Kauniečiai graibsto ir lietuvišką auksą, ir kvapą | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIAI GRAIBSTO IR LIETUVIŠKĄ AUKSĄ, IR KVAPĄ

  • 4

Patriotiškumu garsėjantys kauniečiai įvairiais būdas demonstruoja savo meilę tėvynei. Paštininkai juokauja, kad kasdien iš Kauno į pasaulį išsiunčiama bent po mažą Lietuvos dalį. Laikinosios sostinės prekybininkai pripažįsta, kad tautinės atributikos suvenyrus šluoja ne tik vis dažniau Kauną atrandantys užsienio turistai, bet ir vietiniai.

Lietuviai moka daugiau

Lietuviškų suvenyrų krautuvėlių Kauno senamiestyje įsikūrusios bent kelios. Jų vitrinos mirga nuo įvairiausių molinių statulėlių ir kitų rankų darbo smulkmenų, lininių staltiesių ir kitos tautinės atributikos. "Užsienio turistai dažniausiai ieško suvenyrų, kuriuose būtų pavaizduotas Kaunas. Ko gero, norima parsivežti į namus prisiminimą apie miestą, kuriame svečiavaisi. Tačiau dažnai užsuka ir vietiniai, kurie irgi ieško simbolikos tiek apie Kauną, tiek Lietuvą. Skirtumas tas, kad tautiečiai ieško originalesnių savo šalį reprezentuojančių suvenyrų, taip pat perkamos brangiau kainuojančios prekės – suvenyrai iš gintaro, vėriniai, juvelyrika su lietuviškuoju auksu, lino tekstilės gaminiai", – pasakojo vienoje Vilniaus gatvės krautuvėlėje suvenyrais prekiaujanti Regina.

Čia pat prie lentynų sutiktas besisukiojantis belgas Martinas su drauge Cristine pasakojo, kad užsuko nusipirkti magnetuko ant šaldytuvo su Kauno panorama. "Turime tradiciją, kad iš svetur visada parsivežu magnetuką. Namuose virtuvės šaldytuvas yra tapęs savotišku žemėlapiu, kuriame norime ir Kauną įamžinti", – pasakojo savaitgalį Kaune leidžiantys turistai iš Belgijos.

Atributika – ir paštuose

Suvenyrų ir kitos tautinės atributikos šiandien galima rasti ne tik specializuotose parduotuvėse, bet ir didžiuosiuose prekybos centruose, pašto skyriuose.

Pasak Lietuvos pašto atstovų, suvenyrai, kuriais gausiai prekiaujama paštuose, dažniausiai tiesiai nuo prekystalio gula į siuntų dėžes, iškeliaujančias į svečias šalis. Praėjusią vasarą paštuose paklausiausia prekė – gintarų vėriniai. "Vos pradėjus prekiauti lietuviškuoju auksu, ši prekė tapo topinė. Apskritai knygos ir įvairūs suvenyrai, ženklinti tautine simbolika, yra vienos iš paklausiausių prekių. Mūsų klientai džiaugiasi, kad į paštą atėję išsiųsti siuntinio čia pat vietoje jį gali papildyti ir maloniomis dovanėlėmis", – teigė Lietuvos pašto Pardavimo tarnybos direktorius Aurimas Čiagus.

Dažnas gali nustebti, bet šiuo metu paštuose įsigyti galima net ir lietuviško aromato kvepalų. "Tai irgi perkama prekė, tapusi itin originalia lauktuve iš Lietuvos, nes tai "Lietuvos kvapas", specialiai sukurtas aromatas, kuris reprezentuoja mūsų šalį. Sakoma, kad Kaunas yra patriotiškiausias šalies miestas, todėl ir paštuose turime įvairiausios tautinės atributikos. Čia parduodamos ir trispalvės, kurios yra itin paklausios prieš valstybines šventes. Siekiant ugdyti patriotiškumą ir pilietiškumą, valstybėms vėliavoms vasarį ir kovą taikėme ne mažas nuolaidas", – pasakojo Lietuvos pašto atstovas.

Perka priminimus apie Lietuvą

Prekybininkų teigimu, poreikį prekiauti tautinės atributikos ar kitais suvenyrais diktuoja pirkėjai, kurių pageidavimu ne tik parduotuvėse, bet ir kitų paslaugų teikimo vietose atsiranda malonių smulkmenų prekyba.

Kauno 3-iajame pašte užkalbintas Andrius pasakojo, kad į jo siunčiamus siuntinius, jei dėžėje lieka laisvos vietos, visada pakliūva pašte įsigyta dovanėlė artimiesiems. "Kadangi pašto vitrinose galima rasti ne tik vokų, pašto ženklų ar siuntų dėžių, todėl rasti kuo nustebinti artimą žmogų, paprasta. Užsienyje gyvenantiems draugams esu siuntęs ir pašte nusipirktą vėliavą ir net lietuviškas vilnones kojines, kurios buvo puiki Kalėdų dovana ir simbolinis Lietuvos priminimas", – tikino kaunietis.

GALERIJA

  • Kauniečiai graibsto ir lietuvišką auksą, ir kvapą
  • Kauniečiai graibsto ir lietuvišką auksą, ir kvapą
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kaunietis

marketingas...

ir

dar atsiranda naiviu /patriotiniu/ durniu kurie kaip ir anksciau panemunes smeli laiko stebuklingu is indijos parveztu o paprasciausiai pasemkime is vidurio Lietuvos kaimo tualeto ir tai bus tikrasn siulaikinio lietuvio kvapas/gali buti ir milijonieriaus/ bet vistiek lietuviskas. greit fanatizmu ir durnystemis lenksime jav juk sovietmeciu irgi buvo lenktynes tai ko noret juk geras /mokinys/ visados lenkia mokytoja ar ne taip p. /elitiniai/ runkeliai?...

Neringa

Tiesą pasakius, kvapas baisus...įsigijau, bet nebuvo vėliau kur dėti///
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS