Kaune vaikų skaičius sparčiai auga – ES fondų investicijų pagalba sieks jį išlaikyti ir padidinti | KaunoDiena.lt

KAUNE VAIKŲ SKAIČIUS SPARČIAI AUGA – ES FONDŲ INVESTICIJŲ PAGALBA SIEKS JĮ IŠLAIKYTI IR PADIDINTI

  • 10

Patvirtinus dešimties 2022–2030 m. regionų plėtros planus, šalies regionai tęsia jų įgyvendinimą – programą Vyriausybė patvirtino dar praėjusių metų birželį, tad regionų plėtros tarybos su kolegijomis toliau planuoja intensyvius pažangos priemonių pritaikymo darbus.

Savivaldybės ir jų įsteigtos Regionų plėtros tarybos turi aiškius tikslus – kad regionuose būtų patogu gyventi, o paslaugos būtų ten, kur jų reikia. Šiems tikslams pasiekti numatyti ir finansiniai ištekliai. Regionų plėtrai 2021–2027 metų finansiniam laikotarpiui skiriama ES investicijų suma rekordiškai didelė – net 1,6 mlrd. eur. Palyginimui, 2007–2013 laikotarpiu ši dalis buvo 10,5 proc., o 2014–2020 m. apie 16 proc. Regionų plėtros tarybos nusimatė iki metų pabaigos suplanuoti pažangos priemonių, tai yra – konkrečių projektų, už ne mažiau kaip 35 proc. regionų plėtros programoje numatytų lėšų.

Kauno regionas, kuriam priklauso Birštonas, Jonava, Kaišiadorys, Kėdainiai bei Kauno rajonas praėjusio ES paramos etapo metu pasinaudojo dalimi investicijų ir žymiai pagerino susisiekimą mieste dviračiais bei pėsčiomis. Svarbu skatinti gyventojus judėti, o taip pat kuo mažiau naudotis automobiliais. „Tuo tarpu šiuo metu parengtas ir patvirtintas naujas projektas – „Įvairialypio švietimo plėtojimas ir ugdymo prieinamumo didinimas“. Manau, kad ši pažangos priemonė yra tikrai svarbi ir reikalinga“, – pastebėjo nevyriausybinių organizacijų tarybos atstovė Indrė Augutienė.

I. Augutienė: turime kurti dialogo ir pasitikėjimo vieni kitais kultūrą, įtraukti jaunus piliečius į regionui ir konkrečioms savivaldybėms aktualių klausimų svarstymą. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Anot jos, itin svarbu, kad ES parama kurtų sąlygas bendradarbiavimui tarp įvairių institucijų ir organizacijų: mokyklų, verslo, nevyriausybinių organizacijų. Tai sudarytų geresnes sąlygas vaikams ir jaunimui mokytis ne tik mokyklos aplinkoje, bet ir už jos ribų. Kauno regione ne viena savivaldybė planuoja įdiegti visos dienos mokyklos modelių plėtrą.

Vaikų ir jaunimo skaičius auga

Kaip ir daugelyje kitų, taip ir Kauno regione pirmiausia yra itin svarbu stiprinti jaunimo įtraukimą priimant svarbius sprendimus. Kauno regiono 2022–2030 m. plėtros plane nurodoma, kad Kauno miesto ir rajono savivaldybėse vaikų ir jaunimo skaičius pastaraisiais metais auga, ir tam svarbus kokybiškų darbo vietų kūrimas, socialinės infrastruktūros plėtra, leidžianti užtikrinti gyvenimo kokybę. Ne mažiau svarbu yra kalbėti su visuomene, ypač jaunais žmonėmis, siekiant išgirsti jų poreikius, lūkesčius ir pasiūlymus, kurie motyvuotų juos likti gyventi ir kurtis net ir mažesnėse savivaldybėse.

„Turime kurti dialogo ir pasitikėjimo vieni kitais kultūrą, įtraukti jaunus piliečius į regionui ir konkrečioms savivaldybėms aktualių klausimų svarstymą. Tokiu būdu leisime jiems pasijausti visaverčiais bendruomenės nariais ir motyvuosime kurtis mūsų regione“, – sakė nevyriausybinių organizacijų tarybos atstovė I. Augutienė.

Anot jos, būtent tikslingos investicijos ir aktyvus darbas su savivaldybėmis nulėmė tai, kad šiandien atvirus jaunimo centrus ir erdves galime rasti kiekvienoje savivaldybėje, o daugelyje vietų galima pastebėti ir veikiančias mobiliojo darbo ir darbo su jaunimu gatvėje komandas. Darbas su jaunimu pripažintas kaip kuriantis pridėtinę vertę ir sprendžiantis svarbias jaunimo socialines, užimtumo problemas.

„Kad svarbios problemos būtų sprendžiamos, o tam skirtos lėšos panaudojamos tikslingai, manau, svarbu būtų atsižvelgti į tokius faktorius: politinė valia, nesavanaudiškumas ir siauri interesai, orientacija į vietos žmonių poreikius ir lūkesčius, skaidrumas ir atskaitomybė, siekis kurti ilgalaikį teigiamą poveikį regione“, – šypsojosi moteris.

Ji sako, kad vaikai, jų ugdymas yra kertiniai valstybės pamatai, tad itin svarbu šiems procesams lėšų negailėti.


REGIONŲ PLĖTRAI SKIRIAMA ES INVESTICIJŲ SUMA

Regionų plėtrai 2021–2027 metų finansiniam laikotarpiui skiriama ES investicijų suma rekordiškai didelė – net 1,6 mlrd. Eur. Palyginimui, 2007–2013 m. laikotarpiu ši dalis buvo 10,5 proc., o 2014–2020 m. – apie 16 proc.

263 170,5

– tiek eurų ES investicijų yra skirta Kauno regionui.

 

GALERIJA

  • Indrė Augutienė.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nesupratau

Indrute, kas tai yra tas " įvairialypis švietimas" ?????

EU

Kaip visgi iškraipomi skaičiai dėl faktų, kad gauti ES fondų pinigų. Aha, didėja didėja...

Stebėtojas

pAKAUNĖS RAJONO GYVENTOJAI DEKLATRUOJA VAIKUS kAUNE- KAD kAUNE MOKTYKLAS GALĖTŲ LANKYTI...Didėja.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS