Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIUS PIKTINA REKLAMINIAI AUTOMOBILIAI

Įstatymus apeinantys senų automobilių supirkėjai piktina kauniečius – kaip reklaminiai stendai tarnaujantys automobiliai ne tik gadina miesto vaizdą, bet ir užima laisvas stovėjimo vietas.

Bado akis

Į dienraščio "Kauno diena" redakciją kreipėsi pasipiktinęs kaunietis Julius. Jis tikino, kad mieste padaugėjo nelegalios reklamos – senų, užrašais apklijuotų automobilių galima rasti visuose Kauno rajonuose. Kaunietis tikino, kad taip savo paslaugas reklamuojantys automobilių supirkėjai gadina miesto vaizdą.

Automobiliai jau seniai neeksploatuojami, padangos būna nuleistos, degalų bakas ar salonas virtę šiukšliadėžėmis.

"Važinėjant po miestą, akį rėžia įžūlios automobilių supirkėjų reklamos. Tai įvairiose aikštelėse pastatyti prastos išvaizdos automobiliai. Akivaizdu, kad jie atlieka reklaminių stendų funkciją, nes iš savo vietų nepajuda po kelis mėnesius, o kai kurie stovi ir ilgiau nei metus. Automobilių supirkėjai šitaip gudrauja norėdami pigiai reklamuotis. Norint įrengti reklamos stendą reikia nemažai investuoti, tam gauti įvairius leidimus arba tiesiog nepigiai nuomotis jau įrengtus stendus. O šis būdas paprastesnis – nuperki pigų automobilį, kurį skelbimų puslapiuose galima rasti ir už 100 eurų ar net pigiau, apklijuoji jį reklama ir pastatai patogioje miesto vietoje", – laiške dėstė Julius.

Jis tikino, kad tokie automobiliai jau seniai neeksploatuojami, nes dažnai jų padangos būna nuleistos, degalų bakas ar salonas virtę šiukšliadėžėmis. Kaunietis Julius pastebėjo, kad kai kurios reklaminės transporto priemonės yra prižiūrimos, tačiau taip pat neleistinais būdais.

"Girstučio" prekybos centro aikštelėje stovintis "Rover" automobilis kartais nuplaunamas. Atvykus jį nufotografuoti, jis buvo švarus, atrodo, kad ką tik nuplautas, o asfaltas aplink automobilį – šlapias. Kyla klausimas, ar tikrai tokioje vietoje galima plauti savo automobilį?" – pastebėjo vyras.

Kyla problemų

Kaunietis įsitikinęs, kad taip mieste palikti automobiliai kelia įvairių problemų: tokios reklamos neturi estetinio vaizdo, mažina matomumą kitiems eismo dalyviams ir užima laisvas stovėjimo vietas.

"Tikrai nekliūva tvarkingi įmonių automobiliai, ant kurių yra įmonių simbolika ar reklama. Bet, mano nuomone, automobilių supirkėjų mašinos tikrai peržengia visas ribas. Be to, jie dažnai stovi aikštelių kampuose, prie sankryžų ir taip mažina matomumą bei eismo saugumą. Trečia problema – užimamos parkavimo vietos. Įžūlumo viršūnė – Zoologijos sodo aikštelėje stovintis automobilių supirkėjų skelbimas. Savaitgaliais Zoologijos sodo prieigose automobilių parkavimo vietų labai trūksta ir žmonės važinėja ratais, kol randa, kur pastatyti savo automobilį, o automobilių supirkėjai vieną vietą užėmę nuolat. Manau, taip būti neturėtų", – nuomonę dėstė Julius.

Pasivažinėjęs po miestą vyras įamžino ne vieną tokį reklaminį automobilį. Jo teigimu, kai kurie automobiliai stovi ilgą laiką, greičiausiai jų techninė apžiūra jau negalioja, todėl miestas turėtų būti suinteresuotas, kad tokių reklamų Kaune neliktų.

Rankos surištos

Mieste tvarką užtikrinantys valdininkai teigia, kad kol kas jų rankos yra surištos, mat įstatymuose numatyta, kad reklaminiu stendu gali būti laikomi tik tokie objektai, kurie turi pagrindą ir negalima jų pajudinti. Automobilis gali būti laikomas stendu, kai prie jo jau yra pritvirtintos šiai transporto priemonei nebūdingos konstrukcijos, tačiau jei reklaminiai užrašai yra tiesiog užklijuoti, bausti galima tik tuo atveju, jei transporto priemonė yra techniškai netvarkinga arba stovi neleistinoje vietoje.

"Skundų iš gyventojų dėl tokių automobilių šiemet nebuvo, šiuo metu dirbame su kiemuose paliktomis ir nenaudojamomis transporto priemonėmis. Gyventojai aktyviai praneša apie tokius atvejus. Savo duomenų bazėje turime apie 200 automobilių, kurių savininkai įspėti ar artimiausiu metu bus įspėti, kad patrauktų netvarkingus automobilius. Šis sąrašas kasdien pildomas", – tikino  savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius. Anot jo, po raštiško įspėjimo nesiėmus priemonių, automobilio savininkui skiriama nuo 70 iki 140 eurų bauda.

Baudų kol kas niekam neišrašėme, nes po įspėjimo netvarkingi automobiliai patraukiami arba pakeičiami kitais, techniškai tvarkingais.

Pasak V.Jurkevičiaus, neoficialiais reklamos stendais virtę seni automobiliai pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus gali būti vertinami tik kaip transporto priemonės, pastatytos viešosiose vietose. "Jei ten, kur jos stovi, pavyzdžiui, prie Zoologijos sodo, Dainų slėnio, prekybos centrų, nėra stovėjimą ribojančių kelio ženklų, priemonių imamės tik tada, jei transporto priemonė techniškai netvarkinga, t. y. neturi galiojančios techninės apžiūros. Tuomet savininkas raštu įspėjamas, kad pasirūpintų savo transporto priemone, o jei to nepadaro, taikomos administracinės poveikio priemonės – skiriama bauda. Baudų kol kas niekam neišrašėme, nes po įspėjimo netvarkingi automobiliai patraukiami arba pakeičiami kitais, techniškai tvarkingais", – komentavo specialistas.

Anot Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, į reklaminių automobilių problemą dėmesį pirmiausia turėtų atkreipti Seimas ir pataisyti dabar galiojantį Reklamos įstatymą.

"Ne kartą siūlėme, kad būtų pataisytas Reklamos įstatymas ir šie klausimai būtų kaip nors sprendžiami, tačiau kol kas įstatymas kokių nors poveikio priemonių tokio tipo reklamai nenumato. Tokia dabar situacija. Tačiau artimiausiu metu kartu su seniūnijomis imsimės tokių automobilių, sudarysime vietų žemėlapį, duomenų bazę ir bandysime kovoti", – vilčių, kaip atsikratyti miestą teršiančiais reklaminiais automobiliais, suteikė V.Jurkevičius.

Plauti draudžiama

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas pridūrė, kad apie aikštelėse plaunamus reklaminius automobilius jis duomenų neturi, tačiau priminė, kad transporto priemones bet kur plaunantys asmenys gali užsitraukti baudą. "Miesto tvarkos ir švaros taisyklės numato, kad kiemuose draudžiama plauti automobilius. Bauda už tai pirmą kartą – nuo įspėjimo iki 20 eurų, tačiau tam reikia užklupti savininką pažeidimo metu, kitaip negalėsime nieko įrodyti", – sakė V.Jurkevičius.

Pranešimus apie tokius atvejus gyventojai turėtų pateikti Viešosios tvarkos skyriaus specialistams. Pastebėjus kieme plaunamą automobilį, reikia nurodyti tikslią vietą, laiką, aplinkybes, kuriomis matė darant pažeidimą. Pranešėjai turėtų nepamiršti nurodyti ir savo vardo, pavardės bei kontaktinių duomenų. Taip pat – jei įmanoma, automobilį plaunančio asmens duomenis.

"Tokiu atveju jų pranešimas būtų pagrindas pradėti administracinę teiseną, tačiau paprastai pareiškėjai nori likti nežinomi, o tai mums trukdo įgyvendinti įstatymo nuostatas", –  tikino jis.

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt arba spauskite čia.

GALERIJA

  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
  • Kauniečius piktina reklaminiai automobiliai
"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.
Gairės: skaitytojo naujiena, automobilių supirkėjai, reklamos
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Cukrus

Tai nori paskayt, kad cia normalu ir, kad dabar visi turim po langai susistatyt lupenas? su uzrasais "kirpykla", "valykla", "ciulpykla"?

Nieko panašaus

Jei pavadinimas (visai ne reklama) didesnis nei nustatyta, tai yra lengvai įskaitomas, net vidinė stiklo pusė nuo rinkliavos neišgelbės.

Brangieji

Ne apie apmokestinima kalbam o apie siukslyna masinu aikstelese. O reklama dekit vidinej stiklo pusej ir ZERO mokesciu! Maziau bambet daugiau smegenus pasukt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS