptoriui ir Kaunieciams! Dziaukites ,o nedejuokit. Ir kada Jums bus gerai. Tai ne i ta puse karys atsisukes, tai veidas jaunas. Neitiktu Jums jei raiteli ir atsuktu i kita puse.(atrodytu kad gyventojus puola) O veida nors ir kokio sventojo nukaltu, nepatiktu.Nezinau kas su tais Kaunieciais... Dekoju visiems kurie kazka teigiamo paraso..

Jurijus SUBOTINAS

BRANGUS KAUNIECIAI,BUTINA SUDARYTI NEPRIKLAUSOMA SPECIALISTU KOMISIJA KURI OBJEKTYVIAI IVERTINTU SAVYKAINA SITO ARKLIO. As netikiu, kad sitas"vytis"kainuotu 685 000 euru. MATIJOSAITI, PRIZADU - AS, Jurijus Subotinas tuo rimtai izsiimsiu. UZTENKA MULKINTI KAUNIECIUS. CIA TAU NE OBHEESniko SIPAVICIAUS KRIMINALINE KONTORA. Skambinkite man, Lietuvos Zmones. Jurijus Subotinas 8 609 48037.

zigmas

Tai nieko nuostabaus,kad kritikuoja ,blogas žirgas.Tik blogas vienas žodis o kas konkrečiai, kritikai nepasako,tai žmonės kurie neturi savo nuomonės, o tik girdintis,kad blogas vytis o ką geresnio galėjo pasiūlyti nedrįsta prisistatyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS