Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIUS DUSINA ŠIUKŠLIŲ SMARVĖ: NAUJAS KAMINAS PROBLEMŲ NEIŠSPRENDĖ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauniečius dusina iš Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos (MBA) sklindanti smarvė. Nuo dvoko kosėja vaikai, tačiau atsakingos institucijos tik skėsčioja rankomis.

Pasireiškė alergija

Nuo tada, kai pastatyta Kauno MBA, ypač suprastėjo Kauno rajono, Ramučių, gyventojų gyvenimo kokybė. Neapsikentę nuolatinės smarvės, šią savaitę bendruomenės nariai susitiko su MBA atstovais bei iš arčiau pažvelgė į šiukšlių rūšiavimo ir kompostavimo įrenginius. Dėl tvyrančios smarvės dalis susirinkusiųjų nesiryžo žengti į gamyklos vidų.

"Mano dukrą iš karto pradeda vimdyti. Mes tokius kvapus jaučiame nuolat. Žinoma, iki mūsų ateina ne toks aitrus, tačiau mes jį užuodžiame. Naktį vaikai pabunda ir pradeda kosėti, tada mes iš karto suprantame, kad vėjas papūtė ir vėl smirda. Jau daug vaikų pasireiškė alergija", – kalbėjo viena moteris.

Naktį vaikai pabunda ir pradeda kosėti, tada mes iš karto suprantame, kad vėjas papūtė ir vėl smirda.

Į MBA gyventojai atvyko nešini plakatais "Smarvei Ramučiuose – NE", "Reikalaujame valdžios atsakomybės", "Atsibodo smarvė. Noriu ramiai gyventi savo Ramučiuose". Dalis gyventojų atsinešė dujokaukes, tačiau kai kuriems dvokas prasiveržė ir pro užspaustas nosies šnerves.

"Kol šiukšlių kalnai bus lauke, tol smarvė neišnyks", – rodydami sukrautus išrūšiuotų šiukšlių blokus pastebėjo kitas Ramučių gyventojas.

"Pernai vasarą kvapų buvo mažiau. Tai gal galėjote pasimokyti, ką tokio darėte. Kodėl dabar vėl pradėjo sklisti kvapai? Sudėtų jutiklius, tada matytųsi, kiek nukrypstama nuo normos. O dabar naktį laboratorijos atstovų neiškviesi", – replikavo susirinkusieji.

Nebetiki pažadais

Kauniečiai dėl blogo kvapo yra parašę aibę skundų, tačiau atsimuša tarsi į sieną. Kaskart girdi pažadus, tačiau realiai jie neišpildomi. Vieni žmonės tikino, kad smarvė kartais jaučiama ir už daugiau nei 10 km nuo Ateities plente įsikūrusios MBA.

"Gyventojai nuo pat pradžių nuodijami. Mes manome, kad kažkas technologiškai yra netinkamai padaryta, nes užsienyje kažkodėl taip nesmirdi. Kai pučia šiaurės vėjas, blogą kvapą nupučia kažkur kitur, bet nereiškia, kad jo nėra. Mes jaučiame smarvę, kai būna pietų arba pietryčių vėjas, tada pučia tiesiai į Ramučius. Dažniausiai dvokas jaučiamas vėlai vakare arba anksti ryte. Štai praėjusią naktį vidurnaktį pajutau vos juntamą kvapą, tačiau apie 5 val. ryto driokstelėjo su kaupu", – pasakojo  Ramučių seniūnaitis Darius Merkšaitis.

Gyventojai net turi feisbuko grupę, kur nuolat fiksuojamas nuo Kauno MBA sklindantis blogas kvapas.

"Kreipėmės visur, kur galima, bet atsakas – visiškas ignoravimas. Teisinasi, kad įranga esą sugedo arba nėra nukrypimo nuo gamybos ir viskas atitinka normas. Šiandien tikimės susipažinti su gamykla, nes gyventojai nežino proceso eigos. Pažadai dėl pokyčių duodami jau trejus metus, tad šiandien tikimės, kad bus kažko imtasi. Kokių iki šiol priemonių imtasi, jei niekas neveikia? Gyventojai nebegali kentėti", – stebėjosi seniūnaitis.

Kaminas neveikia

Ramučių bendruomenę pasitikusi laikinoji MBA direktorė Ingrida Valavičienė sakė, kad kasdien čia atvežama apie 500 t atliekų, todėl nereikėtų stebėtis, jog yra kvapų, nes šiukšliavežiai taip pat neatvyksta kvepiantys.

Mes čia ne bandutes kepame, o atliekas tvarkome.

"Žinote, mes čia ne bandutes kepame, o atliekas tvarkome. Darome tai, ką gyventojai tingi daryti namuose, – rūšiuojame šiukšles", – sakė laikinoji MBA vadovė.

Anot jos, didžiausią smarvę kelia būtent biologinės kilmės atliekos, iš kurių gaminamas kompostas. Šiukšlių rūšiavimo gamykloje įrengta daug įvairių filtrų bei mechanizmų, kurie valo orą ir naikina blogus kvapus, tačiau jų vis tiek prasiveržia į lauką.

"Nuo 6 iki 22 val. kompostas yra automatiškai vartomas, o nakčiai paliekamas vėdintis. Viskas surenkama į oro valymo sistemą, kur naikinamas amoniakas, tada praleidžiamas pro biofiltrą. Šiemet buvo pastatytas kaminas, pro kurį išleidžiamas jau išvalytas oras. 95–98 proc. oro išvalome. Kai įeisite į vidų, pajausite, kokia smarvė yra ten ir kokia lauke, čia jau beveik nejuntama. Mes tikrai neturime čiaupo, kurį naktį atsukame ir užsukame, kai gyventojai paprašo", – teigė I.Valavičienė.

Tačiau ji pripažino, kad pavasarį pastatytas 35 m aukščio kaminas problemų dėl dvoko neišsprendė. "Dar prieš jį statant sakėme, kad tai neveiks, siūlėme ieškoti kitų būdų, bet niekas mūsų neklausė, tad dabar tik išleidome daug pinigų, o rezultato nėra", – sakė laikinoji MBA vadovė.

"Kauno diena" primena, kad nuo MBA pastatymo dienos buvo kalbama, kad, pagal projektą, kaminas turėjo būti įrengtas iš karto, tačiau tai padaryta praėjus maždaug trejiems metams. Dabartiniai vadovai per daug nedetalizavo, ar kaminas iš tiesų buvo projekte numatytas. Anot MBA atstovų, teismas išaiškins, ar, statant gamyklą, turėjo būti įrengtas kaminas, ar ne.

Kvies ekspertus

I.Valvavičienė tikino, kad su nemaloniais kvapais bandoma kovoti ir probiotikais. Jie rankiniu būdu kelis kartus per savaitę yra purškiami ant atliekų. Taip pat rudenį iš Vokietijos atvyks nepriklausomi ekspertai, kurie vertins Kauno MBA veiklą, žiūrės visą technologinį procesą, tada pateiks rekomendacijas.

"Buvo atlikta inventorizacija, kvapų sklaida, o duomenys atiduoti vertinti. Norime būti kuo mažiau nepatrauklūs kaimynams, todėl kreipėmės į vokiečius, kurie atvažiuos ir pažiūrės, gal mes kažką praleidžiame kompostuodami. Prašysime, kad įvertintų ir oro sistemą, ir visą dalį, susijusią su kompostavimu", – susirinkusiems Ramučių gyventojams žadėjo laikinoji Kauno MBA vadovė.

Anot jos, kol užsienio specialistai neįvertins esamos situacijos, jokių papildomų priemonių imtis neketinama. Tačiau vėliau bus atsižvelgta ir į ekspertų, ir į gyventojų išsakytas pastabas.

Aplinkosaugininkai nepadeda

Dėl nuolatinės smarvės Ramučių gyventojai skundais užvertė ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą, tačiau aplinkosaugininkai taip pat padėti niekuo negali. Vos tik gauna iš gyventojų skundą, jie važiuoja tiesiai į MBA.

Susirinkusius Ramučių bendruomenės atstovus nustebino, kad aplinkosaugininkai apie savo vizitą perspėja MBA atstovus. Kauniečiai spėliojo, kad darbuotojai imasi vienkartinių veiksmų ir atvykimo metu sumažiną dvoką. Patys aplinkosaugininkai patikino, kad praneša apie vizitą dėl to, kad vieni negali prieiti prie įrenginių. Reguliariai rengiami planiniai patikrinimai, tačiau būna, kad atvyksta ir dėl skundų.

Į MBA atvykę aplinkosaugininkai apžiūri įrenginius, tačiau jokių pažeidimų nepastebi, niekas pro skyles nebėga. Išmatavus oro taršą, dažnai paaiškėja, kad ES nustatytų normų neviršija.

"Rugpjūčio 6–7 dienomis buvo matuota išmetamo oro kokybė. Matuojama buvo ne pagal planą. Aplinkosaugininkai vyksta į vietą ir tikrina, ar yra akivaizdžių mechaninių pažeidimų", – sakė vienas aplinkos apsaugos departamento atstovas.

Tačiau specialistai pripažino, kad Ramučiuose ar kitose aplinkinėse gyvenvietėse sugaudyti pasklidusios smarvės beveik neįmanoma, nes, kaip teigia gyventojai, dažniausia kvapas ore laikosi nuo 10 min. iki valandos. Be to, jei vėjo kryptis pasikeičia, dvokas dingsta ir nebelieka ką matuoti.

Dar vienas galvos skausmas

Kauno MBA smarvė ištampė Ramučių gyventojų nervus, tačiau tai dar ne pabaiga. Šiuo metu Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje statoma atliekų deginimo jėgainė, kuri 51 proc. priklausys "Lietuvos energijai" ir 49 proc. "Fortum Heat Lietuva". Žmonės baiminasi, kad tai bus antras didelis taršos objektas, kuris vietinių žmonių gyvenimą išvis pavers košmaru.

Aistrų kėlė ir nesuprantami išmetamų kenksmingų dalelių apskaičiavimai. Žmonės stebėjosi, kad kai kurie matavimai bus atliekami tik porą kartų per metus. "Klaipėdos projekte matavote, bet Lietuvoje nėra pajėgumų. Pasaulyje yra apskaičiuota, kad medžiagų vis tiek nusėda aplink ir turi įtakos žmonėms. Jei visame pasaulyje taip yra, kaip nebus Kaune?", – viename susitikime su kogeneracinės jėgainės vystytojais pasisakė Saulius Pakštys, aplinkosaugos klausimais atstovaujantis nevyriausybines organizacijas.

"Deginti pavojinga todėl, kad reikia žiūrėti, kas lieka paskui. Po ilgo laiko, kai kenksmingų medžiagų kaupiasi, jos kenkia sveikatai. Mes to bijome. Jūs gi verslininkai, tad stengsitės užpildyti agregatus, todėl ant mūsų vaikų ir anūkų kris tos medžiagos. Norime atrasti alternatyvų. Kokią ateitį jūs mums kuriate? Duok Dieve, kad tų kiekių nepakaktų, nes kuo mažiau degins, tuo geriau", – sakė kitas Ramučių gyventojas.

Negana to, premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas buvo pareiškęs, kad Vilniuje bus deginama mažiau šiukšlių, o dalis sostinės atliekų keliaus į Kauną. Tai dar labiau įkaitino Ramučių gyventojų kraują. Žmonės pyko, kad jei nėra pakankamai šiukšlių, kodėl Lietuvoje reikia statyti tris jėgaines. Anot vietos gyventojų, niekas negarantuoja, kad ateityje šiukšles deginti į Kauną bus vežama net iš užsienio.

GALERIJA

  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
  • Kauniečius dusina šiukšlių smarvė: naujas kaminas problemų neišsprendė
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Jonas

sunku suprasti,kodel nescios moterys lenda ten kur nereikia,nes jas ir vercia vemti,si reikala turi tvarkyti vyrai.jie tikrai nevems,o supras reikalo esme.moterys turi uzsiimti kitais reikalais.

Savas

Manau aciu galima pasakyti korumpuociausiam konservatoriam,nuo kuriu smarves jau apsikesti vietiniai giventojai negali

Anonimas

KAS BUS KAI DUSINS KAUNIECIUS SIUKSLIU DEGINIMO GAMYKLA.NUODAI EIS PER VISA KAUNA.KLAIPEDOJE JURA VEJAI ISPUCIA DEGIMO DUJAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS